αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛίστα: Τα ανοιχτά επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης που έχει τώρα ο ΟΑΕΔ

Λίστα: Τα ανοιχτά επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης που έχει τώρα ο ΟΑΕΔ

Εννιά προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ παραμένουν ανοιχτά. Αυτά αφορούν την επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών με έμφαση στις γυναίκες, την παροχή δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, την απασχόληση ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μακροχρονίως ανέργων 55-67 ετών, νέων 18-30 ετών σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας (π.χ. Στερεάς Ελλάδας) αλλά και στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων άνω των 50 ετών.

Επίσης, ”τρέχουν” προγράμματα “επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας”, απασχόλησης σε Κλάδους Έξυπνης Εξειδίκευση, αλλά και ένα πιλοτικό πρόγραμμα Ελευσίνας.

Πιο αναλυτικά τα εννιά προγράμματα που ”τρέχουν” είναι τα ακόλουθα:

1. Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις Γυναίκες

Τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο “Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες”.

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.900 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες, καθώς 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 15:00. Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

– 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ,

– 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης,

– 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης.

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.

2. Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας

Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι είχαν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στους οποίους δίνεται δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μίας νέας οικονομικής οντότητας. Τουλάχιστον το 40% των θέσεων του προγράμματος θα αφορά σε άνεργες γυναίκες που επαναδραστηριοποιούνται μέσω της δημιουργίας νέας επιχείρησης. 

Η συνολική δαπάνη από την εφαρμογή του προγράμματος θα ανέλθει έως το ποσό των 80.000.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι πρέπει:

– να έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από 1η/1/2012 και έως την 31η/10/2020,

– να μην έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιο τους, σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α΄ ή β΄ βαθμού συγγένειας,

– να μην έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα από την 1η/11/2020 και έως την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας τροποποιητικής ΚΥΑ,

– να έχουν προβεί σε νέα έναρξη δραστηριότητας σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), από την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ήτοι από 27/4/2021 και μετά.

3. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)

Στόχος είναι η δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.

Ωφελούμενοι είναι επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα. Επίσης, για την πρόσληψη ανέργων ΑμεΑ, επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του Δημοσίου τομέα, καθώς και επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και να μην έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ) εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ και τα απεξαρτημένα άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, τα αποφυλακισμένα, τα νεαρά παραβατικά άτομα ή τα νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, και θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως. Για τις θέσεις μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση ορίζεται στο 90% με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, όπου καταβάλλονται.

4. Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55-67 ετών

Σκοπός είναι η δημιουργία 8.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών. Δικαιούχοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), επιχειρήσεις Δήμων και Περιφερειών, επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του Δημόσιου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, καθώς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα. 

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 55 έως 67 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΆΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.

5. Πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σκοπός είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω επαγγελματικής εμπειρίας και η αντιμετώπιση της διαρροής εργατικού δυναμικού.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από να μην έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, οι οποίοι έχουν αποκτήσει τον τίτλο σπουδών τους εντός της προηγούμενης τριετίας από την υπόδειξή τους από το ΚΠΑ2.

Η διάρκεια είναι 7 μήνες και ο ΟΑΕΔ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις εισφορές) και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

6. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών

Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο πυλώνες:

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων µε προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση:

• Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερη μειονεκτική θέση (διάρκεια ανεργίας άνω των 12 μηνών) η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες, µε δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις επιπλέον μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν ισχύει η δέσμευση. 

• Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (διάρκεια ανεργίας έξι έως 12 μήνες) η διάρκεια της επιχορήγησης είναι εννέα μήνες χωρίς δυνατότητα επέκτασης. Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους για τρεις επιπλέον μήνες.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων µε προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών:

• Για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών) η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες µε δυνατότητα επέκτασης για εννέα μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις επιπλέον μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν ισχύει η δέσμευση.

• Για την πρόσληψη µη μακροχρόνια ανέργων (διάρκεια ανεργίας τρεις έως 12 μήνες) η διάρκεια επιχορήγησης είναι εννέα μήνες µε δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για έξι επιπλέον μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις επιπλέον μήνες.

7. Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων “Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας”

Σκοπός είναι η επανένταξη επιδοτούμενων ανέργων στην αγορά εργασίας σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης με 830 ευρώ ελάχιστες ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι με εγκεκριμένη επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 5 μηνών και στους οποίους υπολείπεται 50% και άνω της τακτικής επιδότησής τους κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από το ΚΠΑ2, καθώς και μακροχρόνια άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον 1 μέρα επιδότησής τους κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους, ανεξάρτητα της ηλικίας τους και της εκπαιδευτικής βαθμίδας τους.

Η διάρκεια της επιδότησης τους είναι 12 μήνες και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 80% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών έως τα 830 ευρώ μηνιαίως. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας.

8. Πρόγραμμα Απασχόλησης σε Κλάδους Έξυπνης Εξειδίκευσης

Σκοπός είναι η δημιουργία 5.200 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, για την απασχόληση πτυχιούχων ανέργων, έως 39 ετών, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με κύρια δραστηριότητα στους τομείς:

– Ενέργεια

– Βιοεπιστήμες και Υγεία – Φάρμακα

– Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλιματική Αλλαγή

– Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες

– Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη

– Μεταποίηση – Βιομηχανία

– Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

– Υλικά – Κατασκευές

-Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics).

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας έως 39 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 15 μήνες και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, με ανώτατο μηνιαίο όριο τα 700 ευρώ για κατόχους πτυχίου, τα 750 ευρώ για κατόχους μεταπτυχιακού και τα 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού.

Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας

9. Πιλοτικό πρόγραμμα Ελευσίνας

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 45 ετών και άνω, με διάρκεια ανεργίας τουλάχιστον έξι μήνες, που διαμένουν στους Δήμους Μάνδρας, Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Η ομάδα στόχος υπολογίζεται σε περίπου 3.000 άτομα.

Οι εργοδότες θα μπορούν να αναρτήσουν ηλεκτρονικά τις κενές θέσεις εργασίας και τις προσφερόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης, θα έχουν άμεση προσωπική επαφή με τον εργασιακό σύμβουλο εργοδοτών, ενώ οι διαδικασίες έγκρισης είναι απλοποιημένες και άμεσες. Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ/μήνα και θα παρέχονται εναλλακτικές επιλογές χρόνου επιδότησης χωρίς δέσμευση.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =