αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Έρχεται ύφεση 10% το 2020

«Μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Έρχεται ύφεση 10% το 2020

Μπροστά σε ένα νέο τοπίο φαίνεται ότι θα βρεθούμε, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του covid-19. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και συγκεκριμένη την έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, το ταμείο προβλέπει  ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 θα φθάσει το 10% και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%, από το 17,3% που βρέθηκε το 2019. Αυτό λέει το «βασικό σενάριο» του ΔΝΤ.

Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι «βαριές» για την Ελλάδα, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησης της χώρα μας από τον τουρισμό.

Μάλιστα, στα δύο δυσμενή σενάρια που περιλαμβάνει το ΔΝΤ προβλέπει επιπλέον ύφεση 3% φέτος (σ.σ. δηλαδή 13% συνολικά) και πτώση 8% στο ΑΕΠ το 2021. Επίσης απευθύνει “κάλεσμα” προς τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς για μέτρα στήριξης της ανάκαμψης αλλά και για παρεμβάσεις στο χρέος με μορατόριουμ αποπληρωμής και αναδιαρθρώσεις.

Καλύτερα τα δεδομένα για το επόμενο έτος: Για το 2021 το ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο αισιοδοξίας, αλλά με αστερίσκους. Και αυτό γιατί το ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 5,8%. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός της πανδημίας του κορονοϊού. 

Για το 2020 και αναφορικά με την ύφεση στην Ευρωζώνη, οι προβλέψεις του Ταμείου αναφέρουν ότι θα είναι -7,5%. Μάλιστα αναφέρει ότι στην Ιταλία θα φτάσει το -9,1%, στην Ισπανία το -8%, στη Γαλλία το -7,2% και τη Γερμανία το -7%

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × four =