αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚινητικότητα στις επενδύσεις στα ακίνητα μέσα στο lockdown

Κινητικότητα στις επενδύσεις στα ακίνητα μέσα στο lockdown

Κινητικότητα, η οποία επιταχύνθηκε το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς παρά το δεύτερο γενικό απαγορευτικό και την έξαρση της πανδημίας, εμφανίζουν οι εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, ολοκληρώνοντας σειρά συμφωνιών. 

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2020, η BriQ Properties, εταιρεία που δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, για να αξιοποιήσει επενδυτικά το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου InfoQuest, επένδυσε το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων ύψους 47,4 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε πραγματοποιήσει το 2019. Μάλιστα, από τις 12 συνολικά συναλλαγές σε αγορές ακινήτων διαφόρων χρήσεων, οι μισές πραγματοποιήθηκαν μέσα στο δυστοπικό 2020. Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της κυρίως ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά κέντρων logistics, ακολουθώντας την τάση της εποχής. 

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία απέκτησε στα μέσα Νοεμβρίου οικοπεδική έκταση 27,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, η οποία συνορεύει με έτερη έκταση 57,5 στρεμμάτων, την οποία είχε αγοράσει η εταιρεία για τον ίδιο λόγο στις αρχές του καλοκαιριού, όπου σκοπεύει να δημιουργήσει ένα logistics hub. 

H AEEAΠ προχώρησε επίσης μέσα στον Δεκέμβριο στην αγορά του 80% των μετοχών της εταιρείας SARMED WAREHOUSES S.A. έναντι 23,6 εκατ ευρώ. Η εξαγορασθείσα έχει στην κυριότητά της δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 131.232,40 τ.μ. επί των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίρια συνολικής επιφάνειας 58.641,60 τ.μ. αποθηκευτικών και βιομηχανικών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων στη Μάνδρα. Αποτελεί, δε, έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά με σημαντικές συνεργασίες όπως η Miele, η Unilever, η P&G η 3Ε, η IBM, η Yamaha, η Piaggio, η Pernod Ricard, η Barilla Hellas και η FrieslandCampina Hellas.

Αντιστοίχως, η Trastor ΑΕΕΑΠ προχώρησε μέσα στον Δεκέμβριο στην πώληση οριζόντιων ιδιοκτησιών, με χρήση γραφείων, συνολικής επιφάνειας 1.673 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων υπόγειων χώρων, επί της Λεωφ. Κηφισίας 270 στο Χαλάνδρι. Οι ιδιοκτησίες αφορούν σε τμήμα αυτοτελούς ακινήτου γραφείων και είχαν αποκτηθεί τον Νοέμβριο του 2018, ενώ το συνολικό τίμημα της πώλησης διαμορφώθηκε σε 3,3 εκατ. ευρώ. 

Νωρίτερα, η Trastor είχε ανακοινώσει την απόκτηση του υπολοίπου τμήματος του 2ου ορόφου, κατέχοντας πλέον το σύνολό του, στο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Φιλελλήνων και Όθωνος στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας. Επρόκειτο για την απόκτηση οριζόντιας ιδιοκτησίας επιφάνειας 161,11 τ.μ. Το τίμημα που προσέφερε η εταιρεία ανήλθε στα 625.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020. 

Η εταιρεία έχει επίσης ενισχυθεί κεφαλαιακά με νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 84,3 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της.

Κινήσεις ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της έκανε και η νέα ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή. Η διοίκηση του ομίλου αναμένει τις τελικές εγκρίσεις των αρχών για την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ που έχει ήδη συστήσει, ωστόσο, στο μεταξύ, η Fourlis Real Estate έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με το 50% επί δύο ακινήτων που θα αξιοποιηθούν για τα νέα ΙΚΕΑ “πόλης” σε Κρήτη και Πάτρα. Έτσι, το gross asset value της ΑΕΕΑΠ ανέρχεται ήδη σε 190 εκατ. ευρώ. 

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως, παρά την πανδημία, τα lockdowns και τις συνακόλουθες συνέπειες στο λιανεμπόριο, τα εμπορικά ακίνητα -τύπου big boxes- θα συνεχίσουν να έχουν επενδυτική αξία και ικανοποιητική απόδοση τα επόμενα χρόνια, οπότε επικεντρώνεται στην αξιοποίησή τους είτε για ίδια χρήση, είτε για εκμίσθωση σε τρίτους, όπως, για παράδειγμα, κάνει στον εμπορικό πόλο που διατηρεί στην οδό Πειραιώς. 

H Prodea Investments, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, απέκτησε επίσης κτίριο logistics 12.400 τ.μ. αντί ποσού 10 εκατ. ευρώ, στην περιοχή του Μαρκοπούλου, ενώ έχει προσυμφωνήσει την απόκτηση δύο ακόμα κτιρίων logistics που κατασκευάζονται αυτήν την περίοδο στον Ασπρόπυργο. Σημειώνεται ότι η Prodea σκοπεύει να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για τη μεγέθυνση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων σε 3 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο μέρος αυτών των κεφαλαίων (300 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στον κλάδο των logistics. Πάντως, μέσα στη χρονιά, η εταιρεία ολοκλήρωσε μια νέα επένδυση σε κτίρια γραφείων στην Αθήνα έναντι 16,9 εκατ. ευρώ. 

Οι τάσεις

Η στροφή σε ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον αναπτυσσόμενο κλάδο των logistics είναι σαφείς από την πλειονότητα των κινήσεων των εμπλεκομένων στην αγορά, καθώς η πανδημία επιτάχυνε εξελίξεις και ενίσχυσε τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε άλλες κατηγορίες. 

Το 2020, φαίνεται πως πλήγμα δέχτηκε ο τομέας των τουριστικών ακινήτων και ιδίως των ξενοδοχείων πόλης, αν και αρκετές επενδύσεις συνεχίζουν να προχωρούν, καθώς θεωρείται πως μεσοπρόθεσμα ο τομέας θα ανακάμψει. Από την άλλη, αυξάνει το ενδιαφέρον για κτίρια υποδομών και αποθηκών, εις βάρος των εμπορικών ακινήτων, ενώ ερωτηματικό παραμένει το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση όσον αφορά την αγορά ή ενοικίαση γραφειακών χώρων, δεδομένης της επέκτασης της τηλεργασίας. 

Σε ό,τι αφορά τα τιμήματα ασκείται πίεση μείωσης στα μισθώματα για τα επαγγελματικά ακίνητα, αλλά, παρά την κρίση, οι τιμές πώλησης διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα. Επιπλέον, τα στελέχη της αγοράς διακρίνουν περαιτέρω “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ ποιοτικών ακινήτων και εκείνων που δεν τηρούν προδιαγραφές και εμπορικότητα, με αποτέλεσμα να τεθούν μοιραία σε αδράνεια ή σε άλλο κύκλο αφάνειας. Το 2021, ωστόσο, και με τις ελπίδες για επαναφορά της κανονικότητας, εκτιμάται ότι θα αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 6 =