αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜεγάλη μείωση 70% στις ανακτήσεις κόκκινων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης

Μεγάλη μείωση 70% στις ανακτήσεις κόκκινων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης

Κατακόρυφη πτώση στις ανακτήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης, έχει φέρει η κρίση του κορονοϊού. Το γεγονός δημιουργεί μεγάλη πίεση στα έσοδα των εταιρειών διαχείρισης και οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό των επιχειρησιακών πλάνων και σε αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων διαχείρισης πακέτων NPLs  με τα funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια.

Αυτή τη στιγμή, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης βρίσκονται κόκκινα δάνεια 75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά έχουν αγοραστεί από funds.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στα χαρτοφυλάκια με δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση, τα οποία είναι και αυτά που έχουν αγοραστεί κατά κύριο λόγο από τα funds, οι εισπράξεις έχουν μειωθεί κατά 60% – 70%.

Ο μέσος όρος της μείωσης των ανακτήσεων διαμορφώνεται στο 50%, καθώς “συγκρατείται” από το χαμηλότερο ποσοστό ανακτήσεων (μείωση 30% – 40%) από δάνεια που μέχρι πρότινος ήταν ενήμερα στις ρυθμίσεις τους και πλέον παρουσιάζουν δυσκολία εξυπηρέτησης.

Το πλήγμα στις εταιρείες διαχείρισης (και συνακόλουθα στις αποδόσεις για funds και τράπεζες) διαφοροποιείται ανά servicer και ακολουθούμενο μοντέλο διαχείρισης. Η αρνητική επίπτωση της κρίσης είναι μεγαλύτερη για τους διαχειριστές που διαχειρίζονται κυρίως δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση για λογαριασμό funds, ενώ μετριάζεται για τις εταιρείες που έχουν μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου στα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια. 

Ανάλογη με το πλήγμα στις εισπράξεις είναι και η αρνητική επίπτωση στις αμοιβές των εταιρειών διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες που έχουν συμφωνήσει μια ενιαία αμοιβή που προκύπτει αθροιστικά από ρυθμίσεις, ιάσεις, ρευστοποιήσεις και πλειστηριασμούς δανείων, διασφαλίζουν ότι ασχέτως της κάμψης μίας πηγής εσόδων, η αμοιβή τους δεν επηρεάζεται.

Οι συντριπτικά περισσότερες, ωστόσο, εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται σε αναδιαπραγμάτευση με τα funds, τόσο αναφορικά με τους στόχους ανακτήσεων, όσο και αναφορικά με τις αμοιβές τους. Οι αμοιβές των εταιρειών διαχείρισης αποτελούνται από ένα σταθερό κομμάτι προμήθειας διαχείρισης (management fee) με βάση τα υπόλοιπα δανείων υπό διαχείριση και από ένα μεταβλητό κομμάτι, το οποίο είναι ποσοστά επί των ανακτήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα funds πιέζουν για συνολική μείωση των αμοιβών στις εταιρείες διαχείρισης και οι τελευταίες διαπραγματεύονται διαμόρφωση της αμοιβής τους με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του σταθερού εσόδου που προέρχεται από τα management fees και μείωση του μεταβλητού εσόδου από τις ανακτήσεις. 

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 3 =