αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜερικά πλεονεκτήματα και μερικά μειονεκτήματα αν αποφασίσεις να κάνεις «job hopping»

Μερικά πλεονεκτήματα και μερικά μειονεκτήματα αν αποφασίσεις να κάνεις «job hopping»

Είναι σίγουρο ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι -και ειδικά οι νεότεροι- αλλάζουν πολύ περισσότερες επαγγελματικές στέγες, σε σχέση με το τι συνέβαινε τις προηγούμενες 10ετίες. Αφού παλαιότερα οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκίναγαν την επαγγελματική τους διαδρομή σε μια επιχείρηση και συνήθως… έπαιρναν σύνταξη από εκεί. Μπορεί δηλαδή να μην άλλαζαν και καμία δουλειά, κατά την διάρκεια της επαγγελματικής τους διαδρομής. ‘Η οι αλλαγές, αν προέκυπταν, ήταν ελάχιστες.

Αυτό έχει αλλάξει τώρα. Και το λεγόμενο «job hopping» είναι έντονο. Βλέπουμε δηλαδή ανθρώπους να αλλάζουν δουλειές πολύ συχνότερα, είτε από δική τους επιλογή για να αναζητήσουν κάτι καλύτερο, είτε το κάνουν αναγκαστικά μετά από μια δυσάρεστη επαγγελματική εξέλιξη (π.χ. απόλυση ή λουκέτο στην επιχείρηση).

το «job hopping» ανάλογα με το πώς θα το διαχειριστεί κανείς μπορεί ή να εκτοξεύσει ή να πάει πίσω μία καριέρα. Το συμπέρασμα αυτό μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό σύμφωνα με τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα:

Εργασιακή εμπειρία: Η εναλλαγή πολλών εργασιών σε σύντομο διάστημα βοηθά ένα άτομο να αποκομίσει μία καλή εργασιακή εμπειρία.

Κερδίζοντας νέες δεξιότητες: Σε κάθε εναλλαγή πόστου ένα άτομο μαθαίνει περισσότερα πράγματα και αυξάνει τα soft skills του.

Εργασία σε διάφορους ρόλους: Οι διαφορετικοί ρόλοι που έχει σε κάθε εργασία βοηθούν ένα άτομο να αναπτύσσει καλύτερη αντίληψη και να μπορεί να διαχειρίζεται από διαφορετικά πρίσματα μία δουλειά.

Μπορείς να προσαρμόζεσαι εύκολα σε νέα περιβάλλοντα. Ναι, κάποιος που έχει αλλάξει αρκετές δουλειές, μπορεί πιο εύκολα να προσαρμοστεί σε νέα εργασιακά περιβάλλοντα και καταστάσεις. Και να συνεργαστεί ευκολότερα με άγνωστους ανθρώπους.

Μειονεκτήματα:

Ο κίνδυνος να χάσει την ευκαιρία για προαγωγές: Για να καταφέρει κάποιος να πάρει προαγωγή χρειάζεται χρόνος. Η επιλογή για «job hopping» απομακρύνει κατά συνήθως αυτό το ενδεχόμενο.

Οι εργοδότες μπορούν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του εργαζομένου: Με το «job hopping» ένας εργαζόμενος ρισκάρει να φανεί αναξιόπιστος στα μάτια του εργοδότη. Δημιουργεί την εντύπωση ότι όπως έφυγε από τις προηγούμενες δουλειές έτσι μπορεί να φύγει και τώρα αφήνοντας τους σύξυλους.

Δεν συνδέεται με την εταιρική κουλτούρα: Πολλές εταιρείες βασίζονται στα πρόσωπα τους και επενδύουν σ’ αυτά. Επομένως το προφίλ του εργαζομένου που αλλάζει διαρκώς εργασίες ως συνήθως απορρίπτεται από τους εργοδότες κατά την περίοδο προσλήψεων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + fourteen =