αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜερικές απλές κινήσεις για να αυξήσεις τη διάρκεια της μπαταρίας στο laptop σου

Μερικές απλές κινήσεις για να αυξήσεις τη διάρκεια της μπαταρίας στο laptop σου

Σε ποιον αρέσει να τρέχει να φορτίσει το laptop του ώστε να προλάβει να μην κλείσει; Σίγουρα δεν είναι ωραίο, ειδικά εάν κάποιος δουλεύει σε κάποιο δημόσιο χώρο με κόσμο, αν πληκτρολογεί όσο περιμένει σε κάποια αίθουσα αναμονής αεροδρομίου, ακόμα και αν απλά ξεκουράζεται σε κάποια τροπική παραλία. Ευτυχώς, τα νέα laptops είναι πολύ πιο αποδοτικά στον τομέα της μπαταρίας σε σύγκριση με τα παλαιότερα. Σήμερα, ακόμα και οι πιο φθηνοί φορητοί υπολογιστές που μπορεί να αντικαταστήσουν έναν παλιό desktop ή και κάποια gaming laptops μπορεί να αντέξουν περισσότερο από 8 ώρες με μια και μόνο φόρτιση. Μερικά ultraportables δε μπορεί να διαρκέσουν 14 ώρες ή και περισσότερο με μια φόρτιση.

Και πάλι, η πικρή αλήθεια παραμένει πως η μπαταρία του Windows 10 ή του Mac laptop σας δε θα διαρκέσει τόσο όσο διαφημίζει ο κατασκευαστής της, εκτός αν δώσετε σημασία σε μερικούς σημαντικούς παράγοντες: τις ρυθμίσεις παροχής ενέργειας, πόσες εφαρμογές τρέχετε ταυτόχρονα, ακόμα και τη θερμοκρασία του δωματίου που δουλεύετε. Τα καλά νέα είναι ότι κανένας από αυτούς δεν απαιτεί πολλή δουλειά για να καταφέρεις να τους προσαρμόσεις όπως πρέπει, αφού μάθεις τι ακριβώς να ρυθμίσεις και πως. Ας ρίξουμε μια ματιά στους αποδοτικότερους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας του laptop σας.

Χρησιμοποίησε το πάνελ επίδοσης της μπαταρίας των Windows 10

Το πρώτο βήμα στη βελτίωση της επίδοσης της μπαταρίας σε υπολογιστές με Windows 10 είναι το πάνελ επίδοσης μπαταρίας, μια πρόσφατη προσθήκη στα Windows 10. Στοχεύει να συγκεντρώσει μαζί όλες τις ρυθμίσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε λίγες και εύκολα κατανοητές κατηγορίες. Η εταιρεία που κατασκεύασε τον υπολογιστή σου είναι αυτή που ορίζει ακριβώς ποιες από αυτές τις ρυθμίσεις μπορεί να ελέγξει το πάνελ. Γενικά, συγκράτησε αυτό τον οδηγό στο μυαλό σου:

Οι καλύτερες δυνατές επιδόσεις (Best Performance) προορίζονται για χρήστες που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τη διάρκεια της μπαταρίας τους για να κερδίσουν σε επίδοση και γρηγορότερη απόκριση. Σε αυτή τη ρύθμιση, τα Windows δε θα τερματίσουν τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο

Οι καλύτερες επιδόσεις (Better Performance) περιορίζουν την ενέργεια που αποδίδεται σε εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, αλλά θέτουν γενικά προτεραιότητα στην επίδοση απ’ότι στην απόδοση.
Η εξοικονόμηση μπαταρίας εξοικονομεί περισσότερη διάρκεια στη ζωή της μπαταρίας απ’ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows.

Η οικονομία μπαταρίας (Battery Saver), που αποτελεί επιλογή μόνο όταν ο υπολογιστής δε βρίσκεται σε φόρτιση, μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης κατά 30%, αποτρέπει τα Windows από το να κατεβάζουν ενημερώσεις, σταματά τον συγχρονισμό της εφαρμογής Mail και διακόπτει τη λειτουργία των περισσότερων εφαρμογών που λειτουργούν στο παρασκήνιο.

Χρησιμοποίησε τις Ρυθμίσεις Μπαταρίας στo macOS

Τα MacBook, MacBook Air, and MacBook Pro δε διαθέτουν πάνελ επίδοσης μπαταρίας, αν και πολλές από τις ρυθμίσεις που περιγράφονται παραπάνω βρίσκονται στις προτιμήσεις της λειτουργίας χαμηλής ισχύος (Energy Saver).

