αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Μήπως έχεις προσωπικό να μου στείλεις;»: Δεν βρίσκουν εργαζομένους στον τουρισμό λίγο πριν την έναρξη της φετινής σεζόν

«Μήπως έχεις προσωπικό να μου στείλεις;»: Δεν βρίσκουν εργαζομένους στον τουρισμό λίγο πριν την έναρξη της φετινής σεζόν

«Μήπως έχεις προσωπικό να μου στείλεις;». Είναι η φράση που ακούγεται συχνά αυτή την περίοδο μεταξύ των ξενοδόχων. Και γενικότερα ανάμεσα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό τουρισμό. Όλοι ψάχνουν προσωπικό.

Οι ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Άλλωστε και πέρυσι το σκηνικό ήταν παρόμοιο.

Σε εθνικό επίπεδο, εκτιμάται ότι στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε. Το ποσοστό έλλειψης ήταν παρόμοιο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την επικαιροποιημένη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022».

Οι ειδικότητες Καμαριέρα, Σερβιτόρος, Receptionist,  Βοηθός σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη, αντιστοιχούν συνολικά στο 52% του συνόλου των θέσεων εργασίας, βάσει οργανογράμματος, στο 54% του συνόλου των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν και στο 46% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν.

Αριθμητικά, οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάστηκαν σε Καμαριέρες (7.360 κενές θέσεις ή 12% του συνόλου των ελλείψεων και 18% επί του συνόλου των θέσεων που προβλέπονται στα οργανογράμματα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα), σε Σερβιτόρους (5.164 ή 9% των ελλείψεων και 22% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων), σε Βοηθούς Σερβιτόρου (3.883 ή 6% των ελλείψεων και 21% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων) και σε Receptionist (3.460 ή 6% των ελλείψεων και 17% των προβλεπόμενων θέσεων). Ακολούθησαν οι Barista/Barman-Barwoman (2.729 ή 5% και 24% αντίστοιχα), Λαντζέρης (2.866 ή 5% και 24% αντίστοιχα) και Τεχνική Υποστήριξη (2.054 ή 3% και  21% αντίστοιχα).

Ανάλογο σκηνικό αναμένεται να δούμε και φέτος. Ίσως και χειρότερο. Ενδιαφέρουσα είναι, για παράδειγμα, η πληροφορία που μεταδίδει το marketing-tips.gr και λέει ότι και «οι εργαζόμενοι από τα Βαλκάνια φέτος θα μας γυρίζουν την πλάτη, καθώς αναζητούν εργασία σε άλλες, πιο “πολιτισμένες” χώρες, που προσφέρουν όχι μόνο καλύτερους μισθούς αλλά και πιο “δίκαιες” συνθήκες εργασίας».

Μένει να δούμε πως θα κινηθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού βλέποντας όλο αυτό το σκηνικό, με την έναρξη της σεζόν να πλησιάζει. Πόσοι και ποιοι θα αποφασίσουν να ανεβάσουν τους προσφερόμενους μισθούς. Πόσοι και ποιοι θα αποφασίσουν να προφέρουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και διαμονής για τους εργαζομένους τους. Προς το παρόν θυμηθείτε το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει περίπου τέτοιο καιρό πέρυσι: Εργαζόμενη στη Μύκονο καταγγέλλει ότι κοιμόταν στο αυτοκίνητο 3 μήνες. Το σπίτι ήταν γεμάτο μούχλα και ποντίκια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 6 =