αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙχνη κερδοσκοπίας από τις ΑΠΕ- Πώς απέφευγαν το πλαφόν

Ιχνη κερδοσκοπίας από τις ΑΠΕ- Πώς απέφευγαν το πλαφόν

Οικονομικό όφελος που υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ αποκόμισαν μονάδες ΑΠΕ από «ζαβολιές» που έκαναν, προκειμένου να αποφύγουν το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, όπως μεταδίδει το Euroday.gr.

Τώρα έρχεται η ΡΑΕ και ζητά από τον ΑΔΜΗΕ να εισηγηθεί την αύξηση των πέναλτι στις ΑΠΕ για τις αποκλίσεις της παραγωγής τους, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της Αγοράς Εξισορρόπησης. Παράλληλα, εδώ και πάνω από μία εβδομάδα ισχύει πλαφόν και στην Ενδοημερήσια Αγορά, εκτός από την Αγορά Επόμενης Ημέρας, ως αντικίνητρο, για να μπει φρένο στην παράτυπη συμπεριφορά των ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη εφαρμογής του πλαφόν στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, από τις 8 Ιουλίου, ο Ρυθμιστής παρατήρησε ότι μονάδες ΑΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά δηλώνουν σε αυτήν πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που παράγουν.

Οι αποκλίσεις, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ, στο διάστημα των τριών μηνών κυμαίνονται από 84%-86%. Γιατί το έκαναν; Διότι στην DAM ισχύει για τις ΑΠΕ πλαφόν 85 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με αυτή την τιμή αμείβονται και όχι με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (TEA), που είναι πολύ υψηλότερη.

Έδιναν εντολές, λοιπόν, στην DAM για πολύ μικρότερες ποσότητες από την πραγματική παραγωγή τους και τις υπόλοιπες τις πουλούσαν στην Ενδοημερήσια Αγορά, όπου δεν ίσχυε πλαφόν αλλά η εκάστοτε ΤΕΑ.

Είχαν ένα ακόμη κίνητρο να το κάνουν ανενόχλητα. Επειδή οι ΑΠΕ δεν έχουν ακόμη πλήρεις ευθύνες εξισορρόπησης, το κόστος των αποκλίσεων της παραγωγής τους, που πλήρωναν μετά την εκκαθάριση στην Αγορά Εξισορρόπησης (τη διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ), ήταν χαμηλό.

Να σημειωθεί ότι το κόστος εξισορρόπησης καλύπτουν οι ΑΠΕ, οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί. Υπηρεσίες εξισορρόπησης παρέχουν αυτή τη στιγμή μόνον οι μονάδες φυσικού αερίου, καθώς αυτές έχουν τη δυνατότητα να «ανάβουν και να σβήνουν» αυτόματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + twelve =