Για να χρησιμοποιήσεις την Λειτουργία χαμηλής ισχύος, κάνε κλικ στο εικονίδιο μεγεθυντικού φακού στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης, ψάξε για την Λειτουργία χαμηλής ισχύος και μετά επίλεξε την καρτέλα της Μπαταρίας. Εάν θέλεις ο φορητός υπολογιστής σου να λειτουργεί όπως η Εξοικονόμηση Μπαταρίας ή η Οικονομία Μπαταρίας στα Windows, φρόντισε οι επιλογές “Να τίθενται οι σκληροί δίσκοι σε κατάσταση ύπνου όταν είναι δυνατό” και “Μείωσε ελαφρώς τη φωτεινότητα σε τροφοδοσία μπαταρίας” να είναι επιλεγμένες, και η επιλογή “Ενεργοποίηση Power Nap κατά τη λειτουργία με τροφοδοτικό” να μην έχει επιλεχθεί. (Με ενεργή την επιλογή του Power Nap και το MacBook σε κατάσταση ύπνου, το μηχάνημα θα επανέρχεται σε λειτουργία σε περιοδικά διαστήματα για να ελέγξει για ενημερώσεις. Η απενεργοποίησή του κρατά το MacBook σε συνεχή κατάσταση ύπνου -εκτός αν επιλέξεις να το ενεργοποιήσεις). Στα πιο πρόσφατα MacBook Pro, η φωτεινότητα της οθόνης ρυθμίζεται σε 75% όταν αφαιρείς τον φορτιστή εάν η ρύθμιση Μείωσε ελαφρώς τη φωτεινότητα σε τροφοδοσία μπαταρίας» είναι ενεργή.

Εάν θέλεις λοιπόν να εξοικονομείς διάρκεια ζωής στην μπαταρία σου, θα πρέπει να χρησιμοποιείς την Λειτουργία χαμηλής ισχύος συνέχεια, σωστά; Όχι ακριβώς. Επειδή αυτή η ρύθμιση απενεργοποιεί κάποια χρήσιμα χαρακτηριστικά, ίσως θα θέλεις να το χρησιμοποιείς μόνο όταν η μπαταρία σου είναι κάτω από 20% και δεν μπορείς να βρεις πρίζα κοντά σου. Παρομοίως, η απενεργοποίηση του Power Nap μπορεί να σημαίνει ότι θα πάρει περισσότερο στον υπολογιστή σου να λάβει τις ειδοποιήσεις που δεν πήρες όσο ήσουν μακριά από το MacBook σου. Γι’αυτό οι περισσότεροι χρήστες είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν την επιλογή Λειτουργία χαμηλής ισχύος και να ενεργοποιούν το Power Nap τον περισσότερο καιρό.

Απλοποίησε το διάγραμμα ροής της εργασίας σου: Κλείνοντας Εφαρμογές και χρησιμοποιώντας τη Λειτουργία Πτήσης

Από την άλλη πλευρά, εάν γράφεις κάποιο μυθιστόρημα ή παίζεις κάποιο video από τον τοπικό δίσκο σου και δε θες να ενοχλείσαι από ειδοποιήσεις, είναι αρκετά σωστό να χρησιμοποιείς τη Λειτουργία Μειωμένης Ισχύος. Είναι καλή συνήθεια να ρυθμίσεις τη λειτουργία του φορητού σου υπολογιστή σε πιο φιλικούς τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως το να χρησιμοποιείς μόνο μια εφαρμογή τη φορά και να τερματίζεις όποια εφαρμογή ή υπηρεσία δεν χρησιμοποιείς. Μοιάζει περίπου όπως όταν κλείνεις τα φώτα σε ένα άδειο δωμάτιο. Αν πηγαινοέρχεσαι μεταξύ της κουζίνας και του χώρου που έχεις τα τρόφιμά σου συνέχεια, όπως μεταξύ των Firefox και του Word, τότε κράτα τα φώτα και τις εφαρμογές ανοιχτά. Αλλά αν απλά μαγειρεύεις ή βλέπεις ένα video στο YouTube, καλύτερα να αφιερωθείς σε ένα από αυτά.

