αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία startup με μια 29χρονη στο «τιμόνι» κέρδισε την Tesla στα αυτόνομα φορτηγά

Μία startup με μια 29χρονη στο «τιμόνι» κέρδισε την Tesla στα αυτόνομα φορτηγά

Η Linnéa Kornehed μπήκε στην λίστα «30Under30» του Forbes. Το όνομα μπορεί να μην λέει κάτι στους περισσότερους. Πρόκειται για την 29χρονη συνιδρύτρια και CMO της Σουηδικής startup Einride. Μια εταιρία που ιδρύθηκε το όχι και τόσο μακρινό 20216. Και είναι η πρώτη εταιρία που κατάφερε να δημιουργήσει ένα αυτόνομο φορτηγό.

Σήμερα απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους, ενώ έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 41 εκατ. δολαρίων. Καλό ποσό για μια startup, αλλά σίγουρα δεν συγκρίνεται με τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει στην ηλεκτρική και αυτόνομη οδήγηση άλλοι «γίγαντες» όπως η Tesla. 

Και όμως, όπως εξηγεί το Forbes, αυτή η startup “νίκησε” τον ανταγωνισμό βγάζοντας στον δρόμο το πρώτο φορτηγό της, ή “Pod”, όπως το αποκαλεί η Einride. Όπως εξηγεί η Kornehed, “την επομένη ημέρα από την ανακοίνωση του Elon Musk για την κυκλοφορία του Tesla Semi, εμείς ήδη λανσάραμε το Pod μας”.

Αυτόνομο και ηλεκτρικό όχημα μεταφοράς ξυλείας απο την Einride - YouTruck.gr

Δείτε μερικά ακόμη στοιχεία για την Einride:

– Μπήκε στον διάσημο ετήσιο κατάλογο της Fast Company με τις πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου για το 2021 στην κατηγορία “Μεταφορές”

– Κέρδισε το βραβείο Edison Awards 2020 στην κατηγορία “Καινοτομίες και Καινοτόμοι Επιχειρηματίες”

– Απέσπασε το βραβείο European Startup Prize for Mobility, ενός προγράμματος επενδύσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις βιώσιμης κινητικότητας που θέσπισε η ΕΕ

– Περιλαμβάνεται στο CB Insights Game Changers 2020 ως μία από τις 36 νεοφυείς επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο

– Περιλαμβάνεται στον κατάλογο Global Cleantech 100 για το 2020

– Κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία “Βιώσιμες μεταφορές” και απέσπασε το βραβείο “People’s Choice Award”, στο διαγωνισμό E-prize της ενεργειακής εταιρείας E.ON. και της Veckans Affärer

– Είναι αποκλειστικό μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διαμορφώνει το μέλλον της κινητικότητας

Άλλη μια απόδειξη της “δύναμης” που έχει αποκτήσει η Einride είναι τα ονόματά που έχουν συνεργαστεί μαζί της: Coca-Cola, Lidl, Oatly και Ericsson.

Και επιπλέον, η Einride έχει σημειώσει αριθμό-ρεκόρ στα αυτόνομα ηλεκτρικά φορτηγά που έχουν κατέβει στην πίστα του Top Gear.

Η Einride δεν είναι ένας συνηθισμένος κατασκευαστής φορτηγών. Δεν παράγει τα Pod της, ούτε τα Pod της είναι προς πώληση. Όπως η Apple, η Einride είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την τεχνολογία και το branding των φορτηγών της, καθώς και για τον έλεγχο της “αλυσίδας” στην οποία αναθέτει την παραγωγή, τη συναρμολόγηση και τα logistics. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι η πλατφόρμα του λογισμικού της. Όπως εξηγεί η Kornehed, “επί της ουσίας, η Einride είναι πάνω από όλα μια εταιρεία software. Είναι η πλατφόρμα μας που κάνει τη διαφορά”.

Η Einride έχει υιοθετήσει το μοντέλο “Transportation as a Service” (TaaS). Αυτό σημαίνει ότι o πελάτης δεν αγοράζει τα προϊόντα της, αλλά γίνεται συνδρομητής σε μια μηνιαία υπηρεσία. Εν ολίγοις, αγοράζει τη μεταφορά και όχι το όχημα. Ο λόγος για την υιοθέτηση αυτού του καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου έγκειται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αυτόνομης και ηλεκτρικής οδήγησης.

Όπως λέει η Kornehed: “Τόσο η αυτόνομη όσο και η ηλεκτρική οδήγηση απαιτούν προσεκτικό και συστηματικό προγραμματισμό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο στόλου, ώστε να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός που να είναι αποτελεσματικός, ασφαλής και να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμβέλεια και τις δυνατότητες φόρτισης των οχημάτων”.

Μέσω του μοντέλου TaaS, της πλατφόρμας λογισμικού και της “αίθουσας ελέγχου”, η Einride μπορεί να σχεδιάσει πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν μεμονωμένες εταιρείες μεταφορών – και έτσι να τις βοηθήσει να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

This Fully Autonomous Truck Is Undergoing Trials In Sweden

Τα επόμενα βήματα

Στο ερώτημα ποιος είναι ο λόγος που την οδήγησε στη δημιουργία της Einride και ποια είναι η κινητήρια δύναμη της εταιρείας, η Kornehed απαντάει απερίφραστα:  η κλιματική αλλαγή.

Όπως επισημαίνει, “οι οδικές μεταφορές εμπορευμάτων ευθύνονται για το 7% της εκπομπής ρύπων παγκοσμίως. Παράλληλα, ο όγκος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται αυξάνεται με ρυθμό 3-4% ετησίως”.

Τα ηλεκτρικά, αυτόνομα φορτηγά, σύμφωνα με την Einride, θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την εικόνα, μειώνοντας τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 90%. Επιπλέον, θα μπορούσαν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος κατά 60% και να ενισχύσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Einride σχεδιάζει να κάνει τα πρώτα της βήματα στις ΗΠΑ, αλλά και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Ευρώπη.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Kornehed: “Ελπίζουμε να δείξουμε στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις ότι μια αλλαγή είναι εφικτή. Ωστόσο, τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Με όσα έχει καταφέρει να πετύχει η start-up μας στα πέντε χρόνια λειτουργία της, ελπίζουμε να αποτελεί έμπνευση και για άλλους ώστε να κάνουν παραγματικότητα τα δικά τους σχέδια”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =