αρχικηVIRALΜήπως να βάψεις πράσινο το δωμάτιο σου; Ο ψυχολογικός λόγος για το οποίο πρέπει να κάνεις μια τέτοια κίνηση

Μήπως να βάψεις πράσινο το δωμάτιο σου; Ο ψυχολογικός λόγος για το οποίο πρέπει να κάνεις μια τέτοια κίνηση

Πόσες αλλαγές έχετε κάνει στον εσωτερικό σας χώρο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους; Είτε πρόκειται για αλλαγή στη διάταξη των επίπλων, βάψιμο των τοίχων, προσθήκη περισσότερων φωτιστικών ή αφαίρεση αντικειμένων. Άλλωστε αρκετοί άνθρωποι κάνανε αλλαγές στο σπίτι τους στην εποχή των lockdowns. Και είναι λογικό: Πλέον περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, άρα έχουμε ανάγκη από ένα «φρεσκάρισμα».

Όντως η γενικότερη απαισιοδοξία που υπάρχει εκεί έξω μπορεί να έχει επηρεάσει προς το χειρότερο τη διάθεση σου. Ωστόσο, το archdaily.com βάζει και μια άλλη παράμετρο στη συζήτηση: Το εσωτερικό περιβάλλον που έχουμε φτιάξει, παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς αισθανόμαστε ή συμπεριφερόμαστε. «Εάν αναρωτιόσασταν γιατί μερικοί γείτονες φαίνονται πολύ πιο ανεπηρέαστοι και ήρεμοι ακόμη και εν μέσω μιας πανδημίας, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι το εσωτερικό στο σπίτι τους είναι πιο πράσινο», λέει το αμερικανικό site.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χρώματα που βλέπουμε γύρω μας επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Γερμανό νευρολόγο και ψυχίατρο Dr. Kurt Goldstein, τα χρώματα με μεγαλύτερα μήκη κύματος όπως το κίτρινο, το κόκκινο και το πορτοκαλί είναι διεγερτικά σε σύγκριση με αυτά με μικρότερο μήκος κύματος, όπως το πράσινο και το μπλε, που προκαλούν ηρεμία και γαλήνη. Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα χρώματα διαφέρει για τον καθένα, λόγω πολλών παραγόντων που παίζουν ρόλο όπως οι πολιτισμικές διαφορές, η γεωγραφική τοποθεσία και η ηλικία.

Το πράσινο χρώμα έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ταυτίζεται με ένα εύκρατο φυσικό περιβάλλον. Όπως συμβαίνει σε μια τοποθεσία με ιδανικό κλίμα και άφθονη τροφή.

Ενστικτωδώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνδέει το πράσινο χρώμα με τη φύση και τη βλάστηση. Και στη φύση, κάποιος συνήθως βρίσκει φρεσκάδα, υγεία και ηρεμία. Είναι μια εικόνα εκεί έξω που υπήρχε πολύ καιρό πριν από την ανθρώπινη φυλή και αποτελεί ζωτικό σύμβολο ανανέωσης και ευημερίας.

Πολλοί ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν πει ότι το πράσινο είναι θεραπευτικό χρώμα, γι ‘αυτό χρησιμοποιείται συνήθως στις ιατρικές κλινικές και στους χώρους αναμονής. Ακόμα και σε στούντιο ΜΜΕ, οι επισκέπτες και οι συνεντευξιαζόμενοι των τηλεοπτικών εκπομπών περιμένουν σε ένα «πράσινο δωμάτιο» για να ανακουφίσουν το άγχος το άγχος που έχει κάποιος στην σκέψη ότι θα βγει onair.

Μετά από όλα αυτά, μήπως να βάψεις το δωμάτιο σου πράσινο;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 2 =