αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚαι τι κάνεις όταν το νέο project σου «δεν τραβάει»; | Του Γιάννη Μπελεγρινη

Και τι κάνεις όταν το νέο project σου «δεν τραβάει»; | Του Γιάννη Μπελεγρινη

Όταν ξεκινάς ένα νέο επιχειρηματικό project, υπάρχει μια δύσκολη καμπή που πιθανόν θα χρειαστεί να ξεπεράσεις. Οκ, υπάρχουν πολλές δύσκολες καμπές, αλλά αυτή είναι μια που θα βρεις μπροστά σου από το ξεκίνημα. Μπορεί να θεωρείς ότι έχεις την «σούπερ ιδέα» και το «σούπερ πλάνο», ωστόσο μόλις βγάλεις ένα project στην αγορά μπορεί να έρθει… η ανώμαλη προσγείωση. Και να διαπιστώσεις ότι το δημιούργημα σου «δεν τραβάει».

Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί νέοι επιχειρηματίες, bloggers και startuppers τα παρατούν πολύ σύντομα, μέσα στον πρώτο μήνα ή μέσα στο πρώτο 3μηνο. Και δεν έχει να κάνει τόσο με το οικονομικό κομμάτι. Πόσο στραβά μπορούν να πάνε τα πράγματα μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Έχει να κάνει, κυρίως, με το ψυχολογικό κομμάτι. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να βλέπεις ότι η ιδέα που είχες, δεν έχει την ανταπόκριση που περίμενες. Και αν σε πάρει από κάτω, θα εγκαταλείψεις τον «μαραθώνιο» πολύ γρήγορα.

Σε μια τέτοια στιγμή βρέθηκε και το It’s Possible όταν ξεκίναγε το 2016. Μπορεί τον Σεπτέμβριο που μόλις μας πέρασε το site να συγκέντρωσε 131.623 μοναδικούς αναγνώστες και 254.557 προβολές σελίδας (αναλυτικά στατιστικά εδώ), ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Θυμάμαι τις πρώτες ημέρες όταν το site είχε βγει στον ιντερνετικό αέρα και παρακολουθούσα live στα Google Analytics πόσοι χρήστες διάβαζαν τα άρθρα. Οι αριθμοί πήγαιναν κάπως έτσι: 0,2,0,1,0,0,3,0,0,0. Και όταν το «κοντέρ» έδειχνε μηδέν, ήταν όντως μια δύσκολη στιγμή.

Γιατί μπορεί εσύ να έριχνες πολλή δουλειά, όμως την ίδια στιγμή έβλεπες ότι δεν υπήρχε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, με βάση τους αριθμούς.

Και τι μπορείς να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διαχειριστείς ψυχολογικά την δύσκολη κατάσταση που βλέπεις μπροστά σου; Μαγική συνταγή δεν υπάρχει, και ο κάθε άνθρωπος το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Μπορώ να σας πω όμως τι έκανα εγώ τότε: Τα έκλεινα όλα και… πήγαινα για καφέ έξω. Ναι, σοβαρά.

Κάποιες φορές, νομίζω πρέπει να «κατεβάζεις ρολά». Αν μια ημέρα δεν πάει καλά, δεν έχει νόημα να συνεχίσεις να δίνεις όλη την ενέργεια σου εκεί, χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την κατάσταση. Αυτό από την μια θα σε εξαντλήσει σωματικά, ενώ από την άλλη θα ρίχνει όλο και περισσότερο την ψυχολογία σου. Είναι καλύτερο να πατήσεις το «pause», να αλλάξεις παραστάσεις, να καθαρίσεις το μυαλό σου, και να επανέλθεις την επόμενη ημέρα ακόμα πιο δυναμικά. Και σίγουρα πιο φρέσκος.

Το ξεκίνημα είναι πάντα δύσκολο. Τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, το It’s Possible είχε συγκεντρώσει μόλις 16 χιλ. μοναδικούς αναγνώστες. Τώρα οι αριθμοί είναι εντελώς διαφορετικοί. Αλλά αυτό χτίστηκε βήμα- βήμα. Και ήταν σημαντικέ εκείνες οι «παύσεις για καφέ έξω» κατά την διάρκεια της δύσκολης διαδρομής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 16 =