αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Κάνουν τους άλλους στον χώρο να νιώθουν πιο έξυπνοι»: 8 χαρακτηριστικά των σπουδών leaders

«Κάνουν τους άλλους στον χώρο να νιώθουν πιο έξυπνοι»: 8 χαρακτηριστικά των σπουδών leaders

Το να αναλάβεις ένα ηγετικό ρόλο στη δουλειά, σε μια ομάδα, μια οργάνωση ή ακόμη και πιο ψηλά είναι κάτι που μπορεί να σου συμβεί έστω και μία φορά στη ζωή σου. Αυτό όμως δεν θα σε κάνει αυτόματα και ηγέτη. Οι αληθινοί ηγέτες έχουν χάρισμα, λόγο και πειθώ που κάνουν τους άλλους να θέλουν να τους ακολουθήσουν. Αν είσαι γενικά ένα άτομο πιο ήπιων τόνων, μην ανησυχείς. Το χάρισμα είναι ένα επίκτητο γνώρισμα που μπορείς να αναπτύξεις με τον καιρό.

Παρακάτω θα διαβάσεις μερικές συμβουλές που μπορούν να σε κάνουν πιο χαρισματικό όταν έχεις να ηγηθείς γκρουπ ανθρώπων. Όπως τις παραθέτει το Askmen.com.

Δεν χρειάζεται να είσαι το πιο ελκυστικό άτομο σε έναν χώρο

Σίγουρα οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι η ωραία εμφάνιση έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει κάποιος μπροστά. Ο Winston Churchill δεν ήταν σίγουρα sex symbol αλλά εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς ηγέτες στην ιστορία.

Να κάνεις τους άλλους να νιώθουν ότι είναι οι πιο έξυπνοι και εντυπωσιακοί μέσα στον χώρο

Για να το καταφέρεις αυτό, κάνε τα εξής τρία πράγματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων:

> Χαμήλωσε τον τόνο της φωνής σου στο τέλος των προτάσεων.

> Ελάττωσε το πόσο γρήγορα και συχνά κάνεις νεύματα.

> Κάνε παύση δύο δευτερολέπτων προτού μιλήσεις.

Η παρουσία σου να είναι πάντα αισθητή

Σύμφωνα με μια μελέτη του καθηγητή του Harvard Daniel Gilbert εκτιμάται ότι το μυαλό σε ποσοστό 46,9% απλά αναρωτιέται διάφορα πράγματα. «Το να είσαι παρών σημαίνει να έχεις ανά πάσα στιγμή επίγνωση του τι συμβαίνει αλλά και να παρατηρείς γύρω σου απ’ το να βυθίζεσαι στις σκέψεις σου. Αν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης το μυαλό σου ταξιδεύει αλλού τα μάτια σου και οι εκφράσεις του προσώπου σου θα σε προδώσουν στον συνομιλητή σου.

Σκέψου κάτι ευχάριστο για να δείχνεις ειλικρινής

Ο εγκέφαλος σου δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, οπότε όταν φαντάζεσαι κάτι ευχάριστο γίνεσαι πιο ανοιχτός και δείχνεις πιο ειλικρινής σε πραγματικές καταστάσεις. Ένας άνθρωπος χρειάζεται μόλις 17 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να διαβάσει μια έκφραση του προσώπου σου. Αν υπάρχει μια ασυμφωνία στην κύρια διάθεση που εκφράζεις και σε στιγμιαίες εκφράσεις σου, αυτός που είναι απέναντι σου θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Για να το πούμε πιο απλά: υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα σε ένα τυπικό χαμόγελο για λόγους ευγένειας και ένα πραγματικό χαμόγελο. Οπότε σκέψου κάτι που σε ευχαριστεί και το χαμόγελο σου θα είναι αληθινό.

Βεβαιώσου ότι κάνεις σωστή χειραψία

Η σωστή χειραψία θα πετύχει πολλά περισσότερα από ένα ακριβό κοστούμι. Μπορείς να φανταστείς κάποιον ισχυρό με μια αδύναμη και χλιαρή χειραψία;

Αυτά που πρέπει να αποφεύγεις είναι να σου απλώνουν το χέρι και εσύ μετά βίας να κινείς το δικό σου, να μην σφίγγεις πολύ δυνατά, να μην παίρνει το χέρι σου κλίση προς τα κάτω γιατί κάτι τέτοιο συμβολίζει ότι ο άλλος έχει το πάνω χέρι αλλά και τη συνήθη χειραψία των πολιτικών, που καλύπτουν δηλαδή και με τα δύο χέρια αυτό του συνομιλητή τους.

Επίλεξε προσεκτικά τη θέση σου

Η θέση που θα επιλέξεις είναι μια απόφαση που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της συνολικής διαπραγμάτευσης. Όταν οι άνθρωποι κάθονται αντικριστά, έχοντας ανάμεσά τους ένα τραπέζι, τείνουν να μιλούν με πιο κοφτές προτάσεις και ενίοτε οδηγούνται σε διαφωνία. Αν θες να αποφύγεις μια πιθανή άβολη κατάσταση προτίμησε να καθίσεις δίπλα στο πρόσωπο με το οποίο συνομιλείς ή σε γωνία 90 μοιρών απ’ αυτό. Επίσης απόφυγε να βάλεις τον συνομιλητή σου να καθίσει με την πλάτη του σε ανοιχτό χώρο, ειδικά αν πίσω του περνάει συνεχώς κόσμος.

Γίνε καλός ακροατής

Ο John F. Kennedy ήταν γνωστός ως εξαιρετικός ακροατής, που έκανε τους άλλους να νιώθουν ότι είναι 100% μαζί τους. Όταν οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να δείξουμε ότι ακούμε κάποιον πραγματικά, τυπικά περιμένουμε να ολοκληρώσει προτού ξεκινήσουμε να μιλάμε. Αυτή όμως δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος. Αντ’ αυτού καλύτερα να κάνεις ερωτήσεις. Αν δεν ενδιαφέρεσαι αληθινά θα φανεί άλλωστε στο πρόσωπό σου ότι κατά βάθος περιμένεις να έρθει η σειρά σου να μιλήσεις.

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους είναι στη φύση μας, αλλά όταν κριτικάρεις τον εαυτό σου μπροστά σε άλλους η απάντηση που μπορείς να λάβεις μπορεί να σε επηρεάσει άσχημα στον τρόπο που λειτουργείς αλλά και τον τρόπο που σε βλέπουν οι άλλοι.

Συνδύασε τη δύναμή σου με θέρμη για να δημιουργήσεις ένα πλήρες χαρισματικό πακέτο. Το να δείξεις πως είσαι δυνατός δεν σημαίνει πως πρέπει να έχεις και φυσική δύναμη. Αρκεί να έχεις ισχυρή προσωπικότητα και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η οξυδέρκεια (π.χ. Bill Gates) ή η ευγένεια.

Όσο αυξάνεται η δύναμη σου τόσο αυξάνεται και το χάρισμα σου, αλλά είναι καλύτερα να το συνδυάσεις με ένα πιο προσιτό ύφος ώστε να μην δείχνεις ψυχρός ή απολυταρχικός.

Μην αφήνεις τις αμφιβολίες να επηρεάσουν την persona σου

Το 1978 καθηγητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια σε μια έρευνα τους υποστήριξαν ότι το λεγόμενο σύνδρομο του απατεώνα επηρεάζει σε κάποια φάση το 70% του πληθυσμού. Αν εσύ δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου θα δείχνεις αναξιόπιστος και ανασφαλής στους άλλους.

Προετοιμάσου πριν από κάθε σπουδαία εκδήλωση

Είναι σημαντικό να περνάς μια περίοδο προετοιμασίας ώστε να φτάσεις σταδιακά στο επίπεδο που θες. Σκέψου το πιο απλό: ότι δεν θα μπορούσες να τρέξεις σε ένα μαραθώνιο χωρίς προθέρμανση. Αντίστοιχα πριν από κάθε ομιλία καλό είναι να κάνεις μια προθέρμανση. Θα σε βοηθούσε πολύ να κάνεις πιο πριν κάτι που σε ευχαριστεί και σου ανεβάζει τη διάθεση, όπως το να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική ή ακόμη και να πας για τρέξιμο.

Πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν διάφορα χαρίσματα

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορα στυλ, ανάλογα με την προσωπικότητά σου αλλά και την κατάσταση την οποία βρίσκεσαι. Ό,τι και αν κάνεις πάντως μην το πιέζεις για να μην καταλήξεις να δείχνεις ότι δεν είσαι αυθεντικός.

Επίκεντρο: Αυτό το στυλ βασίζεται στην αντίληψη της παρουσίας. Υιοθέτησέ το όταν θες οι άνθρωποι γύρω σου να νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί στο χώρο μαζί σου.

Οραματικός: Είναι το στυλ που κάνει τους άλλους ανθρώπους να αντλούν έμπνευση.

Ευγένεια: Αυτό το είδος χαρίσματος εκφράζεται κυρίως με τη γλώσσα του σώματος και βασίζεται κυρίως στη ζεστασιά του χαρακτήρα.

Κύρος: Είναι το πιο ισχυρό είδος χαρίσματος και όσοι το διαθέτουν δεν είναι πάντα αρεστοί. Φαίνεται μέσα από τη γλώσσα του σώματος, την εμφάνιση, τον τίτλο και τις αντιδράσεις των άλλων.

Βελτίωσε τις ικανότητες σου στο να αφηγείσαι μια ιστορία

Ο χαρισματικοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν μια ολόκληρη αίθουσα να κρέμεται από τα χείλη τους για τις φοβερές ιστορίες που διηγούνται. Για να το καταφέρεις αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεις εκφράσεις του στυλ «μακάρι» και άλλα τέτοια. Πρέπει να είσαι πειστικός και να χρησιμοποιείς φράσεις όπως «είμαι σίγουρος» αντί για «νομίζω, ελπίζω και νιώθω». Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός είναι επίσης δύο χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να σπάσεις τον πάγο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =