αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜαζικές προσφυγές φορολογούμενων στην εφορία

Μαζικές προσφυγές φορολογούμενων στην εφορία

Φράκαρε η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών διαφορών (ΔΕΔ) από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που έχουν συσσωρευθεί ακόμα και πριν από την πανδημική κρίση εξαιτίας αφενός των παρατάσεων που έδινε το υπουργείο Οικονομικών, αφετέρου φορολογούμενων οι οποίοι προσφεύγουν μαζικά στη ΔΕΔ, ακόμη και για μικροποσά, καθότι θεωρούν ότι θα βρουν το δίκιο τους καθώς και των μαζικών διασταυρώσεων σε χιλιάδες ΑΦΜ που αφορούν αναδρομικά συνταξιούχων και  εισοδήματα αλλοδαπής και οι οποίοι αμφισβητούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Capital.gr, στα συρτάρια της ΔΕΔ βρίσκονται 9.646 προσφυγές φορολογούμενων και επιχειρήσεων που ζητούν ακύρωση φόρων και προστίμων. Από απλές προσφυγές της τάξης των 50 ευρώ έως και ιδιαίτερα σύνθετες ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 

Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό είναι εξαιρετικά δύσκολο μία διεύθυνση να καταφέρει σε διάστημα 80 ημερών να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις. Δηλαδή, τα στελέχη της υπηρεσίας θα έπρεπε να διεκπεραιώνουν σε καθημερινή βάση περισσότερο από 120 υποθέσεις, κάτι που προφανώς είναι ανέφικτο. Το πιθανότερο είναι οι η ΔΕΔ να ασχοληθεί με τις σημαντικότερες υποθέσεις και να αφήσει στην άκρη τις μικρότερου ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι οι υποθέσεις που δεν θα εξεταστούν θα απορριφθούν σιωπηρά. Βέβαια, οι φορολογούμενοι των οποίων οι προσφυγές απορρίπτονται έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια υποστηρίζοντας την υπόθεση τους. 

Όπως αναφέρουν δικηγορικά γραφεία αλλά και λογιστές, το τελευταίο διάστημα πολλοί πελάτες τους ζητούν να προσφύγουν στη ΔΕΔ για μικρές ή μεγάλες υποθέσεις. Σημειώνουν ότι πολλοί συνταξιούχοι αμφισβητούν τα αποτελέσματα των ελέγχων, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι έχουν πολλές υποθέσεις που στέλνουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών που αφορούν το νόμο περί αλληλεγγύης ευθύνης αναζητώντας επί της ουσίας πρόσωπα και πράγματα που μπορούν να φθάνουν και πίσω 20-25 χρόνια!

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι  υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη εκτιμώντας ότι ένα μεγάλο μέρος υποθέσεων που εκκρεμούν σήμερα θα απορριφθεί σιωπηλά και ως εκ τούτου εφόσον οι πελάτες τους το επιθυμούν θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονταν μόλις σε 1.834, το 2020 εν μέσω πανδημικής κρίσης έφθασαν τις 5.705 για να εκτοξευτούν την 1η Σεπτεμβρίου στις 9.646.

Σύμφωνα με δικηγόρους, ο μόνος τρόπος για να ξεφουσκώσουν οι προσφυγές από την ΑΑΔΕ είναι να ακολουθηθούν οι πρακτικές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, οι μικρές υποθέσεις στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα στη Αγγλία ή τη Γαλλία διεκπεραιώνονται από τις αντίστοιχες εφορίες και μόνο οι μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις κατευθύνονται στη δική τους διεύθυνση επίλυσης διαφορών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 1 =