αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Μετά από 20 χρόνια στο HR έχω σταματήσει να ρωτάω ‘Πες μου λίγα λόγια για εσένα’. Εδώ είναι η Νο1 ερώτηση που κάνω πλέον»

«Μετά από 20 χρόνια στο HR έχω σταματήσει να ρωτάω ‘Πες μου λίγα λόγια για εσένα’. Εδώ είναι η Νο1 ερώτηση που κάνω πλέον»

Είναι ίσως η ερώτηση που ακούμε πιο συχνά στις job interviews: «Πες μας λίγα λόγια για εσένα». Μάλιστα, συνήθως αυτή είναι η ερώτηση με την οποία ξεκινά η συνέντευξη.

Ο Gary Burnison είναι CEO της Korn Ferry, μιας τεράστιας εταιρίας στο πεδίο του HR. Όπως παραδέχεται σε άρθρο του στο CNBC, ο ίδιος ξεκινούσε πάντα τις συνεντεύξεις με αυτή την ερώτηση. Ωστόσο, μετά από 20 χρόνια στο HR, πλέον δηλώνει ότι έχει αφήσει στην άκρη αυτή την ερώτηση.

Όπως λέει ο ίδιος, πολλοί άνθρωποι την βλέπουν ως μία από τις «πιο δύσκολες» ή «πιο μπερδευτικές» ερωτήσεις που μπορούν να γίνουν σε μια συνέντευξη. Ακόμα και σήμερα είναι μια δημοφιλής ερώτηση των HR Managers, επειδή τους λέει πολλά για τις επαγγελματικές προτεραιότητες ενός υποψηφίου.

Αλλά όπως εξηγεί ο Gary Burnison, πλέον κάνει μια άλλη «δύσκολη ερώτηση»: Πάνω σε τι έχεις δουλέψει;

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα -το ίδιο και η αγορά εργασίας-, ενώ τα βιογραφικά που καταφθάνουν μόλις ανοίγει μια θέση μπορούν να είναι πάρα πολλά. Με αυτή την ερώτηση αφήνεις στην άκρη τις περιττές πληροφορίες που μπορεί να σου παραθέσει ένας υποψήφιος και μπαίνεις κατευθείαν στην ουσία. Θα αποφυγεις κλισέ περιγραφές όπως: «ομαδικός παίκτης», «στρατηγικός στοχαστής», «εξαιρετικά αφοσιωμένος». Πράγματα δηλαδή τα οποία παραθέτουν πολλοί υποψήφιοι και στο βιογραφικό τους.

Όταν ρωτάς κάποιον «Πάνω σε τι έχεις δουλέψει;», μπορείς να δεις πως «μεταφράζονται» όλα αυτά που λέει στο βιογραφικό του, και φυσικά να δεις πως μπορεί αυτό το άτομο να προσφέρει στην εταιρία.

«Θέλω επίσης να μάθω αν μπορούν να σκεφτούν, να ενεργήσουν και να λειτουργήσουν σαν να βρίσκονται σε μια startup, γιατί αυτό είναι που οι εταιρείες χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν και να επιβιώσουν» συμπληρώνει ο Gary Burnison.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 5 =