αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε τρένο ως το λιμάνι της Ραφήνας- Οι νέοι σταθμοί

Με τρένο ως το λιμάνι της Ραφήνας- Οι νέοι σταθμοί

Προχωρά και ο τρίτος διαγωνισμός της ΕΡΓΟΣΕ που αφορά στην νέα Προαστιακή Σιδηροδρομική Γραμμή μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας. Σήμερα η Επιτροπή του διαγωνισμού προχώρησε στο άνοιγμα των φακέλων των συμμετεχόντων.

Τα τρία σχήματα που κατεβαίνουν για το έργο είναι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ-ALSTOM ΚΑΙ ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Μετά την ολοκλήρωση της εξετασης της επάρκειας των φακέλων θα γίνει γνωστό ποιά σχήματα θα περάσουν στην Β`φάση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου από την ΕΡΓΟΣΕ η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς Ραφήνα θα γίνει μέσω της Λεωφόρου Σταυρού-Ραφήνας (τμήμα της Αττικής Οδού) ξεκινώντας από τον Γέρακα και μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας, “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Όπως αναφέρει το ypodomes.com, η διπλή σύνδεση περιλαμβάνει περίπου 25χλμ νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Από αυτά 23χλμ είναι διπλή και περίπου 2χλμ μονή. Οι δύο γραμμές θα μοιράζονται κοινό τμήμα 7χλμ. από την Αρτέμιδα μέχρι τον Τερματικό Σταθμό “Λιμένας Ραφήνας”.

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του Έργου, ανέρχεται σε ποσό 309 εκ € (χωρίς ΦΠΑ) και ο Ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης και του λιμένα Ραφήνας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή.

Ποιες ειναι οι χαράξεις του έργου

Κατασκευή εξ ολοκλήρου νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ως επέκταση της υφιστάμενης γραμμής από τον τερματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, μέχρι τον Λιμένα Ραφήνας, όπου προβλέπεται η κατασκευή τερματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Λιμένα Ραφήνας. Περιλαμβάνονται  πέντε νέες Σιδηροδρομικές Στάσεις (Συνεδριακού Κέντρου Αεροδρομίου, Σπάτων,  Αρτέμιδος, Διασταύρωσης, Ραφήνας) και ενός νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (Λιμένα Ραφήνας)

Σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα Ραφήνας από την περιοχή Γέρακα αρχικά κατά μήκος της ζώνης της παλιάς γραμμής Λαυρίου και στη συνέχεια σε συνδυασμό με τον αυτοκινητόδρομο Σταυρού – Ραφήνας με χρήση της (κατασκευασμένης σε ένα τμήμα) νησίδας. Περιλαμβάνονται πέντε νέες Σιδηροδρομικές Στάσεις (Γέρακα, Αγ. Γερασίμου,  Αρτέμιδος, Διασταύρωσης, Ραφήνας) και ενός νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (Λιμένα Ραφήνας).

Το έργο δημοπρατείται  με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου μέσα από τον διάλογο με τους υποψηφίους, θα προκύψει και η τελική επιλεγείσα λύση (ως προς την χάραξη και ως προς την χωροθέτηση των στάσεων) λαμβάνοντας υπόψη των προαναφερθέντων υφιστάμενων μελετών.

Σε όλους τους σιδ. Σταθμούς και Στάσεις  προβλέπεται χώρος στάθμευσης, ώστε να εξυπηρετούνται  ευρύτερες ζώνες οικιστικής ανάπτυξης με δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο ή με άλλο τοπικό μέσο μαζικής μεταφοράς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − 5 =