αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχοθεραπεύτρια παραθέτει 3 απλές μεθόδους για να σταματήσεις το overthinking

Μία ψυχοθεραπεύτρια παραθέτει 3 απλές μεθόδους για να σταματήσεις το overthinking

Είναι μία από τις κακές συνήθειες που μπορούν να σε σαμποτάρουν… χωρίς να το καταλάβεις. Το λεγόμενο overthinking. Τι είναι αυτό με απλά λόγια; Η αδιάκοπη ανάλυση των πάντων και κατ’ επέκταση η διαρκής ανησυχία για τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι πράξεις μας.

Αυτή η υπερανάλυση μπορεί να σε βάλει ένα φαύλο κύκλο. Να αναλύεις συνεχώς τα πάντα, ξανά και ξανά, φέρνοντας τα στο μυαλό σου, και τελικά να μην προχωράς ποτέ σε πράξεις.

«Μπορώ να συμπάσχω. Όταν ήμουν νεότερη, το overthinking μείωσε την ποιότητα της ζωής μου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική σκέψη μπορεί να μειώσει την ενέργεια, να περιορίσει τη δημιουργικότητα και να προκαλέσει προβλήματα ύπνου», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Jenny Maenpaa στο CNBC. Και παραθέτει 3 απλές μεθόδους που έχει χρησιμοποιήσει και η ίδια για να σταματήσει το overthinking. Μπορείς να κάνεις το ίδιο.

1# Θετική αναδίπλωση. Αυτό συχνά συγχέεται με την «τοξική θετικότητα», η οποία ζητά από τους ανθρώπους να σκέφτονται θετικά – ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι μια κατάσταση. Εδώ όμως είναι κάτι διαφορετικό: Η μέθοδος αυτή σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε τις αρνητικές πτυχές και στη συνέχεια σας ζητά να αξιολογήσετε εάν υπάρχει άλλος τρόπος για να σκεφτείτε την κατάσταση. Ίσως υπάρχουν οφέλη. ‘Η πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε μέσα στην κατάσταση.

2# Γράψτε τις σκέψεις σου μία φορά και μετά απόσπασε την προσοχή σου για 24 ώρες. «Ένα πράγμα με το οποίο έχω πετύχει είναι να γράφω τα συναισθήματά μου και να περιμένω τουλάχιστον 24 ώρες (ή λίγες μόνο ώρες εάν είναι επείγον) πριν απαντήσω ή προβώ σε οποιαδήποτε παρορμητική ενέργεια. Στη συνέχεια, αφήνω αυτό το σχέδιο μακριά ενώ αποσπάω την προσοχή μου σε μια άλλη εργασία», λέει η ίδια. Για παράδειγμα: Μόλις λάβατε ένα email για κάτι που πήγε στραβά. Είστε αναστατωμένοι, η καρδιά σας και η αναπνοή σας γίνονται έντονα, και εστιάζετε υπερβολικά στο τι δεν πάει καλά και γιατί είναι δικό σας λάθος. Εάν απαντήσετε στο email ενώ ο εγκέφαλός σας βρίσκεται σε «λειτουργία συναγερμού», μπορεί να πείτε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε αργότερα, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να τροφοδοτήσει τον φαύλο κύκλο του overthinking. Το να γράφεις τις αρνητικές σκέψεις, αυτομάτως τις κάνει πιο αδύναμες.

3# Εξασκήσου στην εστιασμένη ευγνωμοσύνη. «Στην ψυχολογία, γνωρίζουμε ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να αυξήσει την ευτυχία μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να παραθέσουμε τις απογοητεύσεις μας ενάντια σε αυτό που αγαπάμε και να μας βοηθήσει να ‘συνδεθούμε’ με κάτι μεγαλύτερο από εμάς – είτε πρόκειται για άλλους ανθρώπους, ζώα, φύση ή μια ανώτερη δύναμη» σημειώνει η Jenny Maenpaa. Και συμπληρώνει: «Αλλά διαπιστώνω ότι η επανάληψη της ίδιας πρακτικής ευγνωμοσύνης ξανά και ξανά μπορεί να γίνει ρουτίνα και να μειώσει τα οφέλη. Για μένα, μπορεί να αρχίσει να είναι σαν μια αγγαρεία χωρίς νόημα αντί για μια προσεκτική πρακτική. Έτσι, μου αρέσει να εξασκώ κάτι που αποκαλώ ‘εστιασμένη ευγνωμοσύνη’». Εστίασε δηλαδή μόνο στα πράγματα για τα οποία είσαι πραγματικά ευγνώμον.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + thirteen =