αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜετά τα αυτοκίνητα, έρχονται και… οι γόνδολες χωρίς οδηγό

Μετά τα αυτοκίνητα, έρχονται και… οι γόνδολες χωρίς οδηγό

Τα οχήματα χωρίς οδηγό, φαίνεται ότι εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Όχι μόνο στους δρόμους. Κάτι ανάλογο μάλλον θα δούμε… και στο νερό.

Συγκεκριμένα, στα κανάλια νερού που υπάρχουν στο Άμστερνταμ. Το Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), συνεργάζεται με ερευνητές από το MIT, με στόχο να δημιουργήσουν τις πρώτες γόνδολες- ρομπότ που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Και το όνομα τους; Θα λέγονται roboats. Με εμφανή το λογοπαίγνιο από τις λέξεις robot και boat. Όπως αναφέρει το αμερικανικό site Curbed.com, τα high- tech σκάφη θα είναι εφοδιασμένα με ειδικούς αισθητήρες, έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται σωστά μέσα στο νερό. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να μετρήσουν την ρύπανση του νερού, και να μαζέψουν τα όποια σκουπίδια βρουν στη διαδρομή τους. Και η χρήση τους δεν θα σταματά εδώ, αφού αν τοποθετηθούν η μία δίπλα στην άλλη (όπως στην παρακάτω φωτογραφία), θα μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωρινή γέφυρα.

Πέρα από τους ανθρώπους, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και ποδήλατα. Εξάλλου, τα ποδήλατα είναι πολλά στο Άμστερνταμ. Σημειώνεται, ότι το 25% της πόλης καλύπτεται από νερό, άρα ένα τέτοιο project σίγουρα θα είναι πολύ χρήσιμο. Οι πρώτες «έξυπνες» γόνδολες αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο επόμενο έτος, ενώ το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 5 έτη και θα κοστίσει συνολικά 28.000.000 δολάρια.

amsterdam-canal-boat-self-driving-autonomous-1

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 16 =