αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛίστα: Οι 10 φορολογικοί παράδεισοι που επιλέγουν οι κολοσσοί

Λίστα: Οι 10 φορολογικοί παράδεισοι που επιλέγουν οι κολοσσοί

Οι χώρες και τα εδάφη με τους «ανύπαρκτους» φόρους – γνωστοί και ως υπεράκτιοι φορολογικοί παράδεισοι – προσελκύουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο και οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να λείπουν.

Σύμφωνα με μία έκθεση του Citizens for Tax Justice για το 2016, 367 εταιρείες του Fortune 500 λειτουργούν ως θυγατρικές σε χώρες με μηδενικούς σχεδόν φόρους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δείτε παρακάτω ποιες χώρες θεωρούνται ως οι πιο προσοδοφόροι φορολογικοί παράδεισοι παγκοσμίως:

ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ

To νησί των Βερμούδων κερδίζει αναμφίβολα την πρώτη θέση στον κατάλογο της Oxfam το 2016 με τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου. Η νησιώτικη χώρα διαθέτει 0% ποσοστό εταιρικού φόρου, ενώ δεν φορολογεί τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Λόγω της απουσίας των εταιρικών φόρων, οι πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν «κρύψει» τεράστια χρηματικά ποσά.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο πιο δημοφιλής φορολογικός παράδεισος του Fortune 500 είναι η Ολλανδία, με τις περισσότερες εταιρείες της λίστας να δηλώνουν τουλάχιστον μία θυγατρική εκεί.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Όπως η Ολλανδία, έτσι και το Λουξεμβούργο θεωρείται ένα φορολογικό καταφύγιο για τις επιχειρήσεις. Η χώρα είναι αρκετά φιλική προς τις εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα ή μία θυγατρική τους εκεί, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γλιτώσουν πολλά δισεκατομμύρια από τους μηδενικούς φόρους.

ΝΗΣΙΑ ΚΕΙΜΑΝ

Τα νησιά Κέιμαν θεωρούνται το καλύτερο (φορο)παραθυράκι για ιδιώτες και επιχειρήσεις, επιτρέποντας στους μεν και τους δε να διαμορφώσουν και να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς να καταβάλουν φόρους.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Αυτή η μικροσκοπική κυρίαρχη πόλη-κράτος αποτελεί κομβικό σημείο για τις θυγατρικές πολυεθνικών εταιριών. Όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, η Σιγκαπούρη έχει πραγματικά «λογικούς» ονομαστικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Oxfam.

ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΧΗΣ

Bρίσκονται ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Τα νησιά της Μάγχης φιλοξενούν εκατοντάδες διεθνείς θυγατρικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μorgan Stanley διαθέτει 33 θυγατρικές επιχειρήσεις στα συγκεκριμένα νησιά, σύμφωνα με το Citizens for Tax Justice. Μέχρι σήμερα, τα νησιά της Μάγχης δεν διαθέτουν φόρους κληρονομιάς, φόρους κεφαλαιουχικών κερδών ή εταιρικούς φόρους.

ΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝ

H Νήσος το Μαν δεν επιβάλει κανένα φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, φόρο κύκλου εργασιών ή φόρο για τη μεταφορά κεφαλαίων. Βρίσκεται ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ φέρει χαμηλό φόρο εισοδήματος, με τον υψηλότερο να φτάνει το 20%. Ο εν λόγω φορολογικός παράδεισος προσφέρει επίσης μεγάλα οφέλη και για τις συντάξεις.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Η Ιρλανδία συχνά χαρακτηρίζεται ως μία φορολογική διέξοδος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, το 43% των ξένων αποδοχών των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών βρίσκονται σε πέντε μικρές χώρες: Τις Βερμούδες, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Ιρλανδία. Παρά το γεγονός ότι η χώρα επιμένει πως δεν είναι καταφύγιο για εταιρείες που θέλουν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, η Ιρλανδία έχει εμπλακεί σε αρκετές νομικές υποθέσεις που αφορούν εταιρικούς φόρους.

ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ

Ο Μαυρίκιος είναι ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού και θεωρείται δημοφιλής πύλη για τις ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα για εκείνες που κατευθύνονται στην Ινδία, ενώ ήδη πολλές εταιρείες-μεγαθήρια διαθέτουν θυγατρικές στο πανέμορφο αυτό νησί. Πιο αναλυτικά: Η Goldman Sachs (49 θυγατρικές), η Morgan Stanley (16 θυγατρικές), η JPMorgan Chase (33 θυγατρικές), η Citigroup (πέντε θυγατρικές) και η Pepsi (δύο θυγατρικές).

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ο συνδυασμός της χαμηλής φορολογίας με το τραπεζικό σύστημα που προστατεύει τους λογαριασμούς, έχει κάνει την Ελβετία έναν δημοφιλή προορισμό για όσους θέλουν να «κρύψουν» κεφάλαια στο εξωτερικό και να απολαύσουν χαμηλότερους φόρους. Μερικές από τις μεγάλες εταιρείες που διατηρούν θυγατρικές στην Ελβετία είναι οι Marriott, Pepsi, Stanley Black & Decker, Morgan Stanley και Merck.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =