αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ερευνήτρια έκανε έρευνα για 10 χρόνια. Και διαπίστωσε ότι 5 μικρά πράγματα μας κάνουν ευτυχισμένους στη ζωή

Μία ερευνήτρια έκανε έρευνα για 10 χρόνια. Και διαπίστωσε ότι 5 μικρά πράγματα μας κάνουν ευτυχισμένους στη ζωή

Τελικά, τι μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή; Η Gretchen Rubin ερευνήτρια και συγγραφέας του best seller «The Happiness Project» και επί 10 χρόνια έπαιρνε συνεντεύξεις από ανθρώπους όλων των ηλικιών για να βρει την απάντηση. Ενώ παράλληλα αξιοποίησε επιστημονικά δεδομένα και έρευνες.

Κάποια στιγμή άρχισε να παρατηρεί ότι αισθάνεται αποκομμένη από τους άλλους ανθρώπους και από τον εαυτό της.

«Ενώ έγραφα το βιβλίο μου, «Life in Five Senses», ανακάλυψα μερικούς εκπληκτικούς τρόπους με τους οποίους οι αισθήσεις μας μπορούν να μας βοηθήσουν να εστιάσουμε σε βάθος, να ζήσουμε περισσότερο και να πυροδοτήσουν την ευτυχία» λέει η ίδια στο CNBC. Και παραθέτει τα 5 πράγματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

1. Χρειάζεστε μια έκρηξη ενέργειας και ευθυμίας; Χρησιμοποιήστε την όσφρησή σας

Όταν χρειάζεστε μια γρήγορη ψυχική ανάταση, μπορείτε να απολαύσετε όμορφες μυρωδιές, οτιδήποτε μπορεί να σας δώσει μία γλυκιά ανάμνηση, αλλά και να σας κάνει να αισθανθείτε πιο έντονα το τώρα: Από τις καθαρές πετσέτες στο σπίτι, έως το άρωμα του ξύλου ή της βροχής.

Το άρωμα, δεν μπορείτε να το προσθέσετε στα bookmark ή να το αποθηκεύσετε. Σας «δένει» στην παρούσα στιγμή και, ταυτόχρονα, μπορεί να σας μεταφέρει στο παρελθόν σας.

2. Είστε στρεσαρισμένος; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της αφής 

Αντικείμενα όπως fidget spinners, ζύμη, λούτρινα κουκλάκια, μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πιο ήρεμοι. Είναι πραγματικά ανακουφιστικό για τους ανθρώπους να αγγίζουν κάτι απαλό και ζεστό ή οποιοδήποτε αντικείμενο τους δίνει αίσθηση «ασφάλειας». Η ίδια όταν βρίσκεται στα παρασκήνια πριν από μία μεγάλη ομιλία, κρατάει ένα στυλό.

3. Αισθάνεστε μη παραγωγικοί; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση του ήχου 

Η συγγραφέας ανακάλυψε ότι όσο περισσότερο μπορεί να ελέγχει το περιβάλλον της, τόσο λιγότερο ενοχλείται από τους θορύβους, που αποσπούν την προσοχή.

Ακριβώς όπως κάνετε με τις σκούπες του σπιτιού σας για να καθαρίσετε την ακαταστασία, μπορείτε επίσης να… καθαρίσετε τον θόρυβο. Ζητήστε από τον/την σύντροφό σας να χρησιμοποιεί ακουστικά όταν είναι βιντεοκλήσεις, εάν και οι δύο εργάζεστε στο σπίτι. Ή, για να περιορίσετε τις διαφημιστικές κλήσεις, καταχωρίστε τον αριθμό τηλεφώνου σας στο ειδικό Μητρώο.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ο θόρυβος μπορεί να μην δημιουργεί πρόβλημα. «Όταν πήγα το laptop μου σε μια μικρή βιβλιοθήκη της γειτονιάς για να γράψω στην ήσυχη αίθουσα εργασίας που έχει, για παράδειγμα, αποσπάσθηκα από τον βήχα κάποιου. Αλλά όταν δούλευα σε ένα πολυσύχναστο καφέ, οι συζητήσεις γύρω μου με βοήθησαν να συγκεντρωθώ. Ούτε με ενόχλησε το στροβιλιζόμενο μπλέντερ» λέει η συγγραφέας.

4. Χρειάζεστε μια δημιουργική σπίθα; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της όρασής σας

«Όταν χρειάζομαι λίγη έμπνευση, προσπαθώ να εντοπίσω τις μικρές λεπτομέρειες. Στις καθημερινές μου βόλτες, αντί να χάνομαι στις σκέψεις μου, δίνω στον εαυτό μου εργασίες: Ψάξτε για το μωβ χρώμα ή στα δέντρα ή στα καπέλα.

Θα μελετούσα τα υλικά των διαφόρων πολυκατοικιών. Το ένα ήταν φτιαγμένο από σκούρο κόκκινο – καφέ τούβλα, το επόμενο από λευκό τούβλο, το επόμενο από κιτρινωπές λείες πέτρινες πλάκες. Είχα περπατήσει εκατοντάδες φορές αυτά τα τετράγωνα και ποτέ δεν είχα παρατηρήσει την αναντιστοιχία πριν.

Όσο περισσότερο κοίταζα, τόσο πιο γρήγορα η συνήθεια αναπτυσσόταν. Βρήκα περισσότερη ομορφιά» εξηγεί.

5. Θέλετε να νιώθετε πιο κοντά με άλλους ανθρώπους; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της γεύσης 

Η απόλαυση μοναδικών φαγητών και γεύσεων με άλλους ανθρώπους είναι ένα από τα αρχαιότερα και παγκόσμια έθιμα του ανθρώπου. Για να συνδεθείτε περισσότερο με τους ανθρώπους, απλά απολαύστε μαζί ένα ωραίο γεύμα.

«Για να συνδεθώ περαιτέρω με τους ανθρώπους, έκανα «πάρτι γεύσης». Μαζί, οι φίλοι μου και εγώ βαθμολογήσαμε ποικιλίες μήλων, σοκολάτας και πατατάκια. Δοκιμάσαμε κέτσαπ. Αναπολήσαμε την καραμέλα που φάγαμε ως παιδιά. Ήταν τρομερά διασκεδαστικό. Δεν κοινωνικοποιούμασταν απλώς. Μοιραζόμασταν μια αισθητηριακή εμπειρία και μας έκανε όλους να γελάσουμε. Οι συνομιλίες μας ήταν ασυνήθιστα ζεστές και οικείες» λέει η συγγραφέας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =