αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜήπως ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα ολόκληρο χωρίο προς μόλις 85.000 ευρώ;

Μήπως ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα ολόκληρο χωρίο προς μόλις 85.000 ευρώ;

Αν στην Ιταλία οι δημοτικές αρχές προσέφεραν εγκαταλελειμμένες επαύλεις έναντι ενός ευρώ σε όποιον ήταν διατεθειμένος να δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να τις ανακαινίσει, στην Ισπανία προσφέρονται ολόκληρα χωριά έναντι ποσών αντιστοίχων του τιμήματος ενός μικρού διαμερίσματος. Πρόκειται για χωριά και χωριουδάκια που κάποτε έσφυζαν από ζωή, όταν ήταν άφθονος ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες.

Ανάμεσά τους και το χωριουδάκι Ακοράδα στη Γαλικία, στη βόρεια Ισπανία, που πωλείται έναντι 85.000 ευρώ. Η πρωτοβουλία ανήκει σε ομάδα ιδιοκτητών αγροκτημάτων και κατοικιών στην περιοχή που συσπειρώθηκαν και προσβλέπουν στην ανανέωση του χωριού τους. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η ισπανική ύπαιθρος είναι γεμάτη από τέτοια χωριουδάκια που αυτή τη στιγμή προσφέρονται για πώληση, καθώς έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων και γενικότερα από τους κατοίκους τους. Η κυβέρνηση Πέδρο Σάντσεθ έχει θέσει στόχο την αναθέρμανση της ισπανικής υπαίθρου και την επιστροφή του πληθυσμού στα χωριά. Ευελπιστεί να αντιστρέψει την εγκατάλειψη των ισπανικών χωριών και ετοιμάζει μέτρα που θα στοχεύουν στην επιστροφή των κατοίκων στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, εχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνουν ενδιαφέρον ξένοι αλλά και Ισπανοί επιχειρηματίες, ενώ έχουν εμφανιστεί εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις πωλήσεις. Ανάμεσά τους η εταιρεία Aldeas Abandonadas, που το περασμένο έτος πούλησε περίπου 40 χωριά. Στο 90% των περιπτώσεων οι αγοραστές ήταν ξένοι. Προσφάτως μάλιστα γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα όταν η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου ανέβασε ένα από τα χωριά αυτά στην ιστοσελίδα της και το πρότεινε ως ωραίο δώρο Χριστουγέννων. «Ερχονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο για να αγοράσουν», τονίζει ο Πέπε Ροντίλ, στέλεχος της Aldeas Abandonadas, που εγκωμιάζει τα φημισμένα εδέσματα της περιοχής. Οπως τονίζει η Ελβίρα Φαφιάν, που ίδρυσε την Aldeas Abandonadas, στην Ισπανία υπάρχουν περίπου 1.500 εγκαταλελειμμένα χωριά. Ολο και περισσότερα εντάσσονται στα σχέδια της Aldeas Abandonadas, επειδή οι τοπικές αρχές απαιτούν από τους ιδιοκτήτες να συντηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, κάτι που για πολλούς είναι οικονομικά αδύνατον. Η κ. Φαφιάν προβλέπει πως το φαινόμενο αυτών των χωριών-φαντασμάτων θα ενταθεί. Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές ορισμένων τέτοιων περιοχών λαμβάνουν μέτρα για να ξαναφέρουν τη ζωή στα χωριά τους. Στις περιφέρειες Αστούρια και Γαλικία επιδοτούν την αποκατάσταση της στέγης σε παραδοσιακά σπίτια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 9 =