αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚι όμως, η L’ Oreal κάποτε είχε εργοστάσιο στην Ελλάδα- Τι συνέβη και έκλεισε

Κι όμως, η L’ Oreal κάποτε είχε εργοστάσιο στην Ελλάδα- Τι συνέβη και έκλεισε

Έκπληξη προκάλεσε στην επιχειρηματική αγορά και ιδιαίτερα στον κλάδο των καταναλωτικών ειδών η ενημέρωση μέσω non paper για το ταξίδι του Πρωθυπουργού από τη Λισσαβώνα στο Παρίσι και τις εκεί συναντήσεις του, καθώς σε αυτό γίνεται λόγος για “μεγάλη επένδυση που ετοιμάζει ο όμιλος L’ Oreal στη χώρα μας”.

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση αναφέρεται πως “ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, μετά την Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λισαβόνα στην οποία παρέμεινε από την Παρασκευή 27.01 μέχρι και την Κυριακή 29.01 έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι για την οποία ήταν ενήμερη τόσο η Ελληνική Πρεσβεία όσο και η Γαλλική Κυβέρνηση”, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι “εκεί είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της L΄Οreal (σ.σ. Jean-Paul Agon), η οποία προετοιμάζει μεγάλη επένδυση στη χώρα μας”.

Η πληροφορία αυτή προκάλεσε, όπως σημειώνει το Capital.gr, εντύπωση στην αγορά των καλλυντικών προϊόντων, κυρίως διότι καθώς η L’ Oreal ήταν μια από τις πολυεθνικές που έκλεισαν το εργοστάσιο που διατηρούσαν στην Ελλάδα πολύ πριν ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών, η οποία οδήγησε σε δεκάδες λουκέτα παραγωγικών μονάδων.

Η L’ Oreal έκλεισε το 2000 το εργοστάσιο που λειτουργούσε για δεκαετίες στην Ελλάδα, διατηρώντας την εμπορική της δραστηριότητα η οποία παραμένει σημαντική. Η μονάδα της εταιρείας βρισκόταν στους Αγίους Αναργύρους Αττικής και είχε πληγεί μερικώς από το μεγάλο σεισμό τον Σεπτέμβριο του 1999.

Σχολιάζοντας, μάλιστα στέλεχος του χώρου τα περί μεγάλης επένδυσης της L’ Oreal στην Ελλάδα, αναφέρει ότι προκαλεί έκπληξη και για ένα ακόμη λόγο καθώς έρχεται σε μια περίοδο που η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές σε σειρά εταιρειών στην αγορά καλλυντικών προϊόντων, σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, ύστερα από καταγγελίες της εταιρείας Notos Com Συμμετοχές.

Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της, η γαλλική πολυεθνική συγκέντρωσε μέσω των εταιρειών που ελέγχει στην Ελλάδα, τη διανομή όλων των προϊόντων της για την εγχώρια αγορά. Έτσι σήμερα o όμιλος L’ Oreal έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της L’ Oreal Hellas ΑΕ (πρώην Ανελορ).

Εάν πάντως καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια ξένη επένδυση στην Ελλάδα, εν προκειμένω της γαλλικής πολυεθνικής, θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, κόντρα στην αποβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας που τα τελευταία χρόνια μετρά “λουκέτα”, αντί για νέες παραγωγικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα η L’ Oréal ιδρύθηκε το 1971, και σήμερα απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους. To 2015 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 121 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × five =