αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚινδυνεύει με… αφανισμό το 50% των περιπτέρων- Ποια περίπτερα έχουν «βουλιάξει»

Κινδυνεύει με… αφανισμό το 50% των περιπτέρων- Ποια περίπτερα έχουν «βουλιάξει»

Από τα περίπου 5.500 περίπτερα που έμειναν στην αγορά μετά την δεκαετή οικονομική κρίση (ήταν περίπου 11.000 πριν) κινδυνεύουν να μείνουν τα μισά μετά την πανδημία, αφού το 40% με 50% των επαγγελματιών θα βρεθούν σε αδιέξοδο όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσουν τα δανεικά, τότε δηλαδή που θα αρθούν τα μέτρα στήριξης.

Σημειώνεται ότι τα περίπτερα εντάχθηκαν στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων τον περασμένο Απρίλιο, καθώς η λειτουργία τους υπόκειται σε περιορισμούς. Τα έσοδά τους έχουν μειωθεί δραματικά και πιο ζημιωμένοι είναι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κεντρικά σημεία, εμπορικές πιάτσες και περιοχές που πριν την πανδημία ήταν στέκια με εστιατόρια, καφέ και μπαρ ενώ τροφοδοτούνταν εν πολλοίς και από την τουριστική κίνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος λειτουργούσαν 20-25 περίπτερα και σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα, ενώ όσα δουλεύουν έχουν περιορίσει το ωράριο λειτουργίας τους κατά τους τελευταίους μήνες, μέχρι τις 7-8 το βράδυ, λόγω της περιορισμένης ζήτησης. Οι επαγγελματίες σ’ αυτές τις περιοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% της αγοράς που βρίσκεται στο “κόκκινο”.

Τα περίπτερα στις κεντρικές οδούς και στάσεις μέσων μεταφοράς, παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση, ενώ ικανοποιητικά είναι τα έσοδα για επαγγελματίες με περίπτερα στις περιφερειακές αγορές.

Τα σημεία πώλησης στις γειτονιές, περίπου το 25-30% της αγοράς, επωφελούνται από την τάση της εποχής, με τον “κατ’ οίκον περιορισμό” να στρέφει τους καταναλωτές να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους σε κοντινά σημεία πώλησης. Αυτοί οι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρό ανταγωνισμό από τα mini market και τα “καταστήματα ευκολίας”, ειδικά στα ζαχαρώδη και στα προϊόντα της “κρύας αγοράς” (όπως παγωτά, αναψυκτικά, μπύρες κ.α.), που μπορεί να τους φέρνουν περιορισμένο τζίρο, όπως και τα μικροπράγματα (αναπτήρες, παιχνίδια, αξεσουάρ κ.α.), αλλά αποφέρουν σημαντικότερα κέρδη συγκριτικά με τα καπνικά και τον Τύπο.

Το τοπίο στην αγορά έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία 10-15 χρόνια, από τότε που η αγορά τζίραρε 7-8 δισ. ευρώ και μόνο στην Αττική λειτουργούσαν 5.500 περίπτερα, όσα δηλαδή λειτουργούν σήμερα σε ολόκληρη την επικράτεια. Η σταδιακή αύξηση του ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού, πέρα από τις άλλες παρενέργειες που είχε στην αγορά, όπως το λαθρεμπόριο, όπως σημειώνουν επαγγελματίες, συρρίκνωσε δραματικά το περιθώριο κέρδους στα περίπτερα κοντά στο 4%, δηλαδή γύρω στα 16 λεπτά στο πακέτο. Οριακά υψηλότερο είναι το περιθώριο κέρδους στον Τύπο, όπου οι πωλήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ διψήφιο είναι το ποσοστό κέρδους σε τρόφιμα-ποτά, γεγονός που άλλωστε έχει οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες σε επεκτάσεις με καταψύκτες και ψυγεία, κυρίως σε σημεία με υψηλή ζήτηση, όπου μπορεί να αντισταθμιστεί το ενεργειακό κόστος.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =