αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΙσπανία: Πρόστιμο 79 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα delivery, Glovo, επειδή δεν προσέλαβε τους διανομείς της αλλά τους χρησιμοποιούσε ως freelancers

Ισπανία: Πρόστιμο 79 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα delivery, Glovo, επειδή δεν προσέλαβε τους διανομείς της αλλά τους χρησιμοποιούσε ως freelancers

Η ισπανική εταιρεία διανομής φαγητού Glovo, θυγατρική της γνωστής γερμανικής πλατφόρμας Delivery Hero, καλείται από τις αρχές να πληρώσει πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η ποινή, γράφει το Politico, βασίζεται σε νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και επιβάλλει στις εταιρείες delivery να προσλαμβάνουν τους διανομείς, ως θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμά τους, και να μην τους απασχολούν ως εξωτερικούς συνεργάτες (freelancers).

Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει η εταιρεία αγγίζει τα 79 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το πρόστιμο και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η Glovo, μεταδίδει το Reuters, αρνούνταν να προσλάβει περισσότερους από 10.600 δικυκλιστές διανομείς σε Βαρκελώνη και Βαλένθια, από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος. Και συνέχιζε να τους χρησιμοποιεί ως freelancers.

Η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, κατηγόρησε την εταιρεία για παραβίαση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Κατηγόρησε επίσης την εταιρεία ότι παρεμπόδισε την έρευνα.

Η Glovo είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής.

Τον Μάιο του 2021, η Ισπανία ψήφισε έναν από τους πρώτους νόμους της Ευρώπης σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στην λεγόμενη gig-economy. Σύμφωνα με αυτό, οι πλατφόρμες παράδοσης φαγητού είναι υποχρεωμένες να προσλαμβάνουν τους ντελιβεράδες τους ως υπαλλήλους, με επίσημες συμβάσεις εργασίας. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 4 =