αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜε ποιες κατηγορίες είναι αντιμέτωποι οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες για την «κομπίνα της Wall Street»

Με ποιες κατηγορίες είναι αντιμέτωποι οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες για την «κομπίνα της Wall Street»

Βαριές κατηγορίες για εμπλοκή τους σε inside trading στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες Γιώργος Νίκας και Τηλέµαχος Λαβίδας, γόνοι γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών. Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατηγορεί τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και τον Μπράιαν Κοέν, στέλεχος της Goldman Sachs, για αποκόμιση παράνομων κερδών τουλάχιστον 2,6 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή τους σε διεθνές δίκτυο insider trading από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2017.

Οι αμερικανικές Aρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά έξι ατόμων σε αυτό που περιέγραψαν ως ένα παγκόσμιο δίκτυο εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) που δημιούργησε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται ο Γιώργος Νίκας και ο Τηλέμαχος Λαβίδας.

Μεταξύ αυτών που κατηγορούνται είναι οι Benjamin Taylor, 35 ετών, και Darina Windsor, 32 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι μεταβίβασαν εμπιστευτικές πληροφορίες που εξασφάλισαν από τις θέσεις τους ως επενδυτικών τραπεζιτών στις επενδυτικές εταιρείες Moelis και Centerview Partners, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο κ. Γιώργος Νίκας βρίσκεται αντιμέτωπος με 31 κατηγορίες που επισείουν σοβαρές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. Ειδικότερα, 13 κατηγορίες σχετίζονται με τη διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης, 11 κατηγορίες για διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων, 3 κατηγορίες για διάπραξη απάτης σε σύνδεση με πρόταση εξαγοράς εταιρείας, 2 κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων, μία κατηγορία για συνωμοσία διάπραξης χρηματιστηριακής απάτης και απάτης σε σύνδεση με πρόταση εξαγοράς και ακόμα μία κατηγορία για συνωμοσία διάπραξης χρηματιστηριακής απάτης.

O Γιώργος Νίκας, γιος του αείµνηστου Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της οµώνυµης αλλαντοβιοµηχανίας, και ο Τηλέµαχος Λαβίδας, γιος του επιχειρηµατία Θανάση Λαβίδα της Lavipharm, κατηγορούνται από τις αµερικανικές Aρχές για inside trading, δηλαδή για αθέµιτες χρηµατιστηριακές συναλλαγές από πρόσωπα µε πρόσβαση σε εµπιστευτικές πληροφορίες, καθώς και για διαρροή εµπιστευτικών πληροφοριών σχετικών µε επενδυτικές κινήσεις στις ΗΠΑ. Αµφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και έχουν αναθέσει σε γνωστά δικηγορικά γραφεία την υπεράσπισή τους.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων ξετύλιξαν διεθνή ειδησεογραφικά µέσα, όπως το Bloomberg, µε αιχµή τη σύλληψη του Μπράιαν Κοέν, πρώην στελέχους των Deutsche Bank, Rothschild και Natixis και νυν αντιπροέδρου της Goldman Sachs, ο οποίος φέρεται να διέρρεε απόρρητες πληροφορίες για περίπου τρία χρόνια έναντι χρηµατικού ανταλλάγµατος, στο πλαίσιο διεθνούς κυκλώµατος διαρροής ανάλογων πληροφοριών.

Ο Κοέν εργαζόταν στην Goldman για σχεδόν δέκα χρόνια, αρχικά στο Λονδίνο και από το 2017 στη Νέα Υόρκη. Η διαρροή εµπιστευτικών πληροφοριών αναφέρεται πως γινόταν µεταξύ του Απριλίου του 2015 και του Νοεµβρίου του 2017. Σύµφωνα µε τις κατηγορίες, ο Κοέν, 33 ετών, µοιραζόταν τις εµπιστευτικές πληροφορίες µε trader του οποίου το όνοµα δεν έχει γίνει γνωστό, ο οποίος στη συνέχεια τις µεταβίβαζε στον Γιώργο Νίκα, που νεµόταν τα κέρδη. Ο Κοέν ανέμενε και λάµβανε ποσά σε αντάλλαγµα για τις πληροφορίες που παρείχε, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο.

Από τα στοιχεία της αµερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκύπτει µια εικόνα για το πώς λειτουργούσε το σχήµα. Αναφέρεται, συγκεκριµένα, η περίπτωση των συζητήσεων της Syngenta µε τις Monsanto και ChemChina και της αλυσίδας εστιατορίων Buffalo Wild Wings, η οποία ζήτησε τη συνδροµή της Goldman Sachs, καθώς είχε προσεγγιστεί επενδυτικά από το Arby’s Restaurant Group. Ο Κοέν έγινε κοινωνός της πληροφορίας για την πιθανή εξαγορά στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Γ. Νίκας εµφανίζεται να αγοράζει 22.000 µετοχές της Buffalo Wild Wings µεταξύ 20 Οκτωβρίου και 27 Οκτωβρίου 2017 για 2,5 εκατ. δολάρια και πούλησε 9.000 εξ αυτών έως την 1η Νοεµβρίου, µε κέρδη 79.074 δολαρίων.

