αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜεγαλύτερο έλεγχο στις μισθώσεις μέσω Airbnb θέλουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι λένε ότι πλήττονται

Μεγαλύτερο έλεγχο στις μισθώσεις μέσω Airbnb θέλουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι λένε ότι πλήττονται

Η αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στη χώρα μας δεν αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Η διαφορά αυτή «χάνεται» μέσα στην «γκρίζα» πραγματικότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, την ώρα που τα ελληνικά ξενοδοχεία δίνουν καθημερινή μάχη για να κρατηθούν όρθια μέσα σε συνθήκες υπερφορολόγησης και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσσιος, που ζητεί να αντιμετωπιστούν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο, δηλαδή ξενοδοχεία και όσοι μισθώνουν τουριστικά το ακίνητό τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου airbnb), με ίσο τρόπο από τον νόμο.

Η ΠΟΞ υπολογίζει πως περίπου 60.000 ακίνητα είναι σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, ενώ πολλά ακόμα παραμένουν «αόρατα» αφού είτε είναι σε εναλλακτικές πλατφόρμες, είτε λειτουργούν υπό μία καταχώριση, είτε χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για να φοροδιαφύγουν. «Συνεπώς, είναι ώρα να πάμε πέρα από το αυτονόητο. Χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και εντατική εποπτεία της εφαρμογής του νόμου ώστε να εκλείψει η ασυδοσία και να μη μείνουν οι καλές προθέσεις στα χαρτιά», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Η πρόσφατη ενεργοποίηση του σχετικού ηλεκτρονικού μητρώου δεν είναι παρά το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της δήλωσης αλλά και ελέγχου των εισοδημάτων τους, τονίζει και προσθέτει πως παραμένουν «ανοικτά» κρίσιμα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι σχετικές παρατηρήσεις της ΠΟΞ θα κοινοποιηθούν στα αρμόδια υπουργεία και Αρχές το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα εκκρεμότητα διαπιστώνεται στους όρους συνεργασίας με τις ψηφιακές πλατφόρμες και στην έκδοση ΚΥΑ, με την οποία θα καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες θα ισχύουν χρονικοί περιορισμοί για κάθε ακίνητο. Επιπλέον, θεωρεί πως η προβλεπόμενη υποχρέωση υποβολής δήλωσης από τους ιδιοκτήτες μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα καθιστά αδύνατο στην πράξη τον έλεγχο της ακρίβειας των δηλώσεων. Την ίδια ώρα όμως ο συντεταγμένος τουρισμός υπερφορολογείται. Η ΠΟΞ όπως και οι άλλοι φορείς του κλάδου ζητούν μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών και μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, αλλά και επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + twelve =