αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚλείνει το μεγάλο deal της Celestyal Cruises με κινεζικό όμιλο- Τι έρχεται μετά

Κλείνει το μεγάλο deal της Celestyal Cruises με κινεζικό όμιλο- Τι έρχεται μετά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι συζητήσεις της Celestyal Cruises με κινέζο στρατηγικό επενδυτή με σκοπό την πώληση ποσοστού της ελληνικής εταιρείας κρουαζιέρας, , συμφερόντων του ομίλου Louis.

Οι διαπραγματεύσεις με τον κινεζικό όμιλο, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα ή το αργότερο στις αρχές του Ιουλίου.

Η εταιρεία, μετά την ευόδωση της συμφωνίας, σκοπεύει να προχωρήσει στη ναυπήγηση δύο κρουαζιερόπλοιων μεσαίου μεγέθους, μεταφορικής ικανότητας έως 2.000 επιβατών, ώστε να διευρύνει τις δραστηριότητές της.

Παράλληλα σχεδιάζει να εμπλουτίσει σημαντικά το προϊόν κρουαζιέρας που προσφέρει, εντάσσοντας στα προγράμματά της νέους προορισμούς. Όπως λέει το ρεπορτάζ, οι προορισμοί θα αφορούν την περιοχή του Αιγαίου, όπου η Celestyal Cruises διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι, ο κυπριακός όμιλος Louis, που κατέχει το 51%, και η γερμανική τράπεζα DVB, που κατέχει το υπόλοιπο 49%, αναμένεται να συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Η Celestyal Cruises είναι η μόνη εταιρεία κρουαζιέρας με έδρα στην Ελλάδα, έχοντας επιλέξει ως λιμάνια αφετηρίας (home port) τον Πειραιά και το Λαύριο. Διαχειρίζεται συνολικά πέντε μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια, τα Olympia και Nefeli που δρομολογούνται στο Αιγαίο, το Crystal στην Κούβα ενώ τα Spirit και Majesty είναι ναυλωμένα σε τρίτη εταιρεία.

Πέρσι η εταιρεία πραγματοποίησε 821 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιµάνια, µεταφέροντας συνολικά 117 χιλ. επιβάτες και συνεισφέροντας στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην εθνική οικονομία, 110 εκατ. ευρώ άµεσα έσοδα. Η αύξηση των Ελλήνων επιβατών τη χρονιά που πέρασε άγγιξε το 48%, φτάνοντας τους 2 χιλ., ενώ, αντίστοιχα, των Τούρκων επιβατών το 28%.

Από το 2010 έως το 2016, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο μέσος όρος της ετήσιας συνεισφοράς της εταιρείας στην εθνική οικονομία ανήλθε στα 37 εκατ. ευρώ, ενώ οι άµεσες λειτουργικές δαπάνες τα τελευταία δέκα χρόνια φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο, πέρα από την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος, έχει και περαιτέρω προεκτάσεις για τη Celestyal Cruises. Η εταιρεία έχει κάνει είσοδο στην κινεζική τουριστική αγορά, έχοντας ήδη ξεκινήσει την υποδοχή οργανωμένων γκρουπ επιβατών από την Κίνα από το λιμάνι του Πειραιά. Η Celestyal αναπτύσσει το συγκεκριμένο project εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της θα διακινήσει τουλάχιστον 2.000 κινέζους επιβάτες το επόμενο διάστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + nine =