αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜεγάλη πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων εμποδίζει τους χρήστες να κάνουν ανάληψη χρημάτων

Μεγάλη πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων εμποδίζει τους χρήστες να κάνουν ανάληψη χρημάτων

Μία αινιγματική είδηση από τον αδιαφανή κόσμο των κρυπτογραφημένων νομισμάτων έρχεται να σκιαγραφήσει τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι σπεύδουν να τοποθετήσουν χρήματά τους στη σχετικά νέα αυτή μορφή επένδυσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times αλλά και του Bloomberg, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, η κινεζική πλατφόρμα OKEx, που έχει έδρα στη Μάλτα, μπλοκάρισε χθες τις συναλλαγές. Εμποδίζει συγκεκριμένα τους χρήστες να κάνουν ανάληψη χρημάτων από το ψηφιακό πορτοφόλι τους. Οπως ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση, αιτία της διακοπής είναι ότι έχασε την επαφή με έναν υπάλληλο που κρατάει τα λεγόμενα «ιδιωτικά κλειδιά», ακολουθίες γραμμάτων και αριθμών, για  τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Ιδιαίτερο στοιχείο που μοιάζει να περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να «συνεργάζεται» με επίσημες αρχές σε κάποια έρευνα που διεξάγει το «γραφείο δημόσιας ασφάλειας».

Σύμφωνα μάλιστα με την εκδοχή του Bloomberg, τις έρευνες διεξάγει η κινεζική αστυνομία που εξανάγκασε την πλατφόρμα ΟΚEx να μπλοκάρει  τις αναλήψεις. Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο κινεζικός όμιλος ΜΜΕ Caixin επικαλείται πηγές της εταιρείας που δεν κατονομάζει και οι οποίες υποστηρίζουν ότι  ο άνθρωπος που έχει χαθεί είναι ο Σταρ Χου, ιδρυτής του ΟΚΕx. Ο Χου ίδρυσε τον προκάτοχο του  ΟΚΕx, το ΟΚCoin το 2013 αλλά προ διετίας το μετέφερε στη Μάλτα από το Χονγκ Κονγκ επειδή το Πεκίνο κήρυξε τον πόλεμο στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Σημειωτέον ότι η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που διαθέτει ήδη δικό της ψηφιακό νόμισμα.

Εως τώρα το εν λόγω χρηματιστήριο δεν έχει διευκρινίσει ούτε πόσα «κλειδιά» έχουν χαθεί ούτε για ποια ακριβώς κρυπτονομίσματα προορίζονται. Αρνήθηκε, άλλωστε, να απαντήσει σε ερωτήσεις των Financial Times και παρέπεμψε τη βρετανική εφημερίδα σε ανακοίνωσή του αναρτημένη στο website της εταιρείας του. «Δεν έχουμε την ελευθερία να σχολιάζουμε θέματα που ερευνώνται από τις Αρχές» τόνισε η εταιρεία του ΟΚΕx και προσέθεσε πως «μπορούμε, πάντως, να αποκαλύψουμε πως οι έρευνες δεν σχετίζονται υπό καμία έννοια με ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος».

Στο ίδιο μήνυμα επιχειρεί, άλλωστε, να καθησυχάσει  τους χρήστες του, τονίζοντας ότι «τα κεφάλαιά τους είναι ασφαλή» και πως «δεν επηρεάζεται η ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων», ενώ τονίζει πως η αναστολή των αναλήψεων αποφασίστηκε «προς το συμφέρον των πελατών». Διαβεβαιώνει, επίσης, πως άλλες λειτουργίες του συνεχίζονται κανονικά και σταθερά και «δεν επηρεάζεται η ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων». Αναφέρει, άλλωστε, πως στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών η πλατφόρμα του κατέγραψε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το εν λόγω χρηματιστήριο, από τα πλέον δραστήρια και ενεργά μαζί με τα Binance και Huobi,  διεξάγει συναλλαγές στα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, στο Bitcoin και στο Ethereum αλλά και σε άλλα ψηφιακά νομίσματα και διατείνεται ότι εξυπηρετεί «εκατομμύρια» πελάτες σε 100 χώρες. Εχει την έδρα του στη Μάλτα όπου τη μετέφερε από το Χονγκ Κονγκ προ διετίας, ενώ απασχολεί σημαντικό αριθμό υπαλλήλων στην Κίνα, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ.

Η είδηση έχει προκαλέσει, πάντως, υποχώρηση των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να χάνει το 2,9% της αξίας του έναντι του δολαρίου υποχωρώντας στα 11.216 δολάρια.  Δικαιολογημένα, καθώς μερικές από τις πλέον θεαματικές απώλειες ή ίσως απάτες στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων έχουν αρχίσει με αναστολή των συναλλαγών. Ανάμεσά τους η πλέον πρόσφατη εξαφάνιση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την ιαπωνική πλατφόρμα Coincheck Inc. Μέχρι την κατάρρευση του Mt. Gox το 2014.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 11 =