αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜερικοί τρόποι για να σου κάνει κάποιος πλύση εγκεφάλου (χωρίς καν να το καταλάβεις)

Μερικοί τρόποι για να σου κάνει κάποιος πλύση εγκεφάλου (χωρίς καν να το καταλάβεις)

Ίσως έχεις ακούσει τον όρο «πλύση εγκεφάλου». Ο όρος «πλύση εγκεφάλου» επινοήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Όπως εξηγεί το learning-mind.com, η πλύση εγκεφάλου είναι η θεωρία ότι οι βασικές πεποιθήσεις, οι ιδέες, οι σχέσεις και οι αξίες ενός ατόμου μπορούν να… αντικατασταθούν. Στόχος είναι τα «θύματα» να μην μπορούν να σκεφτούν κριτικά ή ανεξάρτητα.

Στο βιβλίο και την ταινία «The Manchurian Candidate», ένας επιτυχημένος αμερικανός γερουσιαστής αιχμαλωτίζεται από Κορεάτες στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου και υποβάλλεται σε πλύση εγκεφάλου για να γίνει ένας δικός τους πράκτορας, με σκοπό να δολοφονήσει τον υποψήφιο για την προεδρία.

Η ταινία δείχνει ότι ακόμη και ένας έξυπνος και ισχυρός άνδρας μπορεί να υποστεί πλύση εγκεφάλου, αλλά στην πραγματικότητα, το αντίθετο είναι πιο πιθανό: Γενικά οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, είναι πιο επιρρεπείς στο να υποστούν πλύση εγκεφάλου.

Πώς μπορούν να σου κάνουν πλύση εγκεφάλου;

Το άτομο που προσπαθεί να σας κάνει πλύση εγκεφάλου θα θέλει να μάθει τα πάντα για εσάς προκειμένου να χειραγωγήσει τις πεποιθήσεις σας. Προσπαθεί να μάθει ποια είναι τα δυνατά σας σημεία, οι αδυναμίες σας, ποιον εμπιστεύεστε, ποιος είναι σημαντικός για εσάς και ποιον ακούτε για συμβουλές.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει τη διαδικασία της πλύσης του εγκεφάλου σας, η οποία συνήθως περιλαμβάνει πέντε βήματα:

1# Απομόνωση
2# Επιθέσεις στην αυτοεκτίμηση
3# «Εμείς» εναντίον «Αυτών»
4# Τυφλή υπακοή
5# Testing

Απομόνωση:

Το πρώτο βήμα προς την πλύση εγκεφάλου ξεκινά με την απομόνωση, γιατί το να έχεις φίλους και οικογένεια κοντά σου… μπορεί να χαλάσει το σχέδιο. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας χειραγωγός είναι κάποιος με διαφορετική γνώμη από τη δική του να αμφισβητεί αυτό που τώρα σας ζητείται να πιστέψετε. Η απομόνωση θα μπορούσε να ξεκινήσει με το να μην επιτρέπεται η πρόσβαση σε οικογένεια ή φίλους. ‘Η να ελέγχεται συνεχώς πού βρίσκεται κάποιος και με ποιον είναι.

Επιθέσεις στην αυτοεκτίμηση:

Ένα άτομο που θέλει να κάνει πλύση εγκεφάλου σε άλλον μπορεί να το κάνει μόνο εάν το θύμα του είναι σε ευάλωτη κατάσταση και έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ένα «κατεστραμμένο» άτομο είναι πολύ πιο εύκολο να… ξαναχτιστεί με τις πεποιθήσεις του χειραγωγού. Ο μηχανισμός πλύσης εγκεφάλου, επομένως, πρέπει να καταρρίψει την αυτοεκτίμηση του θύματος.

«Εμείς» εναντίον «Αυτών»

Ο χειραγωγός θέλει να σε βάλει σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής που να είναι πολύ πιο ελκυστικός από τον σημερινό σου. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται όταν το θύμα αναμιγνύεται μόνο με άλλα άτομα που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και, ως εκ τούτου, θα επαινέσει το νέο καθεστώς. Θα μπορούσε να έχει να κάνει με το ότι όλοι φορούν ένα είδος στολής, έχουν μια καθορισμένη διατροφή ή άλλους άκαμπτους κανόνες που ενθαρρύνουν μια δυναμική της ομάδας. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι από τη φύση τους θέλουν να είναι μέρος μιας ομάδας. Ο μηχανισμός πλύσης εγκεφάλου πρέπει να πείσει το θύμα ότι ηγείται μίας ελίτ ομάδας στην οποία όλοι θέλουν να είναι μέλη.

Τυφλή υπακοή:

Ο τελικός στόχος είναι η τυφλή υπακοή, όπου το θύμα ακολουθεί εντολές χωρίς να εκφράζει καμία αμφιβολία. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με την θετική επιβράβευση του ατόμου όταν ακολουθεί τον χειραγωγό και την αρνητική τιμωρία του όταν δεν το κάνει. Το να ψέλνεις… μια φράση ξανά και ξανά είναι επίσης ένας καλός τρόπος ελέγχου ενός ατόμου.

Testing:

Ένας χειραγωγός δεν λέει ποτέ ότι η δουλειά του/της έχει τελειώσει, καθώς υπάρχουν πάντα σενάρια όπου το θύμα θα μπορούσε να αρχίσει να ανακτά τη δική του αυτονομία και να αρχίσει να σκέφτεται ξανά αυτόνομα. Ο συνεχής έλεγχος των θυμάτων τους, όχι μόνο δείχνει ότι όντως εξακολουθούν να υποβάλλονται σε πλύση εγκεφάλου, αλλά επιτρέπει στους χειραγωγούς να δουν πόσο έλεγχο έχουν ακόμα στα θύματά τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − 3 =