αρχικηVIRALΜήπως έχεις το «σύνδρομο του σωτήρα»; Πρόσεξε αυτές τις 5 συμπεριφορές στον εαυτό σου

Μήπως έχεις το «σύνδρομο του σωτήρα»; Πρόσεξε αυτές τις 5 συμπεριφορές στον εαυτό σου

Ναι, είναι καλό να βοηθάμε τους άλλους. Άλλα σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή χρειάζεται ένα μέτρο. Δεν είστε η απάντηση σε όλα τα ζητήματά τους. Αυτό το είδος πεποίθησης μπορεί να προσελκύσει τοξικά άτομα στη ζωή σας, επομένως δεν είναι βοηθητικό να σκέφτεστε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Μπορεί να έχεις το λεγόμενο «σύνδρομο του σωτήρα». Έχεις δηλαδή ως άμεση προτεραιότητα να βοηθάς τους άλλος, χωρίς να κοιτάς τον εαυτό σου. Μάλιστα, κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι έχουμε μπει σε αυτό το μοτίβο. Εδώ είναι 5 συμπεριφορές που -αν τις βλέπεις στον εαυτό σου- πρέπει να σε προβληματίσουν.

Νομίζεις ότι είσαι καλύτερος από τους ειδικούς

Εάν ένας φίλος σας χρειάζεται βοήθεια, ναι ίσως χρειάζεται να κάνετε ό, τι μπορείτε. Αλλά όταν ο φίλος σας έχει προβλήματα όπως οι ψυχικές ασθένειες, δεν πρέπει να παίρνετε το ρόλο του ειδικού. Πολλοί από εμάς το κάνουμε αυτό κατά καιρούς, βάζοντας τον καλύτερό μας εαυτό για να κατανοήσουμε και να προσφέρουμε τις καλύτερες συμβουλές, αλλά χρειάζεται να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε οι θεραπευτές του φίλου μας. Οι επαγγελματίες δεν είναι ούτε εκείνοι σωτήρες, αλλά είναι εκπαιδευμένοι για να γνωρίζουν καλύτερα πώς να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

Κάνεις όλη τη «δουλειά»

Εάν είστε σε μια ανθρώπινη σχέση και είστε ο μόνος που παλεύει για τη σχέση αυτή, είναι πολύ πιθανό να έχετε το σύνδρομο του σωτήρα. Έχετε αναλάβει το ρόλο να κάνετε ό, τι μπορείτε για να δείτε τον τον άλλο ικανοποιημένο και ευτυχισμένο. Ακόμα κι αν κατά βάθος γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό σας.

Δεν φροντίζεις τον εαυτό σου

Το να έχεις το σύνδρομο του σωτήρα συχνά σημαίνει ότι βάζεις τον άλλο πάνω απ’ όλα. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι τοποθετείς τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα, αν όχι σε τελευταία. Όταν βάζεις τον εαυτό σου στη θέση αυτή, αφήνεις την εμφάνισή σου, τις υπόλοιπες πραγματικές ευθύνες σου και χάνεις επαφή με άλλα άτομα. Εάν αναρωτιέστε γιατί δεν φαίνεστε τόσο ζωντανοί και χαρούμενοι όπως κάποτε, τότε μπορεί να συμβαίνει επειδή βοηθάτε τους άλλους πολύ παραπάνω απ’ ότι τον εαυτό σας.

Βοηθάς εκείνους που δε σε σέβονται

Το βλέπετε ως υποχρέωσή σας να βοηθήσετε τους άλλους, αλλά εκείνοι αδυνατούν να δουν ότι κι εσείς χρειάζεστε βοήθεια μερικές φορές. Σας χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο για να πάρουν ό,τι παραπάνω μπορούν από εσάς. Και δυστυχώς για εσάς, τους αφήνετε να το κάνουν αυτό, βλέποντας τον εαυτό σας ως μια σημαντική πτυχή της ζωής τους. Πρέπει να σταματήσεις.

Κατηγορείς τον εαυτό σου για όλες τις αποτυχίες

Εάν συμβεί κάτι, εσείς πιθανότατα θα προσπαθήσετε να βοηθήσετε. Ωστόσο, κάποια στιγμή μπορεί να μην έρθουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τότε, μάλλον θα κατηγορήσετε πρώτα τον εαυτό σας. Θα θέσετε ερωτήσεις όπως, «Είπα τα σωστά λόγια για να τον βοηθήσω;», «Έδωσα την σωστή συμβουλή;» ή «Τι έκανα λάθος;».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άβολη ένδειξη που δείχνει ότι είσαι στον σωστό δρόμο προς την επιτυχία: Εξηγεί η Business & Life Coach Μαρία Μισύρη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + seven =