Στις 13 Νοεµβρίου δηµοσιοποιήθηκε η πρόταση εξαγοράς από την Buffalo Wild Wings. Την επόµενη ηµέρα η µετοχή της αλυσίδας εστιατορίων αυξήθηκε 24% και ο Γ. Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες µετοχές µε κέρδη 343.298 δολαρίων, σύµφωνα µε τη SEC.

Κατηγορίες

Παράλληλα, ο κ. Νίκας κατηγορείται ότι συµµετείχε σε “µεγάλης κλίµακας διεθνές κύκλωµα εσωτερικής πληροφόρησης από το 2012 έως το 2017, διάστηµα κατά το οποίο έλαβε πληροφορίες για εξαγορές και δυνητικές εξαγορές εισηγµένων εταιρειών από αγνώστου ταυτότητας trader της Ελβετίας”, σύµφωνα µε το σχετικό κατηγορητήριο.

Στον κ. Νίκα ασκήθηκε δίωξη στις 7 Οκτωβρίου, µαζί τον Τηλέµαχο Λαβίδα, µε κατηγορίες περί σύµπραξής τους σε “συνωµοσία” για την απόσπαση εµπιστευτικών πληροφοριών για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον Θανάση Λαβίδα, πατέρα του τελευταίου, ο οποίος κατείχε θέση στο διοικητικό συµβούλιο της εταιρείας έως το 2016, σύµφωνα µε τα δικαστικά έγγραφα. Η Ariad, που ειδικεύεται σε αντικαρκινικά φάρµακα, εξαγοράστηκε το 2017 από την Takeda Pharmaceutical Co. έναντι 4,66 δισ. δολαρίων.

Κατηγορίες έχουν διατυπωθεί και σε investment bankers που εργάζονταν στις Moelis & Co. και Centerview Partners LLC στο Λονδίνο, αλλά και σε traders, καθώς η έκταση του διεθνούς κυκλώµατος εσωτερικής πληροφόρησης αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα µεγάλη.

Ο Γ. Νίκας δεν είναι υπό κράτηση και οι Αρχές εκτιμούν ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εξασφάλισε διαταγή δικαστηρίου για το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Η δέσµευση των περιουσιακών στοιχείων του Γ. Νίκα στις ΗΠΑ και η GRK Fresh

Στον απόηχο των αποκαλύψεων περί εµπλοκής σε υπόθεση inside trading στις ΗΠΑ, ο Γιώργος Νίκας παραιτήθηκε από πρόεδρος της αλλαντοβιοµηχανίας Νίκας, θέση που είχε προσφερθεί τιµητικά στον 54χρονο επιχειρηµατία µετά την εξαγορά της εταιρείας από την Chipita. Αυτό, όµως, είναι το µικρότερο από τα προβλήµατα που απασχολούν αυτήν τη στιγµή τον Νίκα.

Η αµερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει εξασφαλίσει διαταγή δικαστηρίου, µε την οποία δεσµεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του στις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος εµφανίζεται να αναζητείται από τις Αρχές. Ο Νίκας τα τελευταία χρόνια είχε µετοικήσει στην Αµερική, αρχικά µε στόχο να επιβλέψει την επένδυση της Μέγας Γύρος (Megas Yeeros), της γνωστής εταιρείας παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος (συµµετέχει µαζί µε τον Νίκο Λούστα και την Damma Holdings), που επέκτεινε προ ετών τις δραστηριότητές της στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον

Παράλληλα µε την επένδυση ύψους 5 εκατ. δολαρίων της Megas Yeeros, ο επιχειρηµατίας προχωρά στη δηµιουργία της αλυσίδας ταχείας εστίασης GRK Fresh, κύριος προµηθευτής της οποίας είναι η Megas Yeeros. Η αλυσίδα σήµερα διατηρεί τρία καταστήµατα στη Νέα Υόρκη, δύο στην Ουάσινγκτον, δύο στο Ντουµπάι και δύο στην Ντόχα.

Πρόσφατα η Megas Yeeros, στην οποία ο Νίκας κατέχει τη θέση του προέδρου του δ.σ., προχώρησε σε δύο νέες συνεργασίες σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, µε στόχο να προσφέρει τα προϊόντα της και στις πέντε ηπείρους. Η εταιρεία το 2018 πραγµατοποίησε τζίρο 37,3 εκατ. ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ οι πωλήσεις το 2018 ανήλθαν στα 8,7 εκατ. δολάρια.

Όσον αφορά τον Τηλέµαχο Λαβίδα, κρίθηκε προφυλακιστέος χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης µε εγγύηση, ως ύποπτος φυγής. Η Lavipharm, στην οποία ο κ. Λαβίδας κατέχει θέση µέλους του δ.σ., σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως η υπόθεση δεν συνδέεται µε κανέναν τρόπο µε την εταιρεία. Ήδη τον χειρισµό της υπόθεσης, για την οποία οκ. Τηλέµαχος Λαβίδας έχει δηλώσει µη παραδοχή των κατηγοριών, έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του γραφείου Reed Smith στην Αµερική.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 5 =