αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜεγάλη ανάπτυξη για τον όμιλο Quest το εννεάμηνο

Μεγάλη ανάπτυξη για τον όμιλο Quest το εννεάμηνο

Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης πέτυχε o όμιλος Quest στο 9μηνο του 2018. Ο όμιλος σημείωσε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων και κερδών.

Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα έσοδα διευρύνθηκαν κατά 17,3% στο 9μηνο φτάνοντας τα 364 εκατ. ευρώ, από 295 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2017. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 30,3 εκατ. ευρώ έναντι 26,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μεταβολή 14,4%. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπεrδιπλασιάστηκαν και, από 5,5 εκατ. ευρώ το 2017, φέτος στο 9μηνο ανήλθαν στα 11,3 εκατ. ευρώ.

Ολες ανεξαιρέτως οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου παρουσίασαν θετική μεταβολή πωλήσεων. Από την ACS που παρουσίασε τη μικρότερη (ποσοστιαία) αύξηση εσόδων κατά 3,8% μέχρι την Info-Quest που σημείωσε αύξηση κατά 30,4%. Η τελευταία μάλιστα θεωρείται ο μοχλός αύξησης των πωλήσεων του ομίλου, δεδομένου ότι αντιστοιχεί σε περισσότερο από 50% των εσόδων του ομίλου. Συγκεκριμένα, φέτος στο 9μηνο είχε έσοδα 173,8 εκατ. ευρώ έναντι 133,3 εκατ. ευρώ την περυσινή χρονιά. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι καταλυτικά λειτουργούν οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων της κινεζικής εταιρείας Xiaomi που εισάγει η Infoquest στην ελληνική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, μοχλός αύξησης των κερδών του ομίλου είναι η θυγατρική εταιρεία Cardlink. Η τελευταία πέτυχε στο 9μηνο κέρδη μετά από φόρους ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 2,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2017. Πάντως και η ζημία που είχε παρουσιάσει η εταιρεία την περασμένη χρονιά είχε έκτακτο χαρακτήρα και ήταν αποτέλεσμα του αυξημένου τιμήματος που κλήθηκε να καταβάλει ο όμιλος Quest για την εξαγορά της εταιρείας.

Αντίθετα με την Cardlink, η κερδοφορία της Info-Quest περιορίστηκε από 0,7 εκατ. ευρώ σε 0,5 εκατ. ευρώ. Η μείωση αποδίδεται στην αναδρομική επιβολή του τέλους 2% έως 4% υπέρ των πνευματικών δημιουργών σε όλες τις εισαγόμενες ψηφιακές συσκευές. Η εταιρεία αναφέρει ότι, παρόλο που διατηρεί ισχυρές νομικές επιφυλάξεις για την επιβολή του τέλους αυτού, έλαβε πρόβλεψη ύψους περίπου 1,4 εκατ. ευρώ. Πάντως όλες οι θυγατρικές του ομίλου είναι θετικές στην τελευταία γραμμή της κατάστασης αποτελεσμάτων 9μήνου 2018. Πιο κερδοφόρος ωστόσο παραμένει η ACS, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 16,5 εκατ. ευρώ έναντι 18,4 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του αντίστοιχου 9μήνου 2017. Για το υπόλοιπο της χρονιάς, η διοίκηση του ομίλου Quest εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με το 9μηνο.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six − three =