αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία καθηγήτρια ψυχολογίας παραθέτει τους 4 κανόνες που εφαρμόζουν οι έξυπνοι άνθρωποι σε κάθε συζήτηση

Μία καθηγήτρια ψυχολογίας παραθέτει τους 4 κανόνες που εφαρμόζουν οι έξυπνοι άνθρωποι σε κάθε συζήτηση

Είσαι καλός στις συζητήσεις; Αν δεν διακόπτεις τον άλλο, για παράδειγμα, είσαι σε καλό δρόμο. Αλλά πάντα υπάρχουν μικρά tips που μπορείς να εφαρμόσεις για να γίνεις ακόμα καλύτερο και να χτίσεις δυνατές σχέσεις.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας στο UC San Diego, Gail Heyman, παραθέτει στο inc.com μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε καλύτερες και πιο ευχάριστες συζητήσεις. Και όλοι να είναι χαρούμενοι όταν συζητούν μαζί σας. Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες συμβουλές της λοιπόν. Εάν τα κάνετε όλα αυτά ήδη, το πιθανότερο είναι ότι είστε καλός συνομιλητής, ίσως καλύτερος από όσο φαντάζεστε.

1. Εστιάστε την πλήρη προσοχή σας στο άλλο άτομο

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται πως μοιάζει ένας καλός συνομιλητής, εστιάζουν στο κομμάτι της ομιλίας και όχι στο κομμάτι της ακρόασης», λέει η Heyman. Είναι κρίμα, γιατί η ακρόαση είναι εκεί που συμβαίνει… η μαγεία. «Η ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει την αμέριστη προσοχή σας στους ανθρώπους», εξηγεί.

«Αυτό βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους κατανοούν και τους νοιάζονται και μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να ενισχύσει τις σχέσεις».

Η ενεργητική ακρόαση μπορεί να είναι πιο δύσκολη από όσο νομίζετε. Αφήστε στην άκρη το smartphone σας και μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από περισπασμούς, όπως άτομα που περνούν, μουσική που παίζει στο παρασκήνιο και ούτω καθεξής.

2. Μην σκέφτεσαι πως θα… πλασάρεις τον εαυτό σου

Είναι στην ανθρώπινη φύση να ανησυχούμε συνεχώς για το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι και πώς να παρουσιάζουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό σας εμποδίζει να συνδεθείτε αληθινά με το άλλο άτομο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν σκέφτεστε συνεχώς για το… έξυπνο πράγμα που θα πείτε όταν έρθει η σειρά σας να μιλήσετε.

«Πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν πολύ χρόνο στην αξιολόγηση του εαυτού τους ή στο να σκέφτονται τι θα σκεφτούν οι άλλοι για αυτούς. Γενικά, αυτό εμποδίζει τη σύνδεση με τους άλλους» λέει η Heyman. Εξάλλου, είναι αντιπαραγωγικό. Εάν θέλετε το άλλο άτομο να σας συμπαθήσει, να σας σέβεται και να σας εκτιμά, το να ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει είναι σημαντικό. Και σίγουρα έχει περισσότερη επίδραση από το να λέτε μια υπέροχη ιστορία ή να παραθέτετε μια σοφιστικέ άποψη.

3. Δες την άλλη οπτική

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο έργο να αναγκάσετε τον εαυτό σας να ενδιαφέρεται για κάποιον άλλον, ειδικά για κάποιον που δεν βρίσκετε πολύ κοντά. Είναι στη φύση μας να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον εαυτό μας παρά για οποιονδήποτε άλλον.

Αυτό όμως αφήνει κενά στη γνώση και στην κατανόησή μας για τον κόσμο. Τείνουμε να προσπαθούμε να καλύψουμε αυτά τα κενά με βάση τις γνώσεις μας και τη δική μας οπτική. Και, συχνά το κάνουμε λάθος.

Αντίθετα, ακούστε πραγματικά το άλλο άτομο και κάντε ερωτήσεις που μπορούν να σας δώσουν βαθύτερη εικόνα για την άποψή του και τις εμπειρίες του. Θα αυξήσετε τη δική σας οπτική και θα κάνετε τους άλλους να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι μαζί σας.

4. Τι χρειάζεται ο άλλος;

Ο καθένας μπαίνει σε μια συζήτηση με διαφορετικές ανάγκες και στόχους. «Μπορεί να θεωρηθεί καλή μία συζήτηση εάν κάνει αυτό που θέλουν οι εμπλεκόμενοι», λέει η Heyman.

Οι άνθρωποι έχουν πολλούς διαφορετικούς στόχους στις συζητήσεις — να πείσουν κάποιον να συμφωνήσει μαζί τους, να κάνουν τους άλλους να τους προσέξουν, να σχεδιάσουν μια πορεία δράσης. Όλα αυτά είναι ωραία, λέει η Heyman, αλλά οι συζητήσεις που κάνουν περισσότερο τη διαφορά είναι αυτές με τις οποίες οι άνθρωποι χτίζουν μια βαθύτερη σχέση.

Ένας τρόπος για να χτίσετε αυτή τη σύνδεση, ιδιαίτερα αν κάποιος σας λέει για ένα πρόβλημα, είναι να χρησιμοποιήσετε την εξυπνάδα και τη διαίσθησή σας για να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι χρειάζεται το άλλο άτομο από εσάς. Χρειάζονται να τους καθησυχάσετε, να τους δώσετε μια διαφορετική άποψη ή απλώς να τους παρέχετε έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσουν συναισθήματα και προβληματισμούς; Το να δίνετε στους ανθρώπους ακριβώς αυτό που χρειάζονται είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τις σχέσεις και να κάνετε τη συζήτηση καλύτερη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 3 =