αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαι τώρα τι θα γίνει με τα ΕΛΤΑ; Η «καυτή πατάτα» περνά στην επόμενη κυβέρνηση

Και τώρα τι θα γίνει με τα ΕΛΤΑ; Η «καυτή πατάτα» περνά στην επόμενη κυβέρνηση

Την αιμορραγία στα ΕΛΤΑ, που μεταφράζεται σε συνολικό ταμειακό έλλειμμα ύψους 118,5 εκατ. ευρώ για το 2019, θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση. Στην αγορά παρομοιάζουν την εξυγίανση των ΕΛΤΑ με τον ηράκλειο άθλο της Κόπρου του Αυγεία: θα πρέπει τα μεγέθη να “καθαρίσουν” άμεσα, με το μικρότερο πολιτικό κόστος, ώστε η ΔΕΚΟ να πάψει να παράγει ζημίες.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Η PriceWaterhouseCoopers έχει προετοιμάσει, εδώ και μήνες, το σχέδιο εξυγίανσης του οργανισμού, το οποίο όμως δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών για λόγους πολιτικού κόστους. Κύριοι άξονές του είναι η εθελουσία έξοδος, το κλείσιμο καταστημάτων και η καταβολή των οφειλόμενων ποσών από την αποζημίωση για την καθολική υπηρεσία, ύψους 154 εκατ. ευρώ, για το διάστημα 2013-2018.

Κοινός παρονομαστής, όμως, είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, με τα απαιτούμενα βήματα να περιλαμβάνουν:

– Την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων από την DG Comp.

– Τη λήψη δανείου έναντι υποχρέωσης του Δημοσίου για τα 154 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας της περιόδου 2013-2018.

– Τις τμηματικές καταβολές των υπολοίπων ποσών από καθολική υπηρεσία και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από το ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για διαδικασίες που θα χρειαστούν χρόνο, τουλάχιστον το σκέλος των απαιτούμενων  εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η… αρχή της εξυγίανσης της εταιρείας αναμένεται να γίνει με την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του οργανισμού και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, δεδομένου ότι σήμερα η βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ στηρίζεται στην ανακύκλωση μιας -συνεχώς εξαντλούμενης- ρευστότητας. Ρευστότητα που προέρχεται, σε μεγάλο βαθμό, από την καταβολή έναντι των οφειλών από την καθολική υποχρέωση.

Τα κρίσιμα μεγέθη

Σύμφωνα με την έκθεση αναδιάρθρωσης της PriceWaterhouseCoopers, το ταμειακό έλλειμμα διαμορφώνεται σε 86 εκατ. ευρώ για το 2019, ενώ στα αρνητικά ταμειακά διαθέσιμα για καθημερινές ανάγκες (working capital) προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 32,5 εκατ. ευρώ. Από  αυτές οι μεγαλύτερες είναι προς ασφαλιστικά ταμεία (21 εκατ.) και ΟΤΑ-ΕΡΤ (5,9 εκατ.), με αποτέλεσμα το συνολικό ταμειακό έλλειμμα (86+32,5) να ανέρχεται για φέτος σε 118,5 εκατ. ευρώ.

Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των ΕΛΤΑ ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ ή σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, ανά μήνα, με την αποχώρηση εργαζομένων να αποτελεί έναν από τους πυλώνες του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας.

Προβλέπεται, δηλαδή, ότι 968, 695 και 373 εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν, μέσω εθελουσίας και συνταξιοδοτικών κινήτρων, τα έτη 2019, 2020 και 2021, αντίστοιχα, με το κόστος της εθελουσίας εξόδου να υπολογίζεται σε περίπου 192 εκατ. ευρώ.

Με στόχο τα ΕΛΤΑ να γίνουν κερδοφόρα από το 2020, αναμένεται να κλείσει σημαντικός αριθμός καταστημάτων, καθώς από τα 652 καταστήματα μόλις τα 274 συνεισφέρουν το 80% του εσόδου λιανικής, ενώ 378 καταστήματα αντιστοιχούν σε μόλις 20% του εσόδου λιανικής. Και από αυτά 103 έχουν έναν μόνο τακτικό υπάλληλο, 96 εμφανίζουν ετήσια έσοδα λιγότερα από 60 χιλ. ευρώ και 16 είναι σε απόσταση μικρότερη των 2,5 χλμ. από κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ. Σε περίπου, δηλαδή 215 (103+96+16) θα πρέπει να μπει λουκέτο.

Πώς θα απομακρυνθούν 2.000 άτομα

Βάσει του πλάνου αναδιάρθρωσης, το κόστος αποδέσµευσης περίπου 2.000 ατόµων, µε κίνητρα για συνταξιοδοτήσεις και υλοποίηση εθελουσίας, εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι 200 άτομα θα αποχωρήσουν µε θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του πρώτου εξαμήνου 2019 και με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων ύψους 8-9 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 1.800 άτοµα, που αντιστοιχούν σε εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω, θα αποχωρήσουν με εθελουσία της οποίας το κόστος υπολογίζεται σε 192 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται ακόμη η άμεση καταβολή 30.000 ευρώ ανά εργαζόμενο (ισοδύναμη αποζημίωσης απόλυσης) και η σταδιακή (μηνιαία / ετήσια) καταβολή ποσού που ισοδυναμεί µε το 65% του μηνιαίου καθαρού μισθού, και του απαιτούμενου ποσού για αυτασφάλιση (ισοδύναµη µε ΕΛΤΑ, προς αποφυγή µειωµένης σύνταξης). Όπως και η καταβολή των παραπάνω ποσών για όλους τους µήνες µέχρι την ημερομηνία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =