αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚαθηγητής του Harvard λέει ότι αν κερδίσεις 20 εκατ. στο Λόττο δεν θα σε κάνουν ευτυχισμένο- Εδώ είναι τα 4 πράγματα που θα σε κάνουν

Καθηγητής του Harvard λέει ότι αν κερδίσεις 20 εκατ. στο Λόττο δεν θα σε κάνουν ευτυχισμένο- Εδώ είναι τα 4 πράγματα που θα σε κάνουν

Τελικά, τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία; Ενώ υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, από την άλλη μεριά υπάρχουν και αρκετοί που διαφωνούν. Ένας από αυτούς είναι ο Sanjiv Chopra, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπως σημειώνει το CNBC.

«Το να κερδίσεις 20 εκατ. δολάρια στη Λοτταρία δεν θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από ένα χρόνο, οι νικητές των Λοτταριών επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση. Μερικοί είναι ακόμα λιγότερο ευτυχισμένοι», έχει πει ο καθηγητής σε TEDx ομιλία του.

Και συμπληρώνει: «Μερικοί μάλλον ξόδεψαν τα χρήματά τους σε ένα μεγάλο σπίτι ή ένα φανταχτερό αυτοκίνητο. Ίσως τα ξόδεψαν όλα για τζόγο». Και τότε τι σε κάνει ευτυχισμένο στη ζωή; Σύμφωνα με τον Sanjiv Chopra, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που έχουν επιστημονικά συνδεθεί με την ευτυχία.

1 | Φίλοι και οικογένεια

Η ανάπτυξη ενός στενού δεσμού με άτομα που εμπιστευόμαστε και εκτιμάμε, είναι απαραίτητο για τη συνολική ευημερία μας. «Επιλέξτε τους φίλους σας με σύνεση και γιορτάστε όλα τα μικρά και θετικά πράγματα μαζί τους», λέει ο Chopra. Πολλοί άλλοι έχουν τονίσει τη σημασία της ύπαρξης βαθιών και ουσιαστικών σχέσεων. «Ο κόσμος πάσχει από επιδημία μοναξιάς», έγραψε ο γιατρός, Vivek Murthy, σε άρθρο του Harvard Business Review του 2017. «Εάν δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε ισχυρούς, αυθεντικούς κοινωνικούς δεσμούς, θα συνεχίσουμε να είμαστε μόνοι – στο χώρο εργασίας και στην κοινωνία», είχε εξηγήσει.

2 | Συγχώρεση

«Η ικανότητα συγχώρεσης σας απαλλάσσει από τα βάρη του μίσους και άλλων ανθυγιεινών συναισθημάτων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το πηλίκο της ευτυχίας σας», λέει ο Chopra. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας ήρωας που πραγματικά κατέκτησε την τέχνη της συγχώρεσης και το 1990 όταν απελευθερώθηκε μετά από τα 27 χρόνια φυλάκισης, ρωτήθηκε αν είχε δυσαρέσκεια για τους απαγωγείς του και απάντησε: «Δεν έχω πικρία, δεν έχω καμία μνησικακία. Η μνησικακία είναι σαν να πίνεις δηλητήριο και μετά να ελπίζεις ότι θα σκοτώσει τους εχθρούς σου».

3 | Να δίνεις στους άλλους

Η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και η δωρεά χρημάτων για να βοηθήσετε άλλους, είναι ένας από τους πιο ουσιαστικούς τρόπους για να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσε ότι η προσφορά, παρά η λήψη, οδηγεί σε μακροπρόθεσμη ευτυχία.

4 | Ευγνωμοσύνη

Σκέψου όλα αυτά που ήδη έχεις στη ζωή σου. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να εξασκηθεί ακόμα και με το να λέτε «είμαι ευγνώμων» τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το American Psychological Association διαπίστωσε ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γευτούν θετικές εμπειρίες, να αντιμετωπίσουν τις αγχωτικές συνθήκες και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους. «Το να αφιερώνεις χρόνο για να σκεφτείς για τι είσαι ευγνώμων σε κάνει να έχεις μεγαλύτερη επίγνωση των θετικών στη ζωή σου», λέει ο Chopra. Έτσι εστιάζεις στα θετικά που σου συμβαίνουν και όχι στα αρνητικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + twenty =