αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Κάνει ότι τα ξέρει όλα»: 4+1 τοξικές συμπεριφορές που θα δεις σε έναν ανασφαλή business leader

«Κάνει ότι τα ξέρει όλα»: 4+1 τοξικές συμπεριφορές που θα δεις σε έναν ανασφαλή business leader

Όλοι μας έχουμε πέσει σε κάποιον κακό εργοδότη, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας διαδρομής. Η αλήθεια είναι ότι η κακή συμπεριφορά στην διαχείριση μιας εταιρίας και των ανθρώπων της, είναι πάρα πολύ συνηθισμένη και συνήθως πηγάζει από έναν παράγοντα: την ανασφάλεια. Όλοι οι ηγέτες έχουν ανασφάλειες, είτε το αναγνωρίζουν είτε όχι. Η διαφορά είναι ότι κάποιοι καταφέρνουν να τις διαχειριστούν σωστά, χωρίς να προκαλούν γενικότερο πρόβλημα. Κάποιοι άλλοι όχι.

Το αμερικανικό Success.com έφτιαξε μια λίστα με 5 τοξικές συμπεριφορές που θα δεις σε έναν ανασφαλή business leader. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, η κατάσταση… είναι μη αναστρέψιμη. Οπότε αν δεις αυτά τα σημάδια, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσεις να ψάχνεις για άλλη επαγγελματική στέγη.

1# Bullying. Γίνεται και αυτό μέσα στις εταιρίες. Με σκληρές λέξεις και φωνές προς τους εργαζομένους. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές αυτό το bullying γίνεται σε δημόσια θέα, μπροστά σε άλλους εργαζομένους και στελέχη της ίδιας εταιρίας. Η δικαιολογία για μια τέτοια συμπεριφορά, είναι συνήθως κάτι του στιλ: «για να γίνει σωστά η δουλειά».

2# Κάνουν ότι τα ξέρουν όλα. Αυτός ο τύπος εργοδότη ή προϊσταμένου, θέλει να κάνει ότι τα γνωρίζει όλα. Και θέλει όλοι να καταλάβουν… ότι τα γνωρίζει όλα. Λέει την άποψη του για τα πάντα, δίνει διαταγές ακόμα και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες και δεν αφήνει καμία ελευθερία στους εργαζομένους του.

3# Δεν απαντά στα ερωτήματα σου. Μπορεί ο leader να μην απαντά σε κάτι που τον ρωτάς ή να μην δίνει άμεσα λύση σε μια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς δεν έχει απαντήσεις και λύσεις για να δώσει. Αλλά είναι τόσο ανασφαλής που δεν θέλει να αποκαλύψει την απειρία του.

4# Micromanaging. Το αναφέραμε και στο point No2. Είναι ένα πρόβλημα που βλέπουμε μέσα και σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις. Πολλοί είναι οι εργοδότες που προσπαθούν να τα ελέγχουν όλα, μη αφήνοντας καμία ελευθερία στους εργαζομένους τους. Και κάπως έτσι «σκοτώνουν» και τη δημιουργικότητα.

5# Αναβλητικότητα. Σε συνδυασμό με «συντηρητικές» αποφάσεις. Τέτοιοι leaders αποφεύγουν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις, δεν βάζουν μεγάλους στόχους, και γενικά προσπαθούν να κινούνται σε όσο πιο ασφαλή δρόμο (με τα δικά τους δεδομένα) γίνεται. Άλλα αν δεν πάρεις μεγάλες αποφάσεις και δεν κάνεις ρισκαδόρικες επιλογές, είναι δύσκολο να οδηγήσεις μια επιχείρηση στην κορυφή, ειδικά στην εποχή μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − two =