αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε… αργούς ρυθμούς οι φορολογικές δηλώσεις. Πιθανή πλέον η παράταση

Με… αργούς ρυθμούς οι φορολογικές δηλώσεις. Πιθανή πλέον η παράταση

Με τις μέρες να κυλούν αντίστροφα, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δεν φαίνεται να βελτιώνεται κάτι που κατά πάσα πιθανότητα να οδηγήσει σε παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Ήδη τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι δεκάδες από πολλές ενώσεις λογιστών αλλά και το Οικονομικό επιμελητήριο. Η αλήθεια είναι ότι οι λογιστές έχουν “τραβήξει” όσα κανένας άλλος κλάδος από τον Μάρτιο του 2020. Όλα πέρασαν από τα χέρια τους. Από τις αναστολές εργασίας, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τα κουρεμένα ενοίκια, το πρόγραμμα παγίων δαπανών μέχρι τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται αυτές τις μέρες. Χωρίς ανάσα, θα έλεγε κανείς δουλεύουν ασταμάτητα από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν χαμηλούς ρυθμούς στην υποβολή των δηλώσεων. Στοιχεία που δεν αποκλείεται να γίνουν χειρότερα καθώς έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.088.508 δηλώσεις που αντοιστοιχούν σε 4.237.739 εκκαθαριστικά σημειώματα. Ουσιαστικά έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές δηλώσεις μέχρι στιγμής και απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμα 3,4 εκατ. δηλώσεις. Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί φαίνεται ότι μόλις τρεις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το 69,74% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων  που έχουν εκδοθεί είναι πιστωτικά ή μηδενικά και όπως όλα δείχνουν η τάση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα. Και αυτό καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα χιλιάδες μισθωτοί είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο την αποζημίωση των 534 ευρώ από το κράτος. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν φέτος ότι επιστροφή φόρου θα λάβουν περί τους 1,5 εκατ. φορολογούμενους από 1,1 εκατ. το περυσινό έτος, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στα μηδενικά εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

• Το 30,26% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.282.232 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 966,56 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 753 ευρώ.

• Το 52,51% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 4.237.739 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.225.237 είναι μηδενικά.

• Για το 17,23% των φορολογουμένων ή 730.270 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 225 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 14 =