αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚαι αν ξύπναγες αύριο το πρωί και δεν υπήρχαν social media; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Και αν ξύπναγες αύριο το πρωί και δεν υπήρχαν social media; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Έγινε για ακόμα μια φορά, σήμερα το πρωί. Είχαμε «ίντερνετικό κενό» σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το Instagram «έπεσε» και αμέσως τα νέα κυκλοφόρησαν σε όλο τον πλανήτη. Τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης έβγαλαν «breaking news». Από την Daily Mail μέχρι το Business Insider. Το επίσης αστείο μέσα στον όλο χαμό: Εκατομμύρια χρήστες έσπευσαν να εκφράσουν την απόγνωση τους… μέσα από άλλα social media. Στο Twitter και στο Facebook. Δηλαδή, ότι και να γίνει, η όποια αντίδραση θα εκφραστεί μέσα από τα social media.

Αλήθεια, θυμάσαι πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα social media; Πως μπήκαν στην ζωή σου. ΟΚ, αν είσαι κάπου στα 18, μάλλον δεν θυμάσαι και πολλά από την προ- social media εποχή (πως περνάνε τα χρόνια ε; Οι σημερινοί 18αριδες είναι σαν να ζούσαν πάντα… Online). Μιλάω για τους λίγο μεγαλύτερους τώρα. Δεν θα πω για το Instagram, γιατί εξακολουθώ να μην έχω προφίλ εκεί ακόμα και σήμερα (να και η έκπληξη). Θα πω όμως για το Facebook, στο οποίο θυμάμαι ότι είχα φτιάξει προσωπικό προφίλ κάπου στο 2007. Στην αρχή δεν το χρησιμοποιούσα πολύ. Άλλωστε δεν είχε και πολλά να κάνεις. Λίγοι Έλληνες χρήστες σε σύγκριση με σήμερα, λίγα sites είχαν παρουσία εκεί, ενώ απουσίαζαν λειτουργίες όπως το live streaming, τα παιχνίδια, το marketplace και πολλά άλλα. Γενικά, το τοπίο ήταν πολύ πιο «αδιάφορο» συγκριτικά με το τώρα.

Νομίζω η «εξάρτηση» έγινε σταδιακά. Όσο πέρναγε ο καιρός όλο και περισσότεροι φίλοι έφτιαχναν προφίλ, εμφανίζονταν Facebook Pages και sites που ήθελα να «ακολουθώ» και κάπως έτσι το Facebook έγινε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Πλέον μιλάω περισσότερο στο Facebook παρά στο τηλέφωνο με φίλους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων μαθαίνω για «breaking news» κάνοντας ένα τυχαίο scroll στον κεντρικό τοίχο, ενώ μέσα από το FB έχουν προκύψει και αρκετές επαγγελματικές επαφές ή συνεργασίες. Όλα είναι εκεί, ένα κλικ μακριά.

Μιας και λέμε όμως ότι όλα είναι εκεί (οκ, σχεδόν όλα), προκύπτει ένα… φιλοσοφικό ερώτημα: Τι θα γινόταν αν ξύπναγες αύριο το πρωί και δεν υπήρχαν social media; Αρμαγεδδών. Και σε σοβαρό επίπεδο, και σε λιγότερο σοβαρό. Καταρχήν πολλά Media και εταιρίες θα είχαν σοβαρό πρόβλημα. Αφού ένα μεγάλο μέρος των λειτουργιών τους είναι συνδεδεμένο άμεσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα είχαν οι Instagrammers και οι ιντερνετικοί Influencers γενικότερα. Αφού μέσα σε μια στιγμή… απλά δεν θα υπήρχαν. Θα γίνονταν ιντερνετικά αόρατοι.

Αυτό είναι ίσως κάτι που πρέπει να το έχει πάντα στο μυαλό του ένας Instagrammer. Ακόμα κι αν έχει 500.000 followers, πρέπει να θυμάται ότι αν αύριο το πρωί το Instagram «κατεβάσει ρολά», η όποια επιρροή του θα πάει στο μηδέν. Τόσο απλά.

Μετά από όλα αυτά προκύπτει και ένα δεύτερο ερώτημα: Θα θέλαμε να πάψουν να υπάρχουν τα social media; Για εμένα η απάντηση είναι όχι. Τα θέλουμε εδώ, με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Αν αύριο το πρωί δεν υπήρχαν ξαφνικά τα social media, νομίζω θα πονοκεφάλιαζαν αρκετοί, ο καθένας για τον λόγο του. Θα σοκάρονταν οι εταιρίες και τα ΜΜΕ που θα έχαναν το social κοινό τους. Θα απογοητεύονταν αυτοί που ανεβάζουν φωτογραφίες από τα ταξίδια ή τα φαγητά τους. Θα ένιωθαν αμηχανία εκείνοι που απλά θέλουν να κάνουν posts «για να πουν τη γνώμη τους». Θα στεναχωριούνταν εκείνοι που μέσα από το Facebook βρίσκουν παλιούς συμμαθητές και γνωστούς. Θα ένιωθαν περίεργα ακόμα και εκείνοι που λένε… ότι δεν θέλουν τα social media, αλλά είναι πάντα εδώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 9 =