Εκτός από το single-tasking, σκέψου να ενεργοποιήσεις τη Λειτουργία Πτήσης των Windows ή να κλείσεις το Wi-Fi και το Bluetooth στα macOS αν ξέρεις ότι θα επεξεργάζεσαι ένα κείμενο, χωρίς να έχεις ανάγκη την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπλέον με την αποφυγή ενοχλητικών ειδοποιήσεων, η λειτουργία αυτή εξοικονομεί αρκετό μέρος της μπαταρίας που θα κατανάλωνες: όχι μόνο λόγω του ασύρματου δέκτη που σπαταλά ενέργεια, αλλά με τερματισμό από εφαρμογές σε παρασκήνιο και τις λειτουργίες τους, όπως οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις.

Κλείσε συγκεκριμένες εφαρμογές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια

Πολλές εφαρμογές και διεργασίες τρέχουν στο σύστημα καταναλώνοντας τη διάρκεια της μπαταρίας πολύ γρηγορότερα και πιθανώς να μην χρησιμοποιείς όλες αυτές τις εφαρμογές που τρέχουν εκείνη την στιγμή στον υπολογιστή σου. Στα Windows 10, οι Ρυθμίσεις είναι το πρώτο βήμα για να βρεις τα πιο ενεργοβόρα προγράμματα.

Πληκτρολόγησε «Δείτε ποιες εφαρμογές επηρεάζουν τη διάρκεια της μπαταρίας» στο εργαλείο αναζήτησης για μια λίστα από εφαρμογές που δαπανούν την περισσότερη ενέργεια. Εάν δεις κάποια εφαρμογή που σπάνια χρησιμοποιείς να δαπανά τεράστια ποσά ενέργειας, κλείστην. Συχνά, υπάρχουν εφαρμογές που έχεις ανοίξει στο παρασκήνιο και το έχεις ξεχάσει, όπως το Spotify και το Adobe Reader.

Μετά, πληκτρολόγησε «Δείτε ποιες λειτουργίες ξεκινούν αυτόματα όταν εκκινείτε τα Windows» στο εργαλείο αναζήτησης. Αυτό θα εκκινήσει την Διαχείριση εργασιών, που αναφέρει κάθε υπηρεσία που τρέχει μόλις εκκινείς τον υπολογιστή. Οτιδήποτε φέρει όνομα «Download Assistant» ή «Helper” είναι συνήθως ασφαλές ώστε να απενεργοποιηθεί. Για παράδειγμα, εκτός αν χρησιμοποιείς συχνά το Spotify και Playlists, κομμάτια ή άλμπουμ από Links στον browser σου, μπορείς να κλείσεις το Spotify Web Helper.

Για παρόμοια αποτελέσματα στα macOS, ψάξε για Χρήστες και Ομάδες, επίλεξε το Login Items tab, όπου θα βρεις μια λίστα με εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο όταν εκκινείς το Mac σου.

Ρύθμισε τα γραφικά και τα display settings της οθόνης σου

Εάν διαθέτεις μια πολύ ισχυρή κάρτα γραφικών (γενικά, οτιδήποτε φέρει όνομα που ξεκινά με “Nvidia GeForce GTX” ή πιο σπάνια “AMD Radeon RX”), μπορείς να φροντίζεις ώστε να χρησιμοποιείται μόνο σε παιχνίδια ή άλλες απαιτητικές εφαρμογές, ενώ όλες οι υπόλοιπες μπορούν να τρέχουν με την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών σου. Υποθέτοντας ότι ο υπολογιστής σου χρησιμοποιεί τα Nvidia GeForce γραφικά σου, άνοιξε τον πίνακα ελέγχου της GeForce (συνήθως στην περιοχή ειδοποιήσεων των Windows, στην εμφάνιση κρυφών εικονιδίων) και επίλεξε «Ρυθμίσεις προγράμματος» για να καθορίσεις ποια εφαρμογή θα χρησιμοποιεί ποιον επεξεργαστή γραφικών. Φρόντισε ώστε τα GeForce chips να λειτουργούν μόνο σε παιχνίδια και προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας και video όπως τα Adobe Photoshop και Premiere, ενώ όλα τα υπόλοιπα στην onboard κάρτα γραφικών σου.

Για παρόμοιες ρυθμίσεις σε MacBook, ψάξε για τη Λειτουργία Μειωμένης Ισχύος και σιγούρεψε το ότι η «Αυτόματη Εναλλαγή γραφικών» είναι επιλεγμένη. Δεν έχεις την ίδια δυνατότητα για ακριβή παραμετροποίηση όπως με τον πίνακα ελέγχου της GeForce, οπότε θα πρέπει να εμπιστευτείς την κρίση του macOS όταν αφορά το ποια εφαρμογή θα χρησιμοποιήσει τον επιταχυντή γραφικών.

Πρόσεξε τη ροή του αέρα

Τα περισσότερα laptops διαθέτουν μπαταρίες lithium-polymer που χρειάζονται πολύ λιγότερη συντήρηση απ’ότι οι μπαταρίες πριν μια δεκαετία, λόγω βελτιώσεων στα προγράμματα, την τεχνολογία αλλά και τα ίδια τα υλικά της. Δεν χρειάζεται πλέον να αποφορτίζεις εντελώς την μπαταρία σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να την καλιμπράρεις, ούτε να ανησυχείς ότι θα χαλάσεις τον υπολογιστή σου εάν αποφορτιστεί εντελώς.

Ωστόσο, πρέπει να είσαι προσεκτικός με τη ζέστη, η οποία μπορεί να φέρει πιο πρόωρα το θάνατο της μπαταρίας σου. Τα μεγαλύτερα προβλήματα πηγάζουν από την απόφραξη του εξαερισμού λόγω εξωτερικών παραγόντων. Η συλλογή σκόνης είναι ένα πρόβλημα που λύνεται, εάν φροντίζεις να καθαρίζεις τις περιοχές εξαερισμού και τους ανεμιστήρες. (Που και που, χρησιμοποίησε μια φιάλη συμπιεσμένου αέρα για να διώξεις μερική από την σκόνη). Το πιο συχνό πρόβλημα είναι όταν κάποιο laptop τοποθετείται πάνω σε μαξιλάρι ή κουβέρτα, τα οποία διακόπτουν τον εξαερισμό και διατηρούν την υψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό του συστήματος. Απόφυγε το τελευταίο, τοποθετώντας το σε σταθερές επιφάνειες όπως ένα τραπέζι ή ένα γραφείο, τα οποία δε θα καμφθούν και δε θα σταματήσουν τη ροή του αέρα ή τον εξαερισμό του laptop.

Πρόσεχε τη ζωή της μπαταρίας σου

Όλες οι μπαταρίες παρουσιάζουν υποχώρηση της μέγιστης διάρκειας ζωής τους με την πάροδο του χρόνου και θα χρειαστεί κάποια στιγμή να αντικατασταθούν. Το να παρατηρείς την κατάσταση της μπαταρίας σου είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα.

Για να δεις αν το MacBook σου διαθέτει μπαταρία που οδεύει προς τα τελευταία της, πάτησε Επιλογές και κάνε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας στην μπάρα του menu για να δεις την κατάσταση της μπαταρίας σου. Εάν δεις να αναγράφεται «Αντικατάσταση τώρα» ή «Service Μπαταρίας», η μπαταρία λογικά λειτουργεί με εξαιρετικά πιο μειωμένη αποδοτικότητα απ’ότι πριν.
Μπορείς να βρεις πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το πόσες φορτίσεις έχει κάνει η μπαταρία μέσα από την επιλογή Πληροφορίες Συστήματος και την καρτέλα Ενέργεια. Από εκεί, μπορείς να ελέγξεις τον αριθμό σε σχέση με το μέγιστο αριθμό με βάση τη λίστα της Apple για να ξέρεις σε τι σημείο βρίσκεσαι.

Για μια παρόμοια ένδειξη της ζωής της μπαταρίας στα Windows 10, πρέπει να αναλάβεις δράση μέσω της γραμμής εντολών. Αρχικά, πληκτρολόγησε cmd στο εργαλείο αναζήτησης κάτω αριστερά της οθόνης για να βρεις την Γραμμή Εντολών στα Windows 10. Στη συνέχεια, επίλεξε να τρέξεις την εφαρμογή με δικαιώματα διαχειριστή και τρέξε την εντολή powercfg /batteryreport. Ο υπολογιστής σου θα δημιουργήσει ένα HTML αρχείο που η τοποθεσία του αναφέρεται κάτω από την εντολή, μόλις αυτή έχει τρέξει. Άνοιξέ το και δες στο πάνω μέρος τη διάρκεια ζωής για την οποία έχει σχεδιαστεί, τη μέγιστη διάρκεια και τους κύκλους φόρτισης που έχει.

Πηγή: Pc Magazine

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =