αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜερικές απλές κινήσεις για να σταματήσεις να είσαι «μόνιμα απασχολημένος»

Μερικές απλές κινήσεις για να σταματήσεις να είσαι «μόνιμα απασχολημένος»

Ζούμε στην εποχή όπου οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι. Το να είμαστε απασχολημένοι, μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί και… παραγωγικοί.

Ίσως είσαι και εσύ μία τέτοια περίπτωση. Αρκετές φορές θα έχει τύχει να σου προτείνουν φίλοι και γνωστοί να πάτε για έναν καφέ, μια βραδινή έξοδο ή μια εκδρομή, και η απάντηση σου να είναι αρνητική. Γιατί πάντα… έχεις δουλειά.

Το αποτέλεσμα είναι να μοιάζεις πάντα ως ο «υπερβολικά απασχολημένος τύπος», ο οποίος δεν ξεκολλάει σχεδόν ποτέ από την δουλειά του και απαντά αρνητικά σε κάθε άλλο κάλεσμα που του γίνεται. Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι το να είσαι μόνιμα απασχολημένος είναι ένα δείγμα… επαγγελματικής επιτυχίας. «Αν εργάζεσαι πολλές ώρες, λογικά θα τα πας και καλά στην δουλειά», θα πουν. Αλλά δεν ισχύει πάντα.

Μάλιστα, πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο: Λέγοντας «ναι» σε όλα, σαμποτάρουμε την ενεργά τον εαυτό μας, τα όνειρά μας και τους στόχους μας. Βλάπτουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία. Αποσπώντας την προσοχή μας από αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε.

Πρέπει να σταματήσεις να είσαι «μόνιμα απασχολημένος». Αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό; Εδώ είναι 3 απλές κινήσεις.

1# Προγραμμάτισε λιγότερες εργασίες και σταμάτα να τρέχεις από το ένα task στο άλλο. Δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα. Η ημέρα έχει 24 ώρες και αυτό ισχύει για άλλους. Βάλε προτεραιότητες και εστίασε σε αυτές. Επίσης είναι σημαντικό να βάζεις χρονικά κενά ανάμεσα στις εργασίες που θες να κάνεις. Και φυσικά πρέπει να έχεις 1 ή δύο ημέρες την εβδομάδα για ξεκούραση. Για να αντέξεις στον «μαραθώνιο».

2# Πες «ναι» μόνο σε πράγματα που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους και τις αξίες σου. Τι πραγματικά θέλετε από τη ζωή σας; Ποιους στόχους θέλετε να πετύχετε; Αναλαμβάνετε tasks επειδή είναι σημαντικά για εσάς προσωπικά; Ή αναλαμβάνετε πράγματα επειδή θέλετε να ικανοποιήσετε τους άλλους; Δεν χρειάζεται να λες ναι σε όλα. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

3# Η σύγχρονη κοινωνία… δοξάζει τους «μόνιμα απασχολημένους», αλλά μην παρασύρεσαι. Όταν είμαστε πολύ απασχολημένοι, με ένα μαγικό τρόπο έχουμε μία αποδοχή από τους άλλους. Γιορτάζουμε… τις ατελείωτες to-do λίστες και την εξάντληση με την ελπίδα να θεωρηθούμε παραγωγικοί και αξιόπιστοι υπάλληλοι, φίλοι, επιχειρηματίες ή γονείς. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι, και η αλλαγή ξεκινά από εσένα. Θυμήσου και το άρθρο: «Ο Mr Reddit μιλά για μια επικίνδυνη μόδα: Είναι λάθος να εργάζεσαι κάθε ημέρα και να το προμοτάρεις στα social media».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =