αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαταγγελίες από τους εργαζομένους της Τ. Πειραιώς: «Η Επιθεώρηση Εργασίας αδικαιολόγητα καθυστερεί να πραγματοποιήσει ελέγχους στην Τράπεζα»

Καταγγελίες από τους εργαζομένους της Τ. Πειραιώς: «Η Επιθεώρηση Εργασίας αδικαιολόγητα καθυστερεί να πραγματοποιήσει ελέγχους στην Τράπεζα»

Επιστολή προς​​ τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, έστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αυτή, καταγγέλλει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ανατολικού Τομέα Αθηνών,​​ αδικαιολόγητα καθυστερεί να πραγματοποιήσει ελέγχους για την τήρηση του​​ νομίμου ωραρίου εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας στο κενό την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Επίσης, σημειώνει: «Παράλληλα, και​​ παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας για εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, που «βαφτίζονται» παράτυπα ως εργαζόμενοι «άνευ ωραρίου»,​​ ώστε να εργάζονται καθ’ υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας που προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Κλάδου, εξακολουθούμε να διακρίνουμε μια αδικαιολόγητη απροθυμία στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων».

«Υπενθυμίζουμε ότι η περίπτωση καταστρατήγησης του νομίμου ωραρίου εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απασχόλησε επανειλημμένα και το ελληνικό Κοινοβούλιο, οδήγησε στην επιβολή ενός ιστορικά υψηλού προστίμου, ύψους 1,6 εκατ. € κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας του ΣΕΠΕ, δίνοντας σαφές μήνυμα όχι μόνο στον κλάδο, αλλά και στην υπόλοιπη αγορά εργασίας» τονίζεται στην ίδια επιστολή.

Ολόκληρη η επιστολή

«Αθήνα, 28/07/2022​​ 

ΠΡΟΣ:          ​​ κο. ​​ Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΟΙΝ:          ​​ Στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων

​​ Ν.Δ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΠΣ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ​​

ΚΚΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΜΕΡΑ25​​

Θέμα: ​​ 

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ανατολικού Τομέα Αθηνών δεν διενεργεί ελέγχους στην Τράπεζα Πειραιώς, για την τήρηση του νομίμου ωραρίου, αφήνοντας στο κενό την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Εν τω μεταξύ ο αυθαίρετος χαρακτηρισμός μεγάλου αριθμού εργαζομένων ως άνευ ωραρίου συντελεί στην​​ de​​ facto​​ καταστρατήγηση της νομιμότητας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

είμαστε δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε ενώπιόν σας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών, που κωφεύει για διάστημα ενός (1) μηνός σε αλλεπάλληλα αιτήματα του Συλλόγου μας (ΣΕΥΤΠΕ) για την πραγματοποίηση ελέγχων ως προς την τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, σε εργασιακούς χώρους στην Τράπεζα Πειραιώς, πάρα τις έγγραφες από πλευράς μας υπενθυμίσεις, που έχουν γίνει προς το σκοπό αυτό (επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα).​​

Η συγκεκριμένη αδικαιολόγητη στάση ως προς την απροθυμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιτελέσουν το έργο τους, όχι μόνο εκθέτει το Υπουργείο σας, αλλά απειλεί να καταστήσει ασύδοτη την αγορά εργασίας και γεννά εύλογα ερωτήματα:

  • Υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας εντολή μη πραγματοποίησης ελέγχων, για την τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, κατά την περίοδο πιλοτικής εφαρμογής της, γεγονός το οποίο αποθρασύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία;

  • Αληθεύει ότι εκκρεμεί Εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας προς τις αρμόδιες κατά τόπους Επιθεωρήσεις, με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο που θα διεξάγονται πλέον οι σχετικοί έλεγχοι;

Παράλληλα, και​​ παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας για εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, που «βαφτίζονται» παράτυπα ως εργαζόμενοι «άνευ ωραρίου»,​​ ώστε να εργάζονται καθ’ υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας που προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Κλάδου, εξακολουθούμε να διακρίνουμε μια αδικαιολόγητη απροθυμία στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου, καταγγέλλουμε τη στρατηγική απαξίωσης των αρμοδίων Υπηρεσιών να εφαρμόσουν τη νομιμότητα ακόμη και σε κραυγαλέες περιπτώσεις, πόσο μάλλον έγγραφες καταγγελίες παραβίασης του νομίμου ωραρίου εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας εν γένει.​​

Υπενθυμίζουμε ότι η περίπτωση καταστρατήγησης του νομίμου ωραρίου εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απασχόλησε επανειλημμένα και το ελληνικό Κοινοβούλιο, οδήγησε στην επιβολή ενός ιστορικά υψηλού προστίμου, ύψους 1,6 εκατ. € κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας του ΣΕΠΕ, δίνοντας σαφές μήνυμα όχι μόνο στον κλάδο, αλλά και στην υπόλοιπη αγορά εργασίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναμένουμε εύλογα και επιζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και ​​ η εργασιακή νομιμότητα στην Τράπεζα Πειραιώς. ​​ 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με ​​ εκτίμηση,

Για το Δ.Σ του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ

            ​​ Ο Πρόεδρος                             ​​ Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ       ​​          ​​  ​​   Γοίλιας Ισίδωρος».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − thirteen =