αρχικηVIRALΜερικά χαρακτηριστικά που έχουν οι αριστερόχειρες και τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους άλλους

Μερικά χαρακτηριστικά που έχουν οι αριστερόχειρες και τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους άλλους

Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά οι αριστερόχειρες αποτελούν μόνο το 11% του πληθυσμού.

Όπως εξηγεί η παιδοψυχολόγος, συγγραφέας και πρώην αναπληρώτρια καθηγήτρια στο UCLA, Charlotte Reznick (η ίδια είναι αριστερόχειρας), αυτό το τμήμα του πληθυσμού βλέπει τον κόσμο μέσα από έναν ιδιαίτερο φακό. «Όταν είμαστε αριστερόχειρες, ο δεξιός εγκέφαλός μας είναι συνήθως κυρίαρχος και εκεί επικεντρώνεται η δημιουργικότητα και η διαίσθηση. Επομένως, είναι συχνά πιο εύκολο για εμάς να είμαστε δημιουργικοί παρά λογικοί. Και ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί πιο εύκολα και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου ταυτόχρονα, έτσι έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε επίσης πιο ευέλικτοι στη σκέψη μας», εξηγεί.

Πώς επηρεάζει όλο αυτό την απόδοση των αριστερόχειρων; Μερικοί ψυχολόγοι μίλησαν στο αμερικανικό FastCompany και παρέθεσαν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

Έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν challenges

«Ως κόρη δύο δεξιόχειρων γονιών, δεν κατάλαβα ότι ήμουν αριστερόχειρας μέχρι που πήγα στο νηπιαγωγείο. Στην αρχή το γράψιμο ήταν δύσκολο για μένα έως ότου ένας δάσκαλος έβαλε το μολύβι μου στο άλλο χέρι. Επειδή οι γονείς μου υπέθεσαν τότε ότι ήμουν δεξιόχειρας (και γιατί να μην το έκαναν; Οι αριστερόχειρες είναι σπάνιοι), μπορώ στην πραγματικότητα να κάνω τις περισσότερες εργασίες και με τα δύο χέρια», λέει η αρθρογράφος του FastCompany. «Επειδή έχουμε μεγαλώσει με τα challenges του να είμαστε διαφορετικοί σε έναν κόσμο όπου σχεδόν τα πάντα είναι σχεδιασμένα για δεξιόχειρες, τείνουμε να είμαστε ευκίνητοι. Ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο μικρό όσο η προσαρμογή σε πόρτες, εργαλεία ή ψαλίδια, έχουμε αναπτύξει λειτουργικές λύσεις για όλα αυτά. Αυτό κάνει τους αριστερόχειρες πιο ευέλικτους στο γραφείο και γρήγορους στην αντίδραση», λέει η Reznick.

Βλέπουν τη ρίζα κάθε ζητήματος

Ένας τρόπος για να δούμε την αντίθεση μεταξύ αριστερόχειρων και δεξιόχειρων, σύμφωνα με την ψυχολόγο Yvonne Thomas, είναι το πώς προσεγγίζουν την επίλυση προβλημάτων. Ενώ αυτοί που βρίσκονται στα δεξιά μπορεί να εφαρμόσουν λογικές λύσεις σε ένα θέμα, οι αριστερόχειρες έχουν την έμφυτη ικανότητα να βρίσκουν πολλές επιλογές- δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. «Όταν οι γονείς έρχονται στο γραφείο μου και ζητούν τη βοήθειά μου στη συμπεριφορά του παιδιού τους, αφιερώνω χρόνο για να ακούσω τις ανησυχίες τους, αλλά σχηματίζω γνώμη με βάση τη διαίσθησή μου. Είμαι σε θέση να κοιτάξω κάτω από τις λέξεις τη μεγαλύτερη εικόνα των συναισθημάτων και να βρω μια πιο δημιουργική λύση», λέει η Reznik.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δεξιόχειρα αδερφή της, η οποία εντοπίζει λογικά points που αποτελούν τη βάση για τις απόψεις, τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά της.

Ακολουθούν τη δημιουργική διαίσθηση

Ενώ όσοι επιλέγουν να εργάζονται κυρίως με το δεξί τους χέρι μπορεί επίσης να είναι δημιουργικοί, πιθανόν να δυσκολεύονται περισσότερο να ακολουθήσουν τo ένστικτο τους, τη «σπίθα» και την έμπνευση όταν τους έρθει, σύμφωνα με τη Reznick. Αυτός είναι ένας πιθανός λόγος που πολλοί συγγραφείς, μουσικοί, καλλιτέχνες και άλλοι δημιουργοί τείνουν να είναι αριστερόχειρες: Δεν φοβούνται να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο τους διαφορετικά, αφού δεν αμφισβητούν τόσο πολύ τις ιδέες τους.

Επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο γρήγορα

Λόγω της ικανότητας που έχουν οι αριστερόχειρες να συνδέουν τις δύο πλευρές του εγκεφάλου τους, η Yvonne Thomas λέει ότι τείνουν να επεξεργάζονται πιο γρήγορα τις πληροφορίες. Αυτό τους καθιστά εξαιρετικά γρήγορους μαθητές και τους κάνει έναν ισχυρό συνεργάτη που μπορεί να έρθει σε επαφή με έναν δύσκολο πελάτη ή να τα βγάλει πέρα σε ένα δύσκολο τηλεφώνημα.

Είναι πιο ανεξάρτητοι

Εν μέρει επειδή ήταν πάντα κάπως διαφορετικοί από τους άλλους, η Thomas λέει ότι οι αριστερόχειρες επαγγελματίες τείνουν να εργάζονται πιο ανεξάρτητα. «Μπορούν να αναπτύξουν μια πιο ατομική εικόνα για τον εαυτό τους, παρά μια εικόνα για τον εαυτό τους ως μέρος μιας ομάδας. Ως αποτέλεσμα, οι αριστερόχειρες μπορούν να αναπτύξουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν να είναι πιο ανεξάρτητοι και να μην ακολουθούν τους δεξιόχειρες συναδέλφους τους», εξηγεί. Ενώ ένας αριστερόχειρας εξακολουθεί να συνεισφέρει σε ένα brainstorming ιδεών, παρέχοντας ενδιαφέρον feedback και ιδέες, μπορεί να προτιμά να εκτελεί και να παραδίδει όλα τα tasks μόνος του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση και καταφέρνουν να θωρακίζονται

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − 2 =