αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜία Ελληνική πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορείς να ανταλλάξεις παιδικά ρούχα με ένα κλικ

Μία Ελληνική πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορείς να ανταλλάξεις παιδικά ρούχα με ένα κλικ

«Οι τρεις συνιδρυτές γνωριστήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Αθήνα, εν μέσω πανδημίας, σε έναν incubator, όπου συμμετείχαμε αρχικά μεμονωμένα, με στόχο την υλοποίηση κάποιας ιδέας μας και τη δημιουργία της κατάλληλης ομάδας για να ξεκινήσουμε μία νέα startup». Κάπως έτσι, οι Σερίφ Μπαρακάτ, Τζίμυ Νικολαΐδης και Έλενα Στάμου έφτιαξαν την swaplanet. Μία πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορεί κάποιος να ανταλλάξει παιδικά ρούχα με ένα κλικ.

Οι 3 ιδρυτές μιλούν στο It’s Possible για το πως λειτουργεί η πλατφόρμα τους, πως είναι να «τρέχεις» μια τέτοια startup στην Ελλάδα και ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα τους.

Πως γνωριστήκατε οι ιδρυτές μεταξύ σας και πως προέκυψε η ιδέα για την πλατφόρμα σας;

Οι τρεις συνιδρυτές γνωριστήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Αθήνα, εν μέσω πανδημίας, σε έναν incubator, όπου συμμετείχαμε αρχικά μεμονωμένα, με στόχο την υλοποίηση κάποιας ιδέας μας και τη δημιουργία της κατάλληλης ομάδας για να ξεκινήσουμε μία νέα startup. Πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαίος ο τρόπος που συναντηθήκαμε. Ο Σερίφ είναι Αιγύπτιος, που έχει γεννηθεί στο Κουβέιτ και έχει ζήσει σε 8 χώρες. Το 2020 αποφάσισε με την Ελληνογαλλίδα σύζυγό του να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα. Ο Τζίμυ, μεγαλωμένος στην Ελλάδα, με Βρετανική και Λιβανέζικη καταγωγή, μετά από 15 χρόνια εργασίας στο εξωτερικό, την ίδια χρονιά αποφάσισε να γυρίσει και αυτός στην Ελλάδα με την σύζυγό του. Η Έλενα έχοντας γυρίσει περισσότερες από 30 χώρες σκεφτόταν εάν θα μείνει στην Ελλάδα ή θα φύγει στο εξωτερικό. Τελικά η πανδημία την κράτησε στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου στον incubator, ο Τζίμυ και η Έλενα βρίσκονταν στην Αθήνα, ενώ ο Σερίφ έκανε το γύρο της Ευρώπης με βαν, με την έγκυο γυναίκα του και το μικρό κοριτσάκι του. Αφού συνεργαστήκαμε μαζί σε διάφορα πρότζεκτ και δοκιμαστήκαμε σε πολλές επιχειρησιακές προσομοιώσεις, επιλέξαμε ο ένας το άλλο για να γίνουμε ομάδα, όταν αντιληφθήκαμε ότι έχουμε συμπληρωματικές γνώσεις (operations, finance, marketing, online retail) και συμπεριφορές, αλλά το σπουδαιότερο ότι μας ενώνουν οι ίδιες αξίες, της αγάπης και της προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας, αλλά και προς τον πλανήτη που κατοικούμε. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση που στόχος της είναι το γενικότερο καλό (win-win) για όλους τους συμμετέχοντες, για εμάς, τους υπαλλήλους μας, τους γονείς, τα παιδιά και τελικά το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε όλοι.

Η ιδέα της ανταλλαγής παιδικών ενδυμάτων, προήλθε από τον Σερίφ που ζούσε το πρόβλημα. Είχε ένα μικρό κοριτσάκι και περίμενε αγοράκι, οπότε όλα τα κοριτσίστικα ρουχαλάκια που υπήρχαν στην παιδική ντουλάπα, δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το νέο μέλος της οικογένειας. Κάνοντας έρευνα για τον χώρο της γρήγορης μόδας και γενικότερα της βιομηχανίας των ενδυμάτων, ανακαλύψαμε ότι είναι ο δεύτερος παραγωγός αποβλήτων στον κόσμο και δημιουργός διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μετά την βιομηχανία των πλαστικών. Ένα μόνο παιδικό μπλουζάκι για την παραγωγή και διάθεσή του προς πώληση σε κάποιο κατάστημα, εκλύει στην ατμόσφαιρα 9 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και χρειάζεται 1.200 λίτρα νερό! Αυτό για εμάς ήταν σοκαριστικό, και όταν είδαμε ότι ένα παιδί χρειάζεται περίπου 600 ρούχα μέχρι την ηλικία των 14 ετών, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

Πρακτικά, πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα σας;

Απευθυνόμαστε σε γονείς με παιδιά 0-14 ετών, οπότε γνωρίζουμε ότι ο χρόνος τους είναι και περιορισμένος και πολύτιμος. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες διευκολύνοντας τους γονείς, ώστε να διαθέτουν τον χρόνο τους στο να δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά τους.

