αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚατέρρευσε η Silicon Valley Bank- «Τριγμοί» στο οικοσύστημα των startups και κάποιοι… ωφελημένοι

Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank- «Τριγμοί» στο οικοσύστημα των startups και κάποιοι… ωφελημένοι

«Βόμβα» από τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας που έκλεισαν την Παρασκευή την Silicon Valley Bank (SVB) θέτοντάς την υπό αναγκαστική διαχείριση σε μία προσπάθεια να προστατευτούν οι καταθέτες, την ίδια ώρα που η κρίση πλήττει τις παγκόσμιες αγορές και τις τραπεζικές μετοχές.

Η ρυθμιστική αρχή διόρισε την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως διαχειριστή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η FDIC με τη σειρά της δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, η οποία κατέχει πλέον τις ασφαλισμένες καταθέσεις της SVB.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, ημέρα που θα λειτουργήσουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Επίσης θα συνεχίσουν να εξοφλούνται και οι επιταγές.

Το τυπικό πρόγραμμα του FDIC καλύπτει έως 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, για κάθε κατηγορία λογαριασμού.

Το αν οι καταθέτες με υψηλότερα ποσά θα πάρουν τελικά όλα τα χρήματά τους πίσω θα καθοριστεί από το ποσό των χρημάτων που θα λάβει η ρυθμιστική αρχή από τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Παράλληλα, η FDIC δήλωσε ότι θα καταβάλει στους ανασφάλιστους καταθέτες ένα μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές.

«Τριγμοί» στο οικοσύστημα των startups

Oι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Silicon Valley Bank, ενός από τους σημαντικότερους δανειστές των startups, προκάλεσαν πανικό στο διεθνές οικοσύστημα των startups με τους τριγμούς να μεταδίδονται στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

Η SVB είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με την startup σκηνή των ΗΠΑ, ως η μοναδική εισηγμένη τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από Venture Capital  των ΗΠΑ καθώς και με το 44% των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης με υποστήριξη VC που εισήχθησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο πέρυσι.

Οι… κερδισμένοι

Και επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού ανάμεσα στις τράπεζες που επωφελήθηκαν από την κατάρρευση της, είναι η Mercury που δέχεται τώρα πάρα πολλά μηνύματα και δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο για όσους επιθυμούν να ανοίξουν λογαριασμό, η First Republic Bank, η Jiko και η Fintech startup Brex, στις οποίες επίσης μεταφέρθηκαν κεφάλαια από startups, venture capitalists και τους χρηματοδότες τους, ενώ και η Capital κατέγραψε αυτή την εβδομάδα δεκαπλάσιο όγκο καταθέσεων σε σχέση με την προηγούμενη.

Η Revolut με έδρα το Λονδίνο έχει επίσης δει εισροές, ενώ η JPMorgan, έλαβε δεκάδες εισερχόμενα τηλεφωνήματα πελατών που ζητούσαν να μετακινηθούν από την SVB.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =