αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚλείνει το μεγάλο deal Media Markt- Public. Τι αναμένεται να δούμε από εκεί και πέρα

Κλείνει το μεγάλο deal Media Markt- Public. Τι αναμένεται να δούμε από εκεί και πέρα

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της βρίσκεται η συμφωνία για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Media Saturn Ηλεκτρονικά Ελλάς, μέλος της γερμανικής πολυεθνικής MediaMarktSaturn Retail Group, από την Olympia Group, συμφερόντων της οικογένειας Πάνου Γερμανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μεταξύ των δύο πλευρών έχει επέλθει αρχική συμφωνία επί των βασικών αρχών του deal, έπειτα από την ολοκλήρωση του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence), και μένει να καθοριστούν ορισμένες λεπτομέρειες, πλην σημαντικές. Όπως έγκαιρα έχει γράψει το Capital.gr., το deal μεταξύ Olympia και MediaMarktSaturn Retail Group προβλέπει τη δημιουργία νέας, κοινής εταιρείας στην οποία ο ελληνικός όμιλος θα κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ο γερμανικός όμιλος που ελέγχεται από τη Ceconomy AG θα διατηρήσει μικρότερο ποσοστό. Στην παρούσα φάση, ένα από τα σημεία που απομένει να συμφωνηθεί είναι το ύψος του ποσοστού αυτού, που δεν αποκλείεται να είναι διψήφιο.

Η Olympia Group αναλαμβάνοντας, εκτός απροόπτου, το δίκτυο και τις δραστηριότητες της Media Markt στην Ελλάδα θα διατηρήσει το σήμα στα 12 καταστήματα της αλυσίδας, καθώς διαθέτει υψηλή αναγνώριση, ιδιαίτερα τους νέους ηλικιακά καταναλωτές. Παράλληλα, ο διαμοιρασμός των καταστημάτων της είναι στρατηγικά τοποθετημένος στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχοντας παρουσία στην Ελλάδα από το 2005. Στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση (1/102016-30/9/2017), η Media Saturn Ηλεκτρονικά Ελλάς πραγματοποίησε πωλήσεις 188 εκατ.ευρώ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιβεβαιώσει και την προ αρκετών μηνών πληροφόρηση πως η Media Markt Saturn Retail Group αναζητούσε τρόπους απεγκλωβισμού από τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, σε μία περίοδο που, μέσω πρακτορείου ειδήσεων, δήλωνε πως “δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από την ελληνική αγορά”. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών ήταν πολύμηνες και απαιτήθηκε να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια προκειμένου η θυγατρική του γερμανικού ομίλου να αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, χέρια.

Οι συνέργειες

Οι συνέργειες που δημιουργεί η συμφωνία για την Olympia Group είναι σημαντικές, δεδομένης της επένδυσης που έχει υλοποιήσει ο όμιλος στην Retailworld που ελέγχει το δίκτυο καταστημάτων Public. Η αλυσίδα με αιχμή, μεταξύ άλλων τα προϊόντα τεχνολογίας και όχι μόνο, αποκτά συμπληρωματική παρουσία και στο σκέλος των οικιακών (“λευκών”) συσκευών, ένα κομμάτι της αγοράς όπου επί μακρόν η “Κωτσόβολος” κρατούσε τα ηνία. Υπενθυμίζεται πως η Westnet, μέλος του Ομίλου Olympia, έχει ήδη εισέλθει στην κατηγορία των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών μέσω αποκλειστικής συνεργασίας με τη Sharp που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2018.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 3 =