αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜέτοχοι εναντίον Βακάκη στο εσωτερικό της Jumbo

Μέτοχοι εναντίον Βακάκη στο εσωτερικό της Jumbo

“Αντάρτικο” από σημαντική ομάδα μεγαλομετόχων εναντίον του Απόστολου Βακάκη, σημειώθηκε χθες κατά τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας. Οι μέτοχοι καταψήφισαν σειρά θεμάτων, ουσιαστικά κατηγορώντας τον Βακάκη για συντηρητική διοίκηση.

Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με απαρτία του 82,5% των μετόχων ενέκρινε κατά πλειοψηφία όλα τα θέματα της ατζέντας, ωστόσο, το 44% των συμμετεχόντων καταψήφισε τόσο την επανεκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου -εκτελεστικών και μη- όσο και τη διατήρηση της επταμελούς του σύνθεσης.

Η άρνηση παροχής θετικής ψήφου στο συγκεκριμένο θέμα και άρα στη διοίκηση της εταιρείας σχολιάστηκε εκτενώς από τον μεγαλομέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της Jumbο, ο οποίος μετά τη λήξη της διαδικασίας τοποθετήθηκε όσον αφορά τη στρατηγική ανάπτυξης και στόχευσης της εταιρείας.

Εν προκειμένω, ο κ. Βακάκης «σήκωσε το γάντι», ανταπαντώντας στην ευθεία αμφισβήτηση, κάνοντας λόγο για το όραμα της διοίκησης και την κριτική που δέχεται για «συντηρητική» ανάπτυξη αλλά και για τη διατήρηση υψηλών διαθεσίμων που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. «Κάποιοι αναλύουν νούμερα και πίνακες, αλλά δεν αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα της καθημερινής δραστηριότητας».

Σημειώνεται πως ο Α. Βακάκης είναι βασικός μέτοχος του ομίλου Jumbο, με ποσοστό 23,2%, ενώ ακολουθούν το FMR LLC, βραχίονας της Fidelity, με ποσοστό 13,18% και Capital Group Companies Ιnc με ποσοστό 5,05%, με το υπόλοιπο ποσοστό να επιμερίζεται σε ποσοστά κάτω του 5%.

Η απάντηση Βακάκη

Ο Απόστολος Βακάκης εξήγησε πως ως μέτοχος και manager της εταιρείας επιθυμεί αυτή να «είναι μικρή και βαλκανικής εμβέλειας» αλλά συνάμα «να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγικότητά της».

Υπογράμμισε την επιδίωξη οργανικής και like for like ανάπτυξης για την προσεχή τριετία, όπου ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη βελτίωση των logistics και του εφοδιασμού της αλυσίδας στις βασικές αγορές δραστηριοποίησης (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία).

Αναφέρθηκε στα περιθώρια της εσωτερικής αγοράς, όπου κατά την εκτίμησή του θα φτάσει σε πλήρη ωρίμανση με την προσθήκη μόλις τριών ακόμη καταστημάτων (στα 55 από 52 που αριθμεί σήμερα το δίκτυο) αλλά και στη διεθνή δραστηριότητα, απ’ όπου αναμένεται η μελλοντική ανάπτυξη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δυναμική αγορά της Ρουμανίας αναφέρθηκε στις προοπτικές αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζει η εκεί δραστηριότητα. Έκανε λόγο για τις δυσκολίες στελέχωσης της δομής αλλά και για το γεγονός του ότι «η Ρουμανία μάς εξέπληξε». Ο αρχικός σχεδιασμός της Jumbο περιελάμβανε ένα δίκτυο 25 σημείων πώλησης ενώ «σε πλήρη ωρίμανση εκτιμούμε ότι χρειάζονται 50 σημεία», ανέφερε ο κ. Βακάκης.

Ο ίδιος συνοψίζοντας είπε ότι προτιμά τις απλές δομές, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Apple και στη διακράτηση διαθεσίμων, επανέλαβε το δόγμα του φοβιτσιάρη και «βλάκα» manager, αλλά εν κατακλείδι τόνισε ότι όποιος μπορεί ας ανατρέψει τη σημερινή διοίκηση, ενός ομίλου που διέσχισε τη δεκαετή κρίση με διαρκή ανάπτυξη μεγεθών και συνεπή διανομή κερδών.

Πηγή: Businessnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 8 =