Ο γονέας μπαίνει μέσα στην πλατφόρμα μας www.swaplanet.com και δημιουργεί τον λογαριασμό του κερδίζοντας αυτόματα πίστωση 50 πλανήτες για να ξεκινήσει την αγοραστική εμπειρία της Swaplanet με την πρώτη του παραγγελία. Άμεσα εξαργυρώνει την πίστωση αυτή, επιλέγοντας ρουχαλάκια και παπουτσάκια ανάμεσα από μια τεράστια ποικιλία με περισσότερες από 2.000 μάρκες!

Και όταν θέλει να μας στείλει ρουχαλάκια που δεν χρειάζεται πια, αλλά είναι σε άριστη κατάσταση, παραγγέλνει τη ΔΩΡΕΑΝ swaplanet τσάντα. Κανονίζει ένα ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ παραλαβής και τα ρούχα έρχονται στις εγκαταστάσεις μας. Εκεί γίνεται η ταξινόμηση και διαλογή τους, από εξειδικευμένο προσωπικό, και μέσα σε λίγες μέρες ενημερώνεται για το συνολικό ποσό της πίστωσης που έλαβε, για όλα τα είδη που μας έστειλε και έγιναν αποδεκτά. Η πίστωση αυτή εξαργυρώνεται σταδιακά σε κάθε παραγγελία και ο γονιός πληρώνει μόνο ένα μικρό ποσό ανά τεμάχιο, που ξεκινά από 1,5 ευρώ για την αμοιβή της υπηρεσίας μας.

Στη συνέχεια τα ρούχα πηγαίνουν καθαριστήριο, φωτογραφίζονται επαγγελματικά και αναρτώνται στην πλατφόρμα, ώστε να τα διαλέξουν άλλοι γονείς για τα παιδιά τους και να δώσουν στα ρουχαλάκια μια δεύτερη ζωή.

Εφόσον κάποιος γονιός το επιθυμεί τα είδη που δεν γίνονται αποδεκτά μπορούν να του επιστραφούν με κόστος 3 ευρώ ανά τσάντα. Αλλιώς, δωρίζονται σε συνεργαζόμενους με εμάς οργανισμούς, όπως το Fabric Republic  και το Khora Athens, ώστε να δοθούν σε γονείς και παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Οι συσκευασίες μας επίσης είναι οικολογικές, από ανακυκλωμένο πλαστικό και χαρτί ζωγραφικής για τα παιδιά. Σε κάθε παραγγελία προσθέτουμε ξυλομπογιές και ένα καρτελάκι που ενημερώνει τον γονιό ότι με την αγορά των προϊόντων από την πλατφόρμα μας έχει εξοικονομηθεί συγκεκριμένη ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και λίτρα του νερού, ώστε να συνειδητοποιεί ότι με μικρές αλλαγές στις αγοραστικές μας συνήθειες δημιουργούμε μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον. Επίσης το 2% των εσόδων μας πηγαίνει στην οργάνωση We4all – This Planet is our home για περιβαλλοντική εκπαίδευση σε παιδιά και αναδασώσεις, ώστε να συμβάλλουμε έμπρακτα στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και την μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου από μικρή ηλικία.

Θα μπορούσε μια τέτοια ιδέα να επεκταθεί και σε άλλα παιδικά αντικείμενα;

Η Swaplanet θέλει να γίνει γνωστή ως η νούμερο ένα εταιρία ανταλλαγής παιδικών ρούχων και άλλων ειδών περιορισμένης χρήσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Θέλουμε να φτάσουμε τους 50.000 ενεργούς χρήστες στην Ελλάδα και τους 150.000 χρήστες στην Ευρώπη. Αυτό θα γίνει φυσικά με την επέκταση και σε άλλα παιδικά αντικείμενα, όπως βιβλία, παιχνίδια και άλλα μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούνται για λίγο από τα παιδιά αλλά βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Οι διαδικασίες μας έχουν οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε είναι εύκολο να δεχτούμε νέα είδη και να ξεκινήσουν οι ανταλλαγές. Ο μόνος περιορισμός είναι αυτός του χώρου, οπότε όταν αυτό προκύψει θα μεταφερθούμε σε μεγαλύτερο χώρο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Βλέποντας το καθαρά business κομμάτι, το περιβάλλον της Ελλάδας βοηθά στη δημιουργία τέτοιων projects; Και τι συμβουλές θα δώσεις, βάσει της εμπειρίας σου, σε κάποιο που σκέφτεται να ξεκινήσει τώρα κάτι δικό του;

Η οικονομία της Ελλάδας είναι εξαιρετική για startups, ειδικά για startups σε αρχικό στάδιο που πρέπει να διατηρήσουν το κόστος σε χαμηλά επίπεδα («bootstrap») μέχρι να μπορέσουν να αποφέρουν κέρδη. Η διάρθρωση του κόστους είναι χαμηλή (ενοίκια, μισθοί, λειτουργικά έξοδα, όπως κούριερ κ.λπ.). Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να διατηρήσουν ένα χαμηλή ταμειακή ροή «burn rate», το οποίο είναι θεμελιώδες. Η χώρα είναι επίσης αρκετά προηγμένη από την άποψη των υποδομών, αλλά δεν είναι κορεσμένη με χιλιάδες startups που ανταγωνίζονται για το πορτοφόλι και την προσοχή του καταναλωτή. Με άλλα λόγια, πολλές ιδέες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες. Από την άλλη πλευρά, η γραφειοκρατία εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, παρά τις πολύ θετικές προσπάθειες της κυβέρνησης, να μετακινήσει διαδικασίες στο Διαδίκτυο, οι οποίες πρέπει να επαινεθούν.

Η συμβουλή μας σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει μια startup είναι να το κάνει! Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα εκεί έξω που χρειάζονται επίλυση. Αυτό που λείπει είναι οι επιχειρηματίες που είναι πρόθυμοι να εμπλακούν και να προσφέρουν λύσεις. Ο τρόπος ζωής των startup είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός, γεμάτος ενέργεια και θα συναντήσετε πολλούς πολύ έξυπνους και γεμάτους έμπνευση ανθρώπους. Εάν πιστεύετε πραγματικά ότι λύνετε ένα πραγματικό (και όχι ένα φανταστικό!) πρόβλημα, τότε ξεκινήστε το. Και αν το τολμήσετε, ξεκινήστε με λιγότερα από ό,τι θα θέλατε, με μια πολύ βασική έκδοση του προϊόντος σας (MPV), μετά δοκιμάστε το και μετά βελτιώστε το. Αυτό θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο, χρήματα και εικασίες. Τέλος, μην το κάνετε μόνοι σας: επιλέξτε τους σωστούς συνιδρυτές. 1 ή 2 άτομα που συμπληρώνουν τις δεξιότητές σας, που είναι αφοσιωμένα και που θα φέρνουν αξία στην εταιρία κάθε λεπτό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Με μια φράση: να γίνουμε ηγέτες στην οικονομία των ανταλλαγών. Η αποστολή μας είναι να μειώσουμε τη ρύπανση της γης και την εξάντληση των φυσικών της πόρων. Η αγορά μεταχειρισμένων αντικειμένων σε καλή κατάσταση, μειώνει την παραγωγή νέων αντικειμένων, αλλά και τα απορρίμματα που δημιουργούνται από τα μεταχειρισμένα είδη. Είναι μια συνταγή νίκης. Επιπλέον, είναι φθηνότερα, οπότε τι περιμένουμε; Ξεκινήσαμε με τα παιδικά ρούχα στην Ελλάδα, γιατί όπως γνωρίζει κάθε γονιός, ξοδεύονται πολλά χρήματα και γίνονται πολλές σπατάλες. Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο μας βήμα. Σταδιακά θα προσθέσουμε κι άλλα προϊόντα που θέλουν να ανταλλάξουν οι άνθρωποι και από το 2023 θα επεκταθούμε σε 1-2 νέες χώρες ετησίως. Όταν όλα λειτουργούν όπως τα έχουμε σχεδιάσει, η Swaplanet θα γίνει μια μάρκα ευρέως γνωστή, με ανθρώπους παντού να δίνουν δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ζωή σε χιλιάδες προϊόντα, αντί να τα πετάνε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + four =