αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚι όμως, το να απαντάς σε επαγγελματικά μηνύματα όλο το 24ωρο… δεν βγαίνει σε καλό

Κι όμως, το να απαντάς σε επαγγελματικά μηνύματα όλο το 24ωρο… δεν βγαίνει σε καλό

Ζούμε στην εποχή που είμαστε «συνδεδεμένοι» σχεδόν όλη την ημέρα. Ναι, οι νέες τεχνολογίες έχουν κάνει πιο εύκολη την ζωή αρκετών επιχειρηματιών, freelancers και άλλων επαγγελματιών. Αφού με ένα κλικ, μπορείς να επικοινωνήσεις με έναν άλλο άνθρωπο που ίσως να βρίσκεται ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου.

Όμως εδώ υπάρχει μια παγίδα: Μπορεί να καταλήξεις να απαντάς σε επαγγελματικά μηνύματα… όλο το 24ωρο. Όλο και κάποιο email θα έρθει, κάποιο μήνυμα στα social media ή σε κάποιο εταιρικό chat. Και μόλις το δεις θα νιώσεις την ανάγκη να απαντήσεις αμέσως, ότι ώρα κι αν είναι. Αν βαδίσεις μάλιστα σε αυτό τον δρόμο, είναι σίγουρο ότι μετά από λίγο καιρό θα το κάνεις ασυναίσθητα. Θα έρχεται το μήνυμα, και εσύ θα απαντάς, ότι ώρα κι αν είναι, σε όποιο μέρος κι αν είσαι.

Ναι, αυτό το σκηνικό είναι κακό. Ειδικά αν το εφαρμόσεις σε βάθος χρόνου. Ακόμα και επαγγελματικά να το δεις, σου αποσπά την προσοχή. Δεν είναι εύκολο να είσαι παραγωγικός και συγκεντρωμένος στην δουλειά σου, όταν είσαι συνεχώς σε μια φάση stand by, για αν απαντήσεις αμέσως σε όποιο μήνυμα έρθει. Μια καλή τακτική που εφαρμόζουν πολλοί επαγγελματίες, είναι να καθορίζουν από την αρχή της ημέρας, σε ποιες ώρες θα τσεκάρουν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα. Βάζουν συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Το ίσως πιο σημαντικό εδώ όμως είναι άλλο. Αν καταλήξεις να απαντάς όλο το 24ωρο σε επαγγελματικά μηνύματα, θα χάσεις στιγμές από τον ελεύθερο χρόνο σου. ‘Η τουλάχιστον ο ελεύθερος χρόνο σου δεν θα είναι ποιοτικός. Όλοι έχουμε εκείνον τον φίλο/η που ενώ είναι για καφέ, κάθε φορά θα πει «μισό λεπτό να στείλω ένα email». Και συνήθως, το email δεν είναι μόνο ένα. Γιατί είπαμε: Αν μπεις σε αυτή τη λογική, θα προσπαθείς συνεχώς να απαντάς σε όλα τα μηνύματα που έρχονται, την στιγμή που έρχονται.

Από ένα σημείο και μετά, μάλλον είναι καλύτερο να «αποσυνδέεσαι». Να κατεβάζεις… ρολά. Μπορείς να απαντήσεις σε εκείνο το επαγγελματικό email αύριο το πρωί. Εκτός αν είναι κάτι «πολύ επείγον». Α, και ελάχιστα μηνύματα είναι στην πραγματικότητα πολύ επείγοντα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + eight =