αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε εκπτώσεις ως 70% θα ανοίξουν τα καταστήματα

Με εκπτώσεις ως 70% θα ανοίξουν τα καταστήματα

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε ο εμπορικός κόσμος τις αποφάσεις της κυβέρνησης για επανεκκίνηση, καθώς πήρε κάτι παραπάνω από αυτό που ζητούσε, αφού τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, όπως περίπου τα σούπερ μάρκετ, με τη διαφορά ότι οι καταναλωτές θα έχουν περιορισμένο χρόνο δύο ωρών για να κάνουν τις αγορές τους στο κατάστημα της επιλογής τους. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ όπου η αγορά θα λειτουργήσει με το υβριδικό μοντέλο click away.

Η κυβέρνηση πήρε μεγαλύτερο ρίσκο από το αναμενόμενο και έπειτα από την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, που έχουν την ευκαιρία να “ξεστοκάρουν” εμπορεύματα που προμηθεύτηκαν ενόψει της χειμερινής περιόδου και των γιορτών, τα οποία όμως έμειναν αδιάθετα στις αποθήκες εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown.

Η τρέχουσα περίοδος των εκπτώσεων δημιούργησε επιπλέον πίεση, καθώς πέραν των άλλων αύξησε τον κίνδυνο να απαξιωθούν εμπορεύματα που έχουν πληρωθεί εδώ και ένα εξάμηνο. Εξάλλου, όπως μας μεταφέρουν στελέχη μεγάλων αλυσίδων, οι πιστώσεις ανοίγουν το Μάρτιο για τις παραγγελίες της χειμερινής σειράς.

Σημειώνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν χάσει πάνω από τα 2/3 του περσινού εορταστικού τζίρου και το 1/7 του τζίρου των εκπτώσεων αφού πέρασε ήδη μία εβδομάδα αυτής της περιόδου 11/1 – 28/2. Πρακτικά αυτή την περίοδο “κάηκε” αξία άνω των 3 δισ. ευρώ στην αγορά που επανεκκινεί με προσδοκίες να ανακτήσει μέρος του χαμένου τζίρου και να διατηρηθεί ανοιχτή όσο περισσότερο γίνεται.

Οι εταιρείες, επικοινωνούν ήδη δυναμικές εκπτώσεις από την αρχή της εβδομάδας μέσω των e-shop και των ιστοσελίδων τους. Ειδικά στον κλάδο της ένδυσης/υπόδησης, σε συνέχεια των χθεσινών επίσημων ανακοινώσεων, ετοιμάζονται να προσφέρουν στα φυσικά τους καταστήματα εκπτώσεις που θα κυμαίνονται κατά μέσον όρο σε 30-50% αλλά θα φτάνουν και στο 70% και ακόμη υψηλότερα σε πολλά καταστήματα και πολυκαταστήματα. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι αλυσίδες Zara και H&M διαθέτουν είδη της χειμερινής συλλογής με μειωμένες τιμές ως 65% και 70%, στα Attica κατά μέσον όρο οι εκπτώσεις κυμαίνονται σε 50-60%, μέχρι 50% χαμηλότερες είναι οι τιμές σε Attrattivo, BSB αλλά και στα Notos Galleries, τα Hondos Center κ.α.

Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν πάντως ότι έχουν περιορισμένο διάστημα για να αξιοποιήσουν προκειμένου να αποφορτίσουν τις αποθήκες τους. Άλλοι εκτιμούν ότι μεγάλη μερίδα καταναλωτών θα σπεύσουν να εκτονώσουν την “καταπιεσμένη επιθυμία” τους για ψώνια αλλά και για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες μετά από δυόμισι μήνες περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 12 =