αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε αυτές τις αποδείξεις θα έχεις έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

Με αυτές τις αποδείξεις θα έχεις έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

Με την απόφαση ενεργοποιείται η διαδικασία για την έκπτωση που θα έχουν οι φορολογούμενοι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους εάν έχουν αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Η λίστα περιλαμβάνει επαγγέλματα τεχνικών όπως ψυκτικούς και επιπλοποιούς, αλλά και πολλούς τεχνίτες όπως πατωματζήδες, πλακάδες, μαρμαράδες, σοβατζήδες, σιδηρουργοί κ.α. Στόχος είναι το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Η έκπτωση φόρου θα φτάνει έως και τα 2.200 ευρώ, ανάλογα με το συνολικό ετήσιο εισόδημα και τις συναλλαγές που έγιναν μέσα στο χρόνο. Για παράδειγμα η μέγιστη μείωση φόρου για φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα είναι τα 450 ευρώ. Αντίστοιχα, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα φτάνει τα 1.100 ευρώ, από τις 20.000 ευρώ έως και τις 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα η έκπτωση θα φτάνει τα 1.400 ευρώ, από τα 30.000 ευρώ έως και τα 40.000 ευρώ η έκπτωση θα φτάνει τα 1.800 ευρώ και ταβάνι θα είναι τα 2.200 ευρώ εάν το ετήσιο εισόδημά υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ο οποίος έκανε συνολικές ηλεκτρονικές συναλλαγές 2.000 ευρώ με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα θα του αφαιρεθεί το 30% της δαπάνης. Δηλαδή από τις 2.000 ευρώ που πλήρωσε ηλεκτρονικά θα του αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα τα 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθεί για τα 14.400 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους περιλαμβάνονται: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

2. Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα “μετρούν” εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Στην διάταξη τονίζεται ότι για τα φορολογικά έτη 2022 και έως το 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών στον τομέα της υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Οι συγκεκριμένες αποδείξεις που θα έχουν διπλό βάρος στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος με e-αποδείξεις.

Ιατροι
Οδοντίατροι
Ορθοδοντικοί
Οστεοπαθητικοί
Χειροπράκτες
Οφθαλμίατροι
Χειροποδιστές
Ποδολόγοι
Ιατρικές υπηρεσίες

Δαπάνες που αφαιρούνται κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα

1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες
2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
3. Εργασίες ηλεκτρολόγου
4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδιίων

5. Εργασίες ξυλουργού
6. Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
7. Εργασίας σκυροδέματος
8. Υπηρεσίες ταξί

9. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
10. Υπηρεσίες κηδειών
11. Υπηρεσίες μασάζ
12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας

13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
14. Ανάπτυξη φωτογραφιών
15. Σχολές χορού
16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή

17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
19. Νομικές υπηρεσίες
20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + five =