αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚάντο μόνος σου: Συρρίκνωση 39% στις χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups το 2023

Κάντο μόνος σου: Συρρίκνωση 39% στις χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups το 2023

Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες αναμένεται να μειωθούν κατά 39% αυτό το έτος, σύμφωνα με δεδομένα από την επενδυτική εταιρεία Risko, καθώς ο «πόνος» στον παγκόσμιο τομέα της τεχνολογίας συνεχίζεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Risko, η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες από venture capitals αναμένεται να μειωθεί από 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των Αμερικανών επενδυτών, οι οποίοι μέχρι πρότινος αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα ώθησης της χρηματοδοτικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης είναι απότοκο μιας δύσκολης χρονιάς για τον κλάδο της τεχνολογίας το προηγούμενο έτος – οι επενδύσεις για τεχνολογικές εταιρείες στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 22%, σε 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από 106 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την Atomico. Σημειώνεται πως η εν λόγω έκθεση είναι ένα συνοπτικό review από το fund με έδρα το Λονδίνο, το οποίο έχει υποστηρίξει εταιρείες όπως η Stripe, η Klarna και η Graphcore.

Η Atomico ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένα ενδείξεις “ανθεκτικότητας” στην τεχνολογική βιομηχανία της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η συνολική αξία των δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών ανέκτησε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια που είχε επιτύχει το 2021.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο έχουν δει τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται λιγότερο σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις σε πιο προηγμένο στάδιο, σύμφωνα με την Atomico.

Σε κάθε περίπτωση, οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν υποστεί μεγάλη πίεση το τελευταίο εξάμηνο, και για αυτό πλέον επικεντρώνονται στην κερδοφορία προκειμένου να αναθεωρήσουν οι επενδυτές τη θέση τους στον κλάδο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + 14 =