αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚι όμως, η υπερβολική επιμονή μπορεί να σε οδηγήσει… στην αποτυχία: Τι λέει ένας best-seller συγγραφέας

Κι όμως, η υπερβολική επιμονή μπορεί να σε οδηγήσει… στην αποτυχία: Τι λέει ένας best-seller συγγραφέας

Είναι μια συμβουλή που θα ακούσεις συχνά: Μην τα παρατάς. Όπως όμως εξηγεί ο καθηγητής στο κορυφαίο business school Wharton και best seller συγγραφέας, Adam Grant, αυτή η συμβουλή μπορεί να σε οδηγήσει… στην αποτυχία. Η υπερβολική επιμονή,σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να είναι κακή.

Όπως σημειώνει, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η υπερβολική επιμονή δεν σε οδηγεί πουθενά. Αντί για αυτό, θα σε κολλήσει σε μια «τρύπα».

«Το ‘μην τα παρατάς ποτέ’, είναι μια κακή συμβουλή. Μερικές φορές, η παραίτηση είναι αρετή» τόνισε ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους αποφοίτους του πανεπιστημίου της Γιούτα.

Μιλώντας με πολλούς νέους, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι αποθεώνουν έννοιες όπως η αποφασιστικότητα και η επιμονή. Ενώ δεν αμφισβητεί την αξίας τους, κάνει τις προειδοποιήσεις του. «Αν έχετε πολύ έντονα κάποιες από αυτές τις αρετές, μπορεί να υπονομεύσετε τον οργανισμός σας», λέει. Και το παρομοιάζει με τις βιταμίνες, οι οποίες είναι καλές για τον οργανισμό μας, αλλά αν λάβεις υπερβολική δόση από κάποια βιταμίνη, μπορεί να καταλήξεις με σοβαρή βλάβη.

«Η επιμονή είναι μια από τις σημαντικότερες αρετές για να φτάσεις στην επιτυχία. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια», λέει ο Adam Grant. Όντως υπάρχουν συγγραφείς που τα μυθιστορήματα τους απορρίφθηκαν ξανά και ξανά ή μουσικοί που έπαιζαν μουσική στον δρόμο και ακριβώς επειδή επέμειναν έφτασαν στην επιτυχία. Ωστόσο για κάθε J.K. Rowling και Walt Disney, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι απέτυχαν όχι γιατί δεν προσπάθησαν αρκετά, αλλά γιατί επέμειναν σε κάτι παραπάνω από ότι χρειαζόταν.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν χρειάζεται να επιμένεις υπερβολικά σε κάτι που βλέπεις ότι αποτυγχάνει. Μερικές φορές, πρέπει να έχεις το θάρρος να αναγνωρίσεις ότι το πλάνο σου ήταν λάθος, και να στραφείς κάπου αλλού όπου μπορεί να διαπρέψεις. Άλλωστε και ο Grant, χρειάστηκε πολλές φορές να αλλάξει πορεία, αφού αρχικά ήθελε να γίνει μπασκετμπολίστα και να παίξει στο NBA, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να το καταφέρει. Άλλαξε διαδρομή, και αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, όπου και τελικά έφτασε να γίνει κορυφαίος στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Μην εγκαταλείπετε τις αξίες σας, αλλά να είστε πρόθυμοι να αλλάξετε τα πλάνα σας» καταλήγει ο Grant.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 16 =