αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜετά τα lockdowns: Το «μεικτό» μοντέλο που αναμένεται να επικρατήσει μέσα στους χώρους γραφείων

Μετά τα lockdowns: Το «μεικτό» μοντέλο που αναμένεται να επικρατήσει μέσα στους χώρους γραφείων

Ένα νέο τοπίο αναμένεται να δημιουργηθεί στους χώρους γραφείων, μόλις τελειώσουν τα lockdowns. Μέσα στην πανδημία αρκετοί άνθρωποι -αναγκαστικά- ξεκίνησαν να εργάζονται remote από τα σπίτια τους. Ακόμα όμως και μετά τα lockdowns, μάλλον δεν θα δούμε… τα γραφεία να γεμίζουν ασφυκτικά.

Σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς εταιρείας Cushman & Wakefield, η οποία δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά μέσω της Proprius, το μέλλον των κτιρίων γραφείων θα είναι «υβριδικό». Δηλαδή θα επικρατήσει ένα μεικτό μοντέλο στέγασης.

Ενα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων, υπερδιπλάσιο σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, αναμένεται να εργάζεται κάποιες μέρες της εβδομάδας από το σπίτι του. Αντιθέτως, ο αριθμός εκείνων που εργάζονταν μέχρι σήμερα πλήρως από το σπίτι τους δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί και θα παραμείνει σε μια αναλογία της τάξεως του 1/10.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τα στοιχεία του 2019, μόλις 5,3% των εργαζομένων εργάζονταν από το σπίτι. Πρόκειται για τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρώπη. Με βάση τις ίδιες προβλέψεις όμως, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ειναι υψηλότερο μόλις τελειώσουν τα lockdowns.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πριν από την πανδημία, η υβριδική εργασία αφορούσε περίπου το 22% των εργαζομένων. Μετά την πανδημία, το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 58%, καθώς όλο και περισσότεροι θα περνούν κάποιες μέρες της εβδομάδας δουλεύοντας από τον προσωπικό τους χώρο.

Κάπως έτσι, θα θα δούμε και τις εταιρίες από τη μεριά τους να αναζητούν διαφορετικούς χώρους. Οπως τονίζει η έρευνα της Cushman, «η κουλτούρα και η ευελιξία της βιομηχανίας ακινήτων θα αλλάξουν ριζικά, καθώς οι οργανισμοί και οι ενοικιαστές απαιτούν όλο και περισσότερες αλλαγές σε ετήσια βάση, έναντι μιας τυπικής πενταετούς ή δεκαετούς μίσθωσης». Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, οι προτεραιότητες στην τοποθεσία των γραφείων δεν θα αλλάξουν. Αντιθέτως, «η ευκολία πρόσβασης στο κτίριο γραφείων θα είναι πιο σημαντική από ποτέ σε έναν υβριδικό κόσμο όπου οι άνθρωποι βρίσκονται στο γραφείο λιγότερο συχνά και αναζητούν περιβάλλοντα γραφείου για να παρέχουν αυτό που δεν μπορούν να βιώσουν σε εργασία από απόσταση», σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας.

«Οι εργαζόμενοι μας δεν θα επιτρέψουν ποτέ σε 5ημερο στο γραφείο», λέει ο κολοσσός Unilever

Όλα αυτά δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν. Πριν μερικές ημέρες γράφαμε εδώ στο It’s Possible για τον κολοσσό Unilever ο οποίος ο φαίνεται ότι θα αλλάξει μια για πάντα το μοντέλο που δουλεύουν οι υπάλληλοι του.

Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρίας, Alan Jope, οι εργαζόμενοι της εταιρίας δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο κλασικό μοντέλο της 5ημερης εργασίας στο γραφείο. Αλλά στόχος είναι να βρεθεί ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας.

«Προβλέπουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο μοντέλο 5 ημερών την εβδομάδα στο γραφείο. Αυτό φαίνεται πολύ παλιομοδίτικο τώρα» δήλωσε ο Jope σε συνέντευξη του στο Reuters.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρία είναι ακόμα θετική στο να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάποιες ημέρες στα γραφεία μετά την πανδημία, αφού η συνεχής εργασίας από το σπίτι εμποδίζει τους εργαζομένους να βρεθούν από κοντά και να δημιουργούν καλύτερες σχέσεις. Άλλωστε και άλλοι business leaders έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, σημειώνοντας ότι η συνεχής εργασίας από το σπίτι μπορεί να βλάψει την καινοτομία στο εσωτερικό μιας εταιρίας, αλλά και να κάνει την εκπαίδευση νέων εργαζομένων πιο δύσκολη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − one =