αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαι τώρα τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Τα επόμενα βήματα μετά το deal

Και τώρα τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Τα επόμενα βήματα μετά το deal

Σε νέα εποχή μπαίνουν, όπως όλα δείχνουν, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά τη συμφωνία του σχήματος DFC – ONEXμε τους υφιστάμενους μετόχους για τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας.

Ύστερα από έναν περίπου χρόνο επίπονων διαπραγματεύσεων, τα εμπλεκόμενα μέρη έδωσαν χθες τα χέρια για να προχωρήσει η εξυγίανση της Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ, του δεύτερου μεγαλύτερου Ναυπηγείου της χώρας. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προτεινόμενης από την ΟΝΕΧ και την Development Financial Corporation (DFC) συμφωνίας με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας “ΝΕΩΡΙΟΝ” ΑΕ που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Όπως ανακοινώθηκε, συγκεντρώθηκε ποσοστό 53,22%

Τους τελευταίους δύο μήνες κορυφώθηκαν οι συζητήσεις, μετά από την ενεργή εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ καταλυτική ήταν η συμμετοχή της αμερικανικής κυβέρνηση στο projectμέσω του κρατικού οργανισμού χρηματοδοτήσεων DFC. Υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας για την εξυγίανση.

Η μεταβίβαση του μετοχικού ελέγχου των Ναυπηγείων (>51%) στην ONEX, ήταν βασικό προαπαιτούμενο για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εξυγίανσης, η οποία βασίζεται στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 106 ΒΔ του Πτωχευτικού Κώδικα, με είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή και γενναία διαγραφή χρεών.

Τα επόμενα βήματα

Από σήμερα η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το due diligence (νομικό και οικονομικό  έλεγχο) και τις υπόλοιπες νομικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα από την Ελευσίνα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, θα ακολουθήσει ο οικονομικός και τεχνικός έλεγχος, που έχει ζητήσει η DFC. Διαδικασία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Στη συνέχεια, μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, θα εκπονηθεί το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Μετέπειτα, αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το πρωτοδικείο.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κατατίθεται άμεσα τροπολογία για την επέκταση της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό, για τη ναυπήγηση των δύο πυραυλακάτων. Αυτό είναι και το μοναδικό έργο που γίνεται στα Ναυπηγεία, μέσω του οποίου πληρώνονται και οι περίπου 600 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας φθάνουν τα περίπου 230 εκατ. ευρώ με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης , μαζί με τις οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό, οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